Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Građanske inicijative podnijet će tužbu Strasbourgu!

23.01.2019. 18:00
Građanske  inicijative  podnijet će tužbu  Strasbourgu!


Nakon što je Ustavni sud odbacio zahtjeve referendumskih  inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", čelnik zadarskog  Hrasta i aktivist zadarske podružnice "Istine o Istanbulskoj", Darko Pedić, za naš list otkriva kako će inicijative pokrenuti tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.
No Pedić kaže kako ovakva odluka Ustavnog suda za njih nije bila neko iznenađenje jer se ništa drugačije nije ni moglo očekivati, osobito nakon što je  Ministarstvo uprave dio potpisa građana proglasio nevažećima, onemogućujući time i raspisivanje referenduma.


"Degradacija Ustavnog suda"
– Ovakav ishod na Ustavnom sudu bio je očekivan jer je ovaj sud sastavljen od ljudi iz politike, odnosno HDZ-a i SDP-a. Smeta nam što Ustavni sud uopće nije razmatrao niti jednu našu konkretnu primjedbu na  loše postupanje Vlade, već se umjesto toga proglasio nenadležnim.  Međutim, svakako će se morati očitovati nakon što Sabor o ovome donese odluku. I gostovanje predsjednika ovog suda, gospodina Miroslava  Šeparovića, u televizijskoj emisiji u ponedjeljak navečer pokazuje da je  ovaj slučaj zapravo velika degradacija Ustavnog suda, stoga ćemo ići  tužbom prema Strasbourgu, najavljuje Pedić.
Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" Ustavnom sudu RH podnijela  je žalbu kojom su tražili da poništi provjera potpisa odrađena od  strane Ministarstva uprave kojom su inicijative tražile raspisivanje referenduma. Ustavnom sudu tom su prilikom iznijele i jedan intrigantan  prijedlog – da novu provjeru ovoga obavi Državno izborno povjerenstvo  (DIP). I to ne da DIP sam izvrši provjeru, već da se do provede u nazočnosti promatrača inicijative "Istina o Istanbulskoj".


33 tisuće potpisa građana
U inicijativi su ogorčeni što je više od 33 tisuće potpisa građana diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti, odnosno nesavršenosti upisanih podataka. Dapače, smatraju kako se čitkost potpisa preporučuje,  ali da ona ne bi smjela biti diskvalificirajući kriterij. Ujedno ističu kako je  Ministarstvo moglo proizvoljno proglasiti određeni broj potpisa nevažećim upravo zbog nejasnoća oko toga što se smatra čitkim, a što  nečitkim potpisom. U inicijativi "Istina o Istanbulskoj" stoga poručuju  kako su broj navodno nečitkih potpisa diktirali vladajući, koji pod svaku  cijenu žele spriječiti referendum.
Bit će zanimljivo pratiti epilog ove priče na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali i to kako će se o ovom slučaju izjasniti Sabor.  Naime, Sabor treba utvrditi postoje li uopće uvjeti za održavanje  referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije, kao i usvojiti izmjena izbornog zakonodavstva koju je tražila druga građanska incijativa.
No, prema najnovijem izvješću suda iz Strasbourga, Sud za ljudska  prava zatrpan je tužbama iz Hrvatske te je pitanje kada će problem potpisa građanskih inicijativa doći na red te hoće li se u međuvremenu  u hrvatskom zakonodavstvu čak izmijeniti neke od odredbi zbog kojih su  inicijative i zatražile raspisivanje referenduma.