Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Debela koža

22.01.2014. 23:00


“Mislio sam da je nesposobnost ono najviše što imate, ali od vaše  nesposobnosti deblja je samo vaša koža”, kazao je
Gordan Jandroković, zastupnik HDZ-a, obrušivši se na aktualnom  saborskom prijepodnevu na premijera Zorana Milanovića i Vladu, a  izgovorivši zapravo ono što javnost već dugo pripisuje ne smo  vladajućima već i većini političara.
Tko je bez grijeha neka baci kamen, moglo se slobodno dobacivati s  lijeve na desnu stranu sabornice pa da se naizmjence crvene od srama  jedni i drugi. No, to se ne dotiče njihove kože, ono što su oni radili ili (ne)  rade veće se dugo tiče najviše kože građana.
Činjenica da se umjesto proizvodnih pogona u zemlji i dalje otvaraju  afere teško da ide u prilog Milanovićevom optimizmu, zasad bez pokrića.
Najjača oporbena stranka, pak, u komotnoj je poziciji kritizera i ide joj  na ruku to što ekonomskih efekata Vladinih mjera još uvijek nema kao i  to što se sam premijer često spotiče o svoje stavove (ne)komentiranja  afera. Kad istupi prigovara mu se bahatost, a kad odšuti prigovara mu se  neodgovornost. Istodobno šef HDZ-a Karamarko u sabornici mirno  ocjenjuje tko je od njegovih bolje „ispeglao” premijera. 
Ironizirajući to kritiziranje bez prijedloga Milanović je HDZ-ovcima  predbacio zašto im ne bi pomogli u svladavanju teškoća koje dolaze s  obvezom smanjenja deficita, koji su velikim dijelom oni ostavili. I tako  svako aktualno prijepodne od početka do kraja prođe u ciljanim  pitanjima i odgovorima sa jedinom svrhom ocrniti drugu političku opciju.  Na neki poseban način uživaju u svojim verbalnim dosjetkama,  podmetanjima, upadicama, a građanima sve više kipi.
Već je mjesecima cijela zemlja na nogama oko europskog uhidbenog  naloga i slučaja Perković, sada se češlja HBOR, Povjerenstvo za  sprječavanje sukoba interesa bavi se Linićevim pomoćnikom Šegonom, pa  i operacijom Josipovićevog kapka, a gospodarstvo tapka…
Ona politička opcija koja smogne snage izvući se iz ovog začaranog  kruga međuoptuživanja i razbacivanja energije na afere i ideološke  rasprave te se ozbiljnije pozabavi onim što je građanima trenutačno  najvažnije, a to je rast standarda, trebala bi računati na ozbiljniju  potporu.
Nakon svega što gledaju i čuju građani će sve teže olako davati svoje  povjerenje. Pažljivije će gledati jesu li političari stvarno onakvi kakvim se  prikazuju i koliko zapravo imaju lica. Dovoljno se sjetiti nekadašnjeg  predsjedničkog kandidata Vidoševića umilnoga lica koji je sa smiješkom  govorio kako ne zna što se događa u Hrvatskoj gospodarskoj komori kojoj  je bio na čelu, a onda ga poslije vidjeti na fotografijama sa skupog  safarija s puškom u ruci nad mrtvim slonom…
Treba pustiti sudstvo da radi svoj posao, zvuči kao parola, no to doista  treba biti tako, a političari neka se više bave onim što im je, čini se,  manje milo, stvaranjem preduvjeta za prevladavanje krize.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moglo bi ubuduće češće  pretresti dužnosnike. A dobro bi bilo i preventivno provjeriti, kako reče  ministar Maras, ima li doista dva metra armiranog betona između  političke funkcije i privatnog biznisa.
U suprotnom će se i oni koji doista žele da su u politici (za sve, a ne  kako za koga) visoko podignute moralne ljestvice, svrstavati pod sve češću  opću percepciju političara – onih kojima je stalo najviše do vlastite kože i  misle da im nitko ništa ne može…