Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 14. mjestu

24.01.2020. 12:15


U sklopu ovogodišnjeg 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, koji se obilježava od 20. do 26. siječnja, u subotu, 25. siječnja i u Zadru će se obilježiti 13. Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice i podsjetiti ih na provođenje Nacionalnog programa Ministarstva zdravstva RH i preporuke HZJZ za cijepljenje protiv HPV virusa koji su važni u sprječavanju nastanka raka vrata maternice. Riječ je o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice i programu besplatnog cijepljenja protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, čiji su neki tipovi izravno povezani s nastankom ovog karcinoma. Prema naputcima HZJZ-a cijepljenje je besplatno za sve učenike i učenice 8. razreda osnovne škole i, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja 2020. godine, besplatno je i za sve srednjoškolce.


Nacionalni program ranog otkrivanja raka
Akcijom, koju tradicionalno na Narodnom trgu organiziraju Liga protiv raka Zadar i Zavod za javno zdravstvo Zadar, želi se ukazati na važnost redovitih ginekoloških pregleda, a pozornost javnosti organizatori će, osim brošurama i ostalim promidžbenim materijalom, i ove godine privući podjelom grančice mimoze, cvijeta koji zbog svoje osjetljivosti i nježnosti simbolizira borbu protiv raka vrata maternice.
– Osim redovitih ginekoloških pregleda od velike je važnosti i edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju, kaže dr. Ljilja Balorda, spec. javnog zdravstva i voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju.
S ciljem smanjenja broja oboljelih i umrlih od ove zloćudne bolesti Ministarstvo zdravstva je krajem 2012. godine pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice koji je namijenjen ženama u dobi od 25 do 65 godina života koje nisu bile na preventivnom pregledu odnosno Papa testu posljednje tri godine.
– Unatoč činjenici što je odaziv na preglede u sklopu ovog programa i dalje ispod očekivanog, rezultati se ipak vide, kaže dr. Balorda i navodi da su u Zadarskoj županiji, prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku RH, 2018. godine od raka vrata maternice umrle 3 žene, dok je u 2017. godini od ovog karcinoma umrlo 6 žena. U prethodnim godinama broj umrlih od raka vrata maternice kretao se u rasponu od 1 do 7 umrlih žena.


Uvest će se i testiranje na humani papiloma virus (HPV)
U odnosu na druge županije, Zadarska županija je po broju novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice na 12. mjestu i ima stope nešto veće od prosjeka za Republiku Hrvatsku, a za neinvazivni – početni rak vrata maternice, je na 20. mjestu, te su stope znatno manje od državnog prosjeka. Po broju umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 14. mjestu i stope su u 2018. godini manje od državnog prosjeka.
Inače, optimalni interval između dva Papa-testa, ako su prethodni testovi bili uredni, doznajemo dalje, je za žene u dobi od 25 do 49 godina tri godine, te razdoblje od pet godina koje je optimalno za dobnu skupinu žena od 50 do 64 godine.
U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice uvest će se i testiranje na humani papiloma virus (HPV), a testiranje se preporučuje ženama nakon 30. godine života. Naime, prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a veća je kod mlađih žena i opada sa starenjem, što se može pripisati prolaznosti HPV infekcije u mlađoj dobi i promjeni spolnog ponašanja, što uzrokuje smanjenje stopa infekcije kod starijih žena. Zbog toga se mlađim djevojkama ne preporučuje odmah testiranje na HPV jer se očekuje da će infekcija tim virusom u velikom broju slučajeva spontano nestati. Postupak testiranja na HPV sličan je onome kod Papa-testa, a sastoji se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost HPV-a.
S obzirom da je rak vrata maternice među karcinomima koji su izlječivi ako se otkriju na vrijeme, i u subotnjoj zadarskoj akciji, koja će se održati u vremenu od 9 do 13 sati, naglasak će biti na redovitim preventivnim pregledima kojima se tumor dijagnosticira u neinvazivnoj fazi bolesti, kada se sprječava njegov razvoj, a time i smrtni ishod.




(NE)IZLJEČIVOST
Rak vrata maternice je među karcinomima koji su izlječivi ako se otkriju na vrijeme te će u subotnjoj zadarskoj akciji naglasak biti na redovitim preventivnim pregledima kojima se tumor dijagnosticira u neinvazivnoj fazi bolesti