Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bogatić: Bore Mršić nije se osjećao ugodno

24.01.2020. 09:30


Nakon što ga je na sudskom hodniku izljubila sva rodbina, uz pratnju policije 56-godišnji Nino Grdović, optužen za prijetnju voditelju Službe kriminalističke policije PU zadarske Bori Mršiću, jučer je doveden na raspravu. Ispred ureda sutkinje Maje Ivković čekali su ga supruga, sin i kćer koji su, kao potpora, ušli i na raspravu prateći saslušanja svjedoka.
Grdović se, naime, još od listopada nalazi u pritvoru nakon što je u hodniku Općinskog suda, uoči ročišta za bombaški napad u dvorište Policijske uprave zadarske, uputio prijetnju šefu krima, 47-godišnjem Bori Mršiću. Riječ je o ponovljenom suđenju za koje je Grdović prethodno oslobođen, te se na hodniku čekajući ulazak u sudnicu, obratio Bori Mršiću ovim riječima:
– Što je Bore doš’a si ga opet nagovarati na sranje! Ako ćete raditi sranje, imat ćete sranja! Jaki ste dok radite, a kad odete u mirovinu, onda ste p…, govna bukovačka, dobacio mu je tada Grdović.
Nakon iskaza samog Mršića sredinom siječnja, jučer je svoj iskaz dao zamjenik općinskog državnog odvjetnika, Dragan Bogatić, napominjući kako od početka zastupa optužbu u kaznenom djelu protiv Nina Grdovića i Siniše Glavića zbog kaznenih djela nedozvoljenog držanja oružja.


Svjedoci prijetnje
– Taj je postupak bio u fazi održavanja rasprave po odluci Županijskog suda u Zagrebu. Dolazeći ispred vrata sutkinje Mitre Meštrović vidio sam Nina Grdovića i Sinišu Glavića, okrivljenike u tom postupku, a tamo su bili branitelj Siniša Katuša, novinarka Božana Sviličić, Jure Ražov, pomoćnik načelnika Druge policijske postaje i šef krima Bore Mršić. Nino Grdović obratio se Bori Mršiću: »Što je Bore, što si došao ovog nagovarati, kad radite sranja, sranja će vam se dogoditi, govno bukovačko, jaki ste dok ste u službi, a kad ste van službe, onda ste pi…«. Međutim, Siniša Katuša, koji je bio blizu vrata pomoćne kancelarije sutkinje Meštrović, bio je zatečen tom komunikacijom i činjenicom što se Nino Grdović uopće obraća Bori Mršiću, svjedočio je zamjenik općinskog tužitelja.


Nino Grdović tog dana na sudskom hodniku nije djelovao zajapuren, niti povišena glasa, ali ne mogu točno reći kakav mu je bio izraz lica. Sjećam se da ga je njegov odvjetnik Siniša Katuša pokušao smiriti i rekao: "Daj prestani pričati"
Dragan Bogatić, svjedok optužbe




Na pitanje sutkinje na koji je način Grdović ovo izrekao Mršiću, prijeteći, vičući ili normalnim glasom, Bogatić je odgovorio »polupovišenim tonom«.
– Osim toga, bio sam siguran da se obraća Bori Mršiću jer tamo nije bilo drugog Bore, kazao je Bogatić, a pitanje sutkinje je li to bilo nešto što je zahtijevalo intervenciju pravosudne policije, odgovorio je sljedeće:
– Odmah nakon toga ušli smo u sudnicu radi održavanja rasprave, a ja sam u dokaznom postupku zatražio da se pribavi podatak od Policijske uprave zadarske u odnosu na prijavu prijetnje koju je prijavio SIniša Glavić vezano za sudjelovanje u postupku u kojemu je Nino Grdović imao status okrivljenika. Međutim, uredujuća sutkinja odbila je taj dokazni prijedlog, pojasnio je Bogatić.


Tko je iz Bukovice?
Na jučerašnjem se ročištu raspravljalo i o tome »tko je iz Bukovice«, s obzirom da je i to spomenuto u Grdovićevoj prijetnji Bori Mršiću. Zamjenik tužitelja odgovorio je kako je riječ upravo o Mršiću, s obzirom da je on iz Medviđe.
Uslijedila su pitanja zastupnika optužbe i obrane. Branka Rukavina, zamjenica općinskog državnog odvjetnika, Bogatića je pitala »kako mu je okrivljenik djelovao u licu, je li ga trebalo smirivati«?
– Niti je bio zajapuren, niti povišen, ali ne mogu točno reći kakav mu je bio izraz lica. Sjećam se da ga je njegov odvjetnik Siniša Katuša pokušao smiriti i rekao: »Daj prestani pričati«. Oštećenik nije ništa odgovorio na te riječi, već je ušao u sudnicu, kazao je Bogatić.
Odvjetnika okrivljenog Grdovića, Josipa Reljića iz Zagreba, zanimao je detalj je li Bore Mršić na toj raspravi trebao biti saslušan kao svjedok, no zamjenik tužitelja odgovorio je da nije bio pozvan, već je »tamo bio kao javnost«. Reljića je zanimalo i to je li Bogatić nakon tog događaja ispred sudnice napravio kakvu bilješku, što je ovaj potvrdio jer je to »njegov pretpostavljeni zatražio od njega«. Zamjenik tužitelja svoj je iskaz dovršio odgovorom na pitanje kako je on doživio sadržaj riječi Nina Grdovića.
– Mogu samo reći da se Bore Mršić nije osjećao ugodno, niti je bio veseo ni raspoložen, posebno ako se zna da je nakon toga krenula krim obrada, rekao je Bogatić.
Suđenje se nastavlja.