Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Portal za zapošljavanje pred posljednjim ispitom financijera

Autor: Nives Rogoznica

22.01.2013. 23:00
Portal za zapošljavanje pred posljednjim ispitom financijera


Cilj je ovog projekta postići na lokalnoj razini komunikaciju između poslodavaca i nezaposlenih, odnosno da sami dionici na tržištu rada kroz dijalog kreiraju komunikacijski kanal putem kojeg bi poslodavci mogli doći do potrebne radne snage, a nezaposleni do posla, kazala je Odvitović


Projekt POTRAGA – Portal za tržište rada, razvoj gospodarstva i mjere aktivne politike zapošljavanja bit će, prođe li uspješno posljednji “ispit”, prvi projekt prihvaćen za financiranje europskim novcem čiji je nositelj Grad Zadar.
9 odbijeno, 11 na čekanju
U Gradu Zadru očekuju i skoro potpisivanje ugovora o financiranju za projekt “Green Islands” na kojemu je Grad Zadar jedan od partnera, dok je nositelj projekta Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Riječ je o projektu prekogranične suradnje vrijednom preko pola milijuna eura i usmjerenom prema poboljšanju  kvalitete života kroz promicanje zaštite okoliša provođenjem aktivnosti na očuvanju i zaštiti prirode Zadarske županije i Unsko-sanskog kantona.
– U protekle dvije godine Grad Zadar je sudjelovao u prijavljivanju ukupno 22 projekta u ukupnoj vrijednosti preko 9 milijuna eura. Od prijavljenih projekata trenutačno su ova dva uspješno ocijenjena u drugom krugu evaluacije, te se očekuje potpisivanje ugovora o financiranju početkom godine, dok ih devet nije dobilo dovoljan broj bodova za financiranje. Ostalih 11 projekata još je u postupku evaluacije i to u različitima fazama, jer se radi o projektima koji su prijavljivani na različite programe, odnosno natječaje. Treba naglasiti da je Grad Zadar nastojao sudjelovati u svakom otvorenom i prikladnom natječaju, ne samo u okviru IPA programa, već i pod programima Unije tamo gdje je to bilo moguće. Trenutačno sudjelujemo u provedbi projekta „Strategije prilagodbe klimatskim promjenama za europske gradove” koji provodi Opća uprava za klimatske akcije Europske komisije, a cilj kojega je pružiti potporu gradovima zainteresiranim za razvijanje strategija klimatske prilagodbe i dati im priliku da surađuju s gradovima sličnih interesa, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i odnose s građanstvom Grada Zadra.
Ojačati dijalog na tržištu rada
Projekt POTRAGA je, kako je pojasnila Ana Odvitović, savjetnica za EU projekte u UO za gospodarstvo Grada Zadra, “uspješno prošao drugi krug evaluacije i trenutačno se nalazi u fazi provjere prihvatljivosti nositelja i partnera od strane ugovornog tijela”.
– Ovaj je projekt usmjeren prema realizaciji ciljeva definiranih u Strategiji razvoja ljudskih potencijala Zadarske županije i razvijanju lokalnog partnerstva za zapošljavanje te uspostavi ravnoteže između ponude i potražnje na tržištu rada i jačanju dijaloga radi postizanja ove ravnoteže. Sam sadržaj portala bit će definiran tijekom provedbe projekta kroz dijalog dionika na tržištu rada: poslodavaca, nezaposlenih, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i obrazovnih institucija, rekla je Odvitović, pojašnjavajući kako slični javni servisi postoje na nacionalnoj, ali ne i na županijskim razinama.
– Cilj je ovog projekta postići na lokalnoj razini komunikaciju između poslodavaca i nezaposlenih, odnosno da sami dionici na tržištu rada kroz dijalog kreiraju komunikacijski kanal putem kojeg bi poslodavci mogli doći do potrebne radne snage, a nezaposleni do posla, kazala je Odvitović.
Za provedbu projekta POTRAGA prijavljenom na natječaj “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja” koji je u sklopu IV. komponente programa IPA objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje, traženo je oko 160.000 eura. Projekt bi se provodio tijekom 15 mjeseci, a partneri Gradu Zadru na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zadar, HGK – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Razvojna agencija Zadarske županije (ZADRA).