Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Livakoviću produljen istražni zatvor

22.01.2014. 23:00
Livakoviću produljen istražni zatvor


Četvorici osumnjičenika u slučaju Remorker jučer je za još mjesec dana produljen istražni zatvor zbog opsnosti da bi na slobodi mogli utjecati na 14 svjedoka koji još nisu ispitani u ovoj istrazi, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.
Još najdulje mjesec dana, odnosno dok se ne ispitaju preostali svjedoci, u Remetincu će odlukom suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenka Posavca provesti bivši državni tajnici HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete – Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban te direktor građevinske tvrtke Viadukt Damir Kezele. S njima su ranije pritvoreni i direktor Viadukta Ivan Berket te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.
U istoj se istrazi terete i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je pušten iz Remetinca nakon što je svojim svjedočenjem navodno teretio ostale te vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac. On je slobodu ‘kupio’ priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a, ali i Hrvatske gospodarske komore.
Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun Premilovčeve češke tvrtke uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja. Nakon što je u inozemstvu podigao gotovinu Premilovac je najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac podijelio s Lovakovićem, Mikulićem i Bobanom, tvrde u Uskoku.
Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno 32 milijuna kuna. U tom je kraku “Remorkera” u konačnici uhićen i predsjednik HGK Nadan Vidošević.