Zadarska županija vodeća bo broju ovaca i koza u Hrvatskoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL

U Jedinstvenom registru domaćih životinja na području Zadarske županije na dan 1. prosinca prošle godine evidentirano je 2.034 gospodarstva koja imaju 99.632 komada ovaca i 13.738 komada koza. Po tim podacima Zadarska županija je vodeća po broju ovaca i koza u odnosu na druge županije.

U Upravnom odjelu za poljoprivredu Zadarske županije kažu kako su najzadovoljniji radom udruga s područja otoka Paga pa je i suradnja s tim udrugama bolja.

- Na žalost udruge s područja Ravnih kotara i Bukovice, a ni u ličkom dijelu Zadarske županije ne pokazuju značajnije aktivnosti i to svakako predstavlja jedan problem u daljnjem razvoju stočarstva na našem području. Vezano za taj problem možemo istaknuti i projekte čiju je izradu financirala Zadarska županija, a odnose se na zaštitu mesa dalmatinske janjetine i bukovačke jaretine. Za daljnji nastavak projekta odnosno pokretanje zaštite ova dva proizvoda ključnu ulogu imaju udruge. To su upravo prepoznali uzgajivači s otoka Paga, pa je i projekt zaštite paške janjetine uspješno završen, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Daniel Segarić.

Zadarska županija, naime, u proteklih nekoliko godina financirala je dvije edukacije po 25 polaznika (jedna edukacija za zvanje sirar, druga edukacija za zvanja ovčar-kozar), nastojeći kroz podizanje razine znanja utjecati na razvoj stočarstva.

- Neosporno je da naša županija ima veliki potencijal za razvoj stočarstva, ali nažalost taj potencijal je dobrim dijelom neiskorišten zbog više razloga. Jedan od bitnih problema je nedostatak pašnjačkih površina, pored toga jedan od problema je i sve učestalija pojava vuka koji nanosi značajne štete stočarima te ih destimulira u daljnjem radu i ulaganjima. U posljednje vrijeme primjetan je interes za proizvodnju sira na malim OPG-ovima u kopnenom dijelu Zadarske županije. To je svakako jedan od dobrih načina kako povećati vrijednost proizvodnje u stočarstvu. U tom pravcu usmjerene su i naše potpore za ruralni razvoj, koje Zadarska županija već četvrtu godinu za redom dajet proizvodnje, a ujedno se otvaraju mogućnosti jačeg razvoja agroturizma u našoj županiji, ističe Segarić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno