Zbog duga od 128.700 kn Grad tužio građane i Maticu iseljenika!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Početkom veljače na Trgovačkom sudu u Zadru održat će se čak devet ročišta u kojima je tužitelj Grad Zadar. Kako su tuženi građani, firme, ali i Matica iseljenika te će se sva ročišta održati 4. veljače kod istog suca, u Gradu smo provjerili o čemu je riječ.

Posebno je zanimljiva tužba protiv Matice iseljenika Hrvatske čija podružnica u Zadru ne djeluje već godinama.

Gradska pročelnica Upravnog odjela za financije, Grozdana Perić, pojasnila je kako se radi o mjerama naplate.

- Postupke koje ste naveli, Grad Zadar pokrenuo je na Trgovačkom sudu u Zadru kao mjeru naplate potraživanja prema pravnim osobama dužnicima koje nisu ispunile svoje obveze iz ugovora o zakupu poslovnih prostora i ugovora o zakupu javnih površina - navodi Perić.

Na pitanje koliko svi skupa ukupno duguju Gradu, pročelnica Perić kaže:

- Utužena potraživanja s osnova zakupa poslovnog prostora iznose 128.701,03 kuna, stjecanja bez osnove 4.898,97 kuna, te zakup javne površine 3.318,10 kuna.

U Upravi Matice iseljenika Hrvatske u Zagrebu pokušali smo doznati hoće li i kada Matica platiti dug, te o kolikom je iznosu riječ.

No, iz odgovora koji su nam uputili daje se naslutiti da će se ova ustanova zapravo pokušati ograditi od troškova za najam prostorija bivše zadarske podružnice. Naime, njihova glasnogovornica Mirjana Piskulić odgovorila je kako u ovom slučaju Hrvatska matica iseljenika nije bila ugovorna strana, obzirom da je tužena Matica iseljenika Hrvatske. Za ovaj slučaj Hrvatska matica iseljenika angažirala je i odvjetnika koji će ju zastupati na sudu, a trebao bi se pojaviti već 4. veljače na prvom ročištu.

Naime, u vrijeme sklapanja ugovora o najmu prostora s Gradom Zadrom ova se ustanova zvala Matica iseljenika Hrvatske, a danas se zove  Hrvatska matica iseljenika. Vjerojatno je promijenjeno i rukovodstvo, pa je moguće kako će obranu temeljiti i na činjenici da oni nisu sklapali ugovor sa Gradom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno