Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kamion pun voćnih salata i jogurta do školskog dvorišta mora »voziti« po proceduri

24.01.2020. 14:00


Ovih dana mnoga djeca koja idu u OŠ Šimuna Kožićića Benje imala su priliku isprobati prave i zdrave poslastice koje su mogli kupiti u prvom i za sada jedinom zadarskom kamionu s hranom (food truck), a kojega je vlasnica Mihaela Babić prigodno nazvala Foody.
Inače, priča o osnivanju Foodyja je također priča o povratku iz inozemstva u domovinu. Imali smo priliku upoznati Mihaelu Babić te malo porazgovarati o ovoj inovativnoj ideji za posao kao i o svojevrsnoj pustolovini na koju se odvažila.


Spakirali život u torbe i vratili se u domovinu
– Rođena sam i odrasla sam u Njemačkoj, u Frankfurtu gdje sam živjela 36 godina. Suprug i ja imali smo u Njemačkoj poprilično stresan život. Naime, ja sam radila na odgovornim pozicijama, a i on je imao svoju tvrtku, te smo u jednom trenutku odlučili kako moramo napraviti promjenu. Tada smo odlučili vratiti se kući – u Hrvatsku. Međutim, zanimljivo je kako, kad smo obitelji rekli naše planove o preseljenju, nismo dočekani s oduševljenjem jer svi oni i dalje žive u Njemačkoj. Mi u Zadru nemamo nikoga od rodbine, tek smo ljetovali par puta, a za Zadar smo se odlučili jer smo po karti tražili neki grad koji ima zračnu luku, koji je uz more te koji ima sveučilište. U obzir su dolazili još i Split i Dubrovnik, ali Zadar nam je najsimpatičniji te smo odlučili ovdje započeti novi život, ispričala nam je svoju priču o preseljenju gospođa Mihaela.
Nakon pomnog razmišljanja i planiranja u konačnici su odlučili spakirati život u torbe. Uzeli su svoje troje djece i zaputili se u domovinu iz koje su njihovi roditelji krenuli na zapad u potrazi za boljim poslom i boljim sutra.


"Mi u Zadru nemamo nikoga od rodbine, tek smo ljetovali par puta, a za Zadar smo se odlučili jer smo po karti tražili neki grad koji ima zračnu luku, koji je uz more te koji ima sveučilište. U obzir su dolazili još i Split i Dubrovnik, ali Zadar nam je najsimpatičniji te smo odlučili ovdje započeti novi život"
Mihaela BABIĆ




Dodala je kako su ih članovi obitelji pitali kako to da se planiraju preseliti u Hrvatsku, a svi odlaze u Njemačku. Međutim, ona ističe kako im nije žao što su se odlučili na ovaj korak.


Ispred »Benje« razgrabljene voćne salate
– Nakon dolaska u Hrvatsku prvo smo htjeli sagraditi kuću te smo u tome uspjeli, a u međuvremenu smo dobili još jedno dijete. Nakon što se sve to posložilo počeli smo razmišljati što bismo radili. Kako nam djeca idu u školu misli su nam krenule na prehranu za djecu. Naime, u Njemačkoj roditelji već od vrtića moraju misliti što će djeci spremiti za marendu. To ne smije biti ništa slatko i nezdravo, dakle nema peciva, krafni i sličnih stvari. Mora biti isključivo kruh sa šunkom, sirom, nekakvom salamom. Ne smiju čak nositi niti jogurtna pića, a kamoli slatke sokove. Ukoliko se vidi da je dijete donijelo takvu hranu, roditelji se odmah zovu na razgovor kako bi ih se upozorilo. Ja sam tako nastavila spremati marende za djecu i nakon dolaska u Zadar, ali oni su nakon tjedan – dva rekli da svi idu u pekaru kupovati peciva. Nisu više htjeli ni jogurt. Tada smo počeli razmišljati kako bismo mi mogli pokrenuti nekakav posao gdje bi djeci nudili zdrave sendviče i jogurte s muslijem te voćne salate. Mnogo smo se premišljali hoće li djeca to htjeti jesti, ali odlučili smo se krenuti. Također, planirali smo urediti i auto kako bi djeci bilo vizualno privlačno, ispričala je Mihaela Babić. Dodala je kako je o ovoj ideji obavijestila osnovne škole, ali velik broj njih ima školske kuhinje te nisu bili zainteresirane. Ipak, iz OŠ Benje su se javili kako su zainteresirani za to. Oni su ispred škole bili tri dana za redom te su se iznenadili izvrsnim interesom djece koja su u sva tri dana razgrabila sve voćne salate i jogurte. Istaknula je kako su imena pojedinih proizvoda smislili zajedno s djecom, pa su tako nastali nazivi Joogy ili Fruity.
Međutim, status ovog specifičnog kamiona s hranom trenutno nije riješen.
Rekla nam je kako je odgovore tražila i u HOK-u i Državnoj upravi za gospodarstvo te trenutno radi sve kako bi ishodovala sve dozvole koje su joj potrebne kako bi mogla raditi.


Učenicima i roditeljima se sviđa, ali…
Provjerili smo u UO za školstvo o čemu je riječ te su nam napisali kako ih je OŠ Šimuna Kožičića Benje izvijestila da nema sklopljen ugovor s obrtom Foody.
– Gradsko vijeće Grada Zadra usvojilo je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i postupku davanja u zakup i privremeno korištenje prostora i opreme osnovnih škola Grada Zadra. Nacrt Pravilnika od 8. studenog do 8. prosinca 2019. godine bio je javno dostupan, odnosno na savjetovanju s javnošću, na službenoj stranici Grada Zadra. Na spomenuti nacrt u navedenom razdoblju nije bilo niti jedne primjedbe, a ni prijedloga za izmjenama. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 23. prosinca 2019. godine Pravilnik je jednoglasno prihvaćen. Javne ustanove poput škola, a i svi gospodarski subjekti trebaju se ponašati sukladno zakonu i drugim pozitivnim propisima kojima se uređuje određeno područje. Prema Pravilniku o zakupu školskih prostora i opreme škola mora raspisati javni natječaj za prostor i opremu koju želi dati u zakup, te se po završetku natječaja potpisuje ugovor s odabranim ponuditeljem, a u skladu s odredbama Pravilnika. U ovom konkretnom slučaju ugovor podrazumijeva prvenstveno zaštitu interesa učenika koji moraju biti trajni, a ne od prilike do prilike, pojasnili su iz UO za školstvo. Istaknuli su kako »problem« nastaje u trenutku kada se učenicima i roditeljima ponuda Foodyja sviđa, a nije poštovana procedura.
– Postavlja se pitanje odgovornosti u trenutku kada se ta ponuda, eventualno, ne bi sviđala ili se prestane sviđati učenicima i roditeljima, a netko vrši prodaju u školskom prostoru bez potrebnog odobrenja. Također, način na koji Foody ulazi u školsko dvorište, bez provedene procedure, otvara prostor za ulazak u školski prostor svima onima koji nude bilo kakve proizvode i usluge. Zaključno, smatramo kako su ideje gospodarskih subjekata poput ove obrta Foody dobro došle, ali samo ukoliko se realiziraju u skladu sa zakonom i drugim propisima, zaključili su iz UO za školstvo.