Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odgođeno ročište za pokretanje stečaja nad Adrijom

Autor: Nives Rogoznica

22.01.2013. 23:00
Odgođeno ročište za pokretanje stečaja nad Adrijom

Foto: Adam VIDAS



– Vjerovnik nije učinio vjerodostojnim postojanje svoje tražbine. Adria d.d. nikad nije bila u poslovnoj vezi s Eko rasadnikom, a ovaj račun zaprimila je tek s prijedlogom za pokretanje stečaja. Adria d.d. taj račun nema u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji – Ivan Skoblar


 Otvaranje i preispitivanje osnovanosti zahtjeva zagrebačke tvrtke Eko rasadnik d.o.o. za pokretanjem stečaja nad zadarskom Adrijom d.d. u vlasništvu Miodraga Lacića odgođeno je. Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru, Ardena Bajlo, na jučerašnjem je ročištu istaknula kako je iz medija doznala da je vlasnik Adrije d.d. Miodrag Lacić još koncem prošle godine predao zahtjev za pokretanjem predstečajne nagodbe. Lacić je tu tvrdnju potkrijepio dokumentacijom iz koje je razvidno da je taj zahtjev poslan još 17. prosinca prošle godine te da su ga u zagrebačkoj FINA-i zaprimili 19. prosinca 2012. godine. Osim toga, njegov opunomoćenik Ivan Skoblar sutkinji Bajlo iznio je i detalje vezane uz potraživani iznos i račun.
– Vjerovnik u konkretnom slučaju nije učinio vjerodostojnim postojanje svoje tražbine. Štoviše, Adria d.d. nikad nije bila u poslovnoj vezi s Eko rasadnikom. Ovaj račun Adria je zaprimila tek s prijedlogom za pokretanje stečajnog postupka. Predlagatelj nije do tada dostavio taj račun te Adria d.d. nema ovaj račun u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji – kazao je Skoblar.
– Te navode sud mora provjeriti. Također, iz preslike dostavljene u spis o primitku koji se odnosi na zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe nije razvidno što je FINA zaprimila. Novo ročište stoga ćemo zakazati ovisno o utvrđenju, a posebice stoga što vlasnik Adrije d.d., niti njegov opunomoćenik, kako kažu, ni do danas nisu primili nikakav zaključak niti rješenje – presudila je Bajlo, na što je prigovorio opunomoćenik vlasnika tvrtke Eko rasadnik iz Zagreba koja od Adrije potražuje 23.375 kuna za organizaciju domjenka u zagrebačkom kafiću Giardino, kazavši kako za pokretanje postupka to nije ni bitno.
Iako je riječ o simboličnom iznosu, jer je račun tvrtke u blokadi, a tvornica ribljih konzervi u zakupu temeljem ugovora između Miodraga Lacića i Nevena Badurine te Jadranka Lisice, taj iznos omča je oko vrata tvrtki s 60-godišnjom tradicijom i titulom najvećeg riboprerađivača u ovom dijelu Mediterana koja zapošljava 300-tinjak radnika. Apsurd cijele situacije tim je veći što Lacić tvrdi kako njegova tvrtka nikada nije bila ni u kakvom poslovnom odnosu s Eko rasadnikom. Štoviše, Lacić tvrdi da je riječ o prljavim rabotama i kriminalnim radnjama kojima netko želi gurnuti Adriju u stečaj i dočepati se vrijednih nekretnina. Naglasio je i kako on ne zna niti tko je vlasnik te tvrtke, a izrazio je i sumnju kako se iza svega netko krije.
– Ja vjerujem da će institucije odraditi svoj posao te da će se uskoro sve raskrinkati – zaključio je vlasnik Adrije d.d. na čiju adresu je s iste zagrebačke adrese stigao još jedan zahtjev za stečajem. Ponovno je riječ o organizaciji domjenka, a potražuje se oko 18 tisuća kuna. Prema podacima iz sudskog registra, vlasnik te tvrtke je izvjesni Željko Ćosić, dok se u registru kao vlasnik Eko rasadnika navodi Sandra Ćosić, koju u ovom postupku pred zadarskim sudom zastupa zagrebački odvjetnik Jurica Tončić.


ADRIA NIJE POSLOVALA NI S DANAS NEPOSTOJEĆIM ĆOSIĆEVIM TVRTKAMA




Odvjetnik Jurica Tončić, koji zastupa tvrtku Eko rasadnik d.o.o., nije želio davati nikakve izjave za medije, a na adresi Lonjščina 1b jučer nije nitko odgovarao na pozive. Neslužbeno doznajemo kako je trenutačno na toj adresi sjedište dviju tvrtki – Eko rasadnik d.o.o. i Koncept Dedići d.o.o. u vlasništvu Sandre i Željka Ćosića. Zanimljivo je spomenuti kako je prije par godina tvrtka Koncept Dedići d.o.o. bila investitor gradnje pet stambenih objekata u nizu nedaleko od šestinske crkve u Zagrebu te da je tada u gradnji sudjelovala i tvrtka Dedići projekt d.o.o. istog vlasnika. Ta je tvrtka iz registra u Trgovačkom sudu u Zagrebu izbrisana 31. srpnja 2012. godine kada i Lex holdong, također istog vlasnika. No u Adriji tvrde kako nikakav poslovni odnos nisu imali ni s tim dvjema tvrtkama.


 


 ZBOG 23 TISUĆE KUNA PLATILI 10 TISUĆA ZA POKRETANJE STEČAJA


U priči o pokretanju stečaja nad Adrijom d.d. na zahtjev Eko rasadnika iz Zagreba i potraživanja od 23.375 kuna, a gdje za dokaz navode račun br. 001/2/2012 datiran 31. srpnja 2012. godine (na dan brisanja tvrtki Dedići projekt d.o.o i Lex holding d.o.o. op.a.) zanimljivo je spomenuti kako sudski trošak za pokretanje stečaja iznosi deset tisuća kuna. To je gotovo polovina iznosa koji Eko rasadnik potražuje od Adrije.