Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 14. mjestu

Slika korisnika martinazd
Unatoč slabom odazivu na preventivne preglede, rezultati se vide
Unatoč činjenici što je odaziv na preglede u sklopu ovog programa i dalje ispod očekivanog, rezultati se ipak vide, kaže dr. Balorda i navodi da su u Zadarskoj županiji, prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku RH, 2018. godine od raka vrata maternice umrle 3 žene, dok je u 2017. godini od ovog karcinoma umrlo 6 žena. U prethodnim godinama broj umrlih od raka vrata maternice kretao se u rasponu od 1 do 7 umrlih žena
VEDRAN SITNICA
U subotu, 25. siječnja u Zadru će se obilježiti 13. Dan mimoza - nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

U sklopu ovogodišnjeg 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, koji se obilježava od 20. do 26. siječnja, u subotu, 25. siječnja i u Zadru će se obilježiti 13. Dan mimoza - nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice i podsjetiti ih na provođenje Nacionalnog programa Ministarstva zdravstva RH i preporuke HZJZ za cijepljenje protiv HPV virusa koji su važni u sprječavanju nastanka raka vrata maternice. Riječ je o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice i programu besplatnog cijepljenja protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, čiji su neki tipovi izravno povezani s nastankom ovog karcinoma. Prema naputcima HZJZ-a cijepljenje je besplatno za sve učenike i učenice 8. razreda osnovne škole i, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja 2020. godine, besplatno je i za sve srednjoškolce.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka

Akcijom, koju tradicionalno na Narodnom trgu organiziraju Liga protiv raka Zadar i Zavod za javno zdravstvo Zadar, želi se ukazati na važnost redovitih ginekoloških pregleda, a pozornost javnosti organizatori će, osim brošurama i ostalim promidžbenim materijalom, i ove godine privući podjelom grančice mimoze, cvijeta koji zbog svoje osjetljivosti i nježnosti simbolizira borbu protiv raka vrata maternice.
- Osim redovitih ginekoloških pregleda od velike je važnosti i edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju, kaže dr. Ljilja Balorda, spec. javnog zdravstva i voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju.
S ciljem smanjenja broja oboljelih i umrlih od ove zloćudne bolesti Ministarstvo zdravstva je krajem 2012. godine pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji je namijenjen ženama u dobi od 25 do 65 godina života koje nisu bile na preventivnom pregledu odnosno Papa testu posljednje tri godine.
- Unatoč činjenici što je odaziv na preglede u sklopu ovog programa i dalje ispod očekivanog, rezultati se ipak vide, kaže dr. Balorda i navodi da su u Zadarskoj županiji, prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku RH, 2018. godine od raka vrata maternice umrle 3 žene, dok je u 2017. godini od ovog karcinoma umrlo 6 žena. U prethodnim godinama broj umrlih od raka vrata maternice kretao se u rasponu od 1 do 7 umrlih žena.

Uvest će se i testiranje na humani papiloma virus (HPV)

U odnosu na druge županije, Zadarska županija je po broju novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice na 12. mjestu i ima stope nešto veće od prosjeka za Republiku Hrvatsku, a za neinvazivni - početni rak vrata maternice, je na 20. mjestu, te su stope znatno manje od državnog prosjeka. Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 14. mjestu i stope su u 2018. godini manje od državnog prosjeka.
Inače, optimalni interval između dva Papa-testa, ako su prethodni testovi bili uredni, doznajemo dalje, je za žene u dobi od 25 do 49 godina tri godine, te razdoblje od pet godina koje je optimalno za dobnu skupinu žena od 50 do 64 godine.
U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice uvest će se i testiranje na humani papiloma virus (HPV), a testiranje se preporučuje ženama nakon 30. godine života. Naime, prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a veća je kod mlađih žena i opada sa starenjem, što se može pripisati prolaznosti HPV infekcije u mlađoj dobi i promjeni spolnog ponašanja, što uzrokuje smanjenje stopa infekcije kod starijih žena. Zbog toga se mlađim djevojkama ne preporučuje odmah testiranje na HPV jer se očekuje da će infekcija tim virusom u velikom broju slučajeva spontano nestati. Postupak testiranja na HPV sličan je onome kod Papa-testa, a sastoji se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost HPV-a.
S obzirom da je rak vrata maternice među karcinomima koji su izlječivi ako se otkriju na vrijeme, i u subotnjoj zadarskoj akciji, koja će se održati u vremenu od 9 do 13 sati, naglasak će biti na redovitim preventivnim pregledima kojima se tumor dijagnosticira u neinvazivnoj fazi bolesti, kada se sprječava njegov razvoj, a time i smrtni ishod.

(NE)IZLJEČIVOST

Rak vrata maternice je među karcinomima koji su izlječivi ako se otkriju na vrijeme te će u subotnjoj zadarskoj akciji naglasak biti na redovitim preventivnim pregledima kojima se tumor dijagnosticira u neinvazivnoj fazi bolesti

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)