Grad u ovoj godini za uklanjanje ruševina osigurao 300.000 kuna

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

U proračunu Grada Zadra za 2015. godinu osigurano je 300 tisuća kuna za troškove uklanjanja ruševnih kuća na području grada. Poznato je već kako je riječ o kućama kojima su vlasnici većinom pripadnici srpske nacionalnosti koji trenutno žive izvan Republike Hrvatske i koji nisu podnijeli zahtjev za obnovom. Kako ruševne kuće i 20-ak godina nakon Domovinskog rata sustavno ugrožavaju sigurnost i zdravlje građana, a posebno one koje se nalaze u blizini škola ili dječjih vrtića, Grad Zadar krenuo je još prije tri godine s uklanjanjem ruševnih kuća na području grada, a do sada je ukupno uklonjeno 11 takvih ruševina.

- Prema Zakonu o građevinskoj inspekciji (NN 153/13), izdaje se Rješenje o uklanjanju kojim se vlasniku naređuje uklanjanje ruševne zgrade u roku od 15 dana, odnosno kojim se određuje da će, ukoliko to u zadanom roku ne učini vlasnik, izvršiti treća osoba, u ovom slučaju Grad Zadar, pojašnjava Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje.

Gradska uprava odlučna je, naime, u uklanjanju 70-ak ratnih ruševina zbog zdravlja i sigurnosti građana, kako je to prošlog ljeta na kolegiju najavio i gradonačelnik Božidar Kalmeta. On je tada pojasnio kako su se promijenile zakonske mogućnosti po kojima su komunalni redari ti koji će donositi rješenje o uklanjanju ruševnih objekata koji se upravo zbog lošeg stanja ne koriste duže od pet godina. Pri tome se, naravno neće, a i ne može zadirati u vlasništvo.

Tako je Grad Zadar o svom trošku do sada očistio 11 ruševina, od kojih lani samo jednu, a iz Gradske uprave doznajemo kako je izdano još 10-ak rješenja o uklanjanju, no kako se čeka njihova pravomoćnost.

- Kad rješenja postanu pravomoćna pristupit ćemo uklanjanju ovih 10 ruševina i to sukladno financijskim mogućnostima jer je u proračunu za 2015. godinu predviđeno 300.000 kuna za tu namjenu, odgovaraju iz Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno