Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pošto žensko zdravlje?

24.01.2020. 10:00


U nedjelju, 26. siječnja u podne na Narodnom trgu u organizaciji KSS »Antifjaka« i Platforme za reproduktivnu pravdu održat će se prosvjed »Pošto žensko zdravlje?« protiv nedostatka ginekoloških timova u Zadarskoj županiji i šire.
Organizatori objašljavaju kako su početkom siječnja zadarski ginekolozi upozorili da je u Zadru čak 13 tisuća žena, od čega 600 trudnica, ostalo bez primarne ginekološke skrbi odlaskom dvoje ginekologa u privatnike, odnosno mirovinu.
– U Hrvatskoj nedostaje čak 61 ginekološki tim, pa 450 tisuća (!) žena nema svog ginekologa/inju. Na preglede odlaze izvan svog mjesta ili plaćaju skupe preglede kod privatnika. Nekvalitetno upravljanje zdravstvenim sustavom, neutemeljeno rezanje troškova, sve veći odlazak liječnika/ica u privatne ordinacije ili inozemstvo te koruptivne prakse prelamaju se preko leđa onih najranjivijih u sustavu – žena, a posebice trudnica, rodilja i babinjača. Umjesto rješenja problema koji je posebno pogodio Zadarsku županiju, problem nedostatka ginekologa/inja postaje sve rašireniji, posebice u manjim i udaljenijim mjestima.
Ne smijemo dozvoliti da se zbog lošeg upravljanja sustavom ruši kvaliteta i dostupnost primarne zdravstvene skrbi! Pobunimo se glasno protiv sustava koji ne vodi računa o našem zdravlju! Zahtijevamo veća ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu i sustav unutar kojeg su prava pacijentica na prvom mjestu! Dosta je privatizacije zdravstva!, pozivaju iz Antifjake i Platforme za reproduktivnu pravdu.