Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kolega: LAG ove radionice su izvrsna prilika za edukaciju mještana

24.01.2020. 15:00


Lokalna akcijska grupa (LAG) Mareta objavila je natječaj za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 15 tisuća eura, odnosno 111.592,50 kuna. Prijave se zaprimaju u razdoblju od 3. veljače do 3. ožujka ove godine, a podnositelji prijava uz nju moraju priložiti svu dokumentaciju kako bio se prijave projekata uopće uzele u obzir.
U natječaju je pak naznačeno kako su im prihvatljivi korisnici mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na podučju LAG-a Mareta, što uključuje sva 44 naselja na području općina Kali, Kukljica, Preko, Privlaka i Sali te gradova Nin i Zadar. Cilj natječaja, kako ističu, razvoj je malih poljoprivrednih gospodarstava radi povećanja poljoprivredne proizvodnje, te podizanja njihove konkurentnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda i efikasniju proizvodnju.
U sklopu natječaja, stručna služba LAG-a Mareta održava i radionice za potencijalne korisnike, a prva je već održana u Kalima, nakon čega slijede one u Zadru i Silbi. Izvrsna je ovo prilika, kaže nam načelnik Općine Kali, Marko Kolega, za vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji od stručnjaka mogu dobiti odgovore iz prve ruke, osobito oko opsežne dokumentacije neophodne za prijavu svojih projekata.
Naime, na pitanje koliko su zapravo ove radionice posjećene, odnosno kakva je Kaljanima sve korist od njih, načelnik kaže kako su itekako korisne jer mještanima omogućuju da dobiju brzu informaciju o pitanjima za koja bi morali obilaziti razne službe.
– Ove su radionice u našoj općini uvijek dobrodošle jer na njima mještani mogu dobiti odgovore na specifična pitanja za koja bi se morali dobro pomučiti na nekom drugom mjestu. Prijava na projekte vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava nije tako jednostavna, pogotovo onima koji to rade prvi put, najviše zbog obimne dokumentacije, čijem prikupljanju ljudi i nisu baš vični. Ovo im je zato izvrsna prilika da se educiraju iz prve ruke i doznaju kako su to neki drugi prije njih radili. Tu je isto važan jedan detalj koji ih potakne na prijave, a to su mještani za koje vide da su već dobili te potpore i da, znači, postoji šansa da je dobiju i oni, zaključuje načelnik Kolega dodajući kako ovakve radionice uvijek pozdravljaju i zahvalni su LAG-ovim stručnjacima koji dođu u Kali obajsniti sve detalje potrebne za prijavu projekata.