Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Privlačaninu za investicije i kredit izvukli gotovo pola milijuna kuna

24.01.2020. 11:30


Ante Kurtović, javnosti poznat kao glavni akter afere Leasing za koju je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, ponovno je na optuženičkoj klupi radi nove majstorski osmišljene prijevare. Sudi mu se zajedno s Martinom Topalijem i Josipom Pavićem, a jučer im je pred sutkinjom Općinskog suda u Zadru Danijelom Zubčić održano prvo ročište. Svoj trojici na teret se stavlja kazneno djelo prijevare, a Kurtoviću i Paviću još i krivotvorenje isprava.
Optuženi su da su u zajedno osmislili kako izvući veću svotu novca od 62-godišnjeg Ivana Kolanovića, kapetana na brodu škotske kompanije, za kojeg su znali da dobro zarađuje.


Novac izvukli u sedam mjeseci
Prema navodima optužbe koju zastupa Dragan Bogatić, općinski državni odvjetnik, trojac je skovao plan i u vremenu od siječnja do kraja kolovoza 2017. godine od Kolanovića izvukao ukupno 475.850 kuna. Drugooptuženom Topaliju na teret se stavlja da je za ostvarenje plana iskoristio povjerenje i ranije obiteljsko poznanstvo s oštećenikom, od čije je obitelji 2015. godine posudio oko 100 tisuća eura, te da je početkom 2017. godine zatražio od oštećenika da mu posudi 5.500 kuna za navodni trošak obrade kredita kojeg podiže u HBOR-u, obećavajući kako će mu upravo od tog kredita vratiti i prijašnji dug. Istovremeno zainteresirao je i 62-godišnjaka za podizanje kredita uvjeravajući ga kako u HBOR-u ima dobrog poznanika koji će mu to povoljno riješiti.
Tužiteljstvo tvrdi kako je Topali potom ciljano Kolanovića povezao s Kurtovićem koji mu se lažno predstavio kao Antonio Margetić, a komunicirali su putem telefona i elektroničke pošte.


Nudili mu dobru zaradu
U optužnici stoji kako je Kurtović u ulozi zaposlenika HBOR-a, Margetića, od oštećenika prvo zatražio da na račun Topalijeve supruge Sandre uplati 26 tisuća kuna na ime troškova obrade kredita, a onda da je u dogovoru s trećeokrivljenim Josipom Pavićem dogovorio kako će se preko njegova računa nadalje isplaćivati novac. Oštećeniku su uvjerljivom pričom o dobroj zaradi nudili razne investicije i ulaganja u nekretnine i pokretnine u Zadru, pa je on od veljače do srpnja uplatio 451.850 kuna. Novac je, prema optužnici, podizao Pavić i predavao ga Kurtoviću koji se nastavio predstavljati kao Antonio Margetić, a kako bi oštećenika zadržao u uvjerenju da je sve u redu, dostavljao mu je lažne podatke o tome gdje je i kako je uložio novac. Kurtovića se nadalje tereti i da je s Pavićem dostavljao i krivotvorene podatke o solventnosti kako bi neistinito prikazao zaradu od zajedničkih ulaganja i to u milijunskim iznosima. Također, ga terete da je Kolanoviću neistinito prikazivao kako može putem HBOR-a povući sredstva iz EU fondova, a uvjet za to bio je da on izvadi i dostavi mu vlasničke listove zemljišta u Privlaci, što je ovaji učinio posredstvom treće osobe. Kad je konačno počeo sumnjati da je žrtva prijevare, Kolanović je zatražio sastanak s »Margetićem«, pa su se 29. kolovoza 2017. sastali na terasi jednog hotela u Zagrebu. Kolanović je tada, pokazalo se, fotografirao Margetića, odnosno Kurtovića te je slučaj prijavio policiji.




Optuženi odbacili krivnju
– Ne smatram se krivim, redom su se na sadržaj optužnice sutkinji očitovali sva trojica optuženih, a svoje obrane će, sukladno zakonu, iznositi na kraju postupka. Potom je Kurtovićev odvjetnik, Zagrepčanin Boris Jukić, zatražio da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje tri lista na kojima su fotografije njegova branjenika, argumentirajući da su nastale nezakonito, bez suglasnosti i znanja njegova branjenika. Na taj zahtjev reagirao je tužitelj Bogatić kazavši kako su fotografije snimljene na javnoj površini, iz čega se dalo zaključiti kako su nastale na dan njihova sastanka u Zagrebu.


»Odvjetnici optuženih idu u pravno zamagljivanje identiteta osobe Antonija Margetića, a on je Ante Kurtović
Dragan Bogatić, tužitelj
Drugooptuženog Topalija brani odvjetnik Boris Radman, donedavni sudac Županijskoga suda u Zadru. On je sudu i svim strankama u postupku dostavio pisani pozamašan popis zahtjeva za pribavljanjem podataka i dokumentacije koja bi, kako je kazao, trebala poslužiti da se dokaže kako je njegov branjenik bio u zabludi te da je i sam zapravo prevaren.
Među ostalim, Radman je predložio da se od MUP-u pribavi podatak postoji li uistinu osoba imena Antonio ili Antonijo Margetić te da se, ukoliko postoji, tu osobu ispita kao svjedoka. Zatražio je i pretragu mobitela koji je u komunikaciji s oštećenikom koristio »Margetić«. Nadalje, predložio je i da se upute zahtjevi Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, mobilnim operaterima pa i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, za dostavu podataka o korisniku tog broja, izlistom svih poziva za inkriminirano vrijeme, telekomunikacijsko vještačenje, pa čak i informacije o tome je li na uređaju s kojeg se odvijala komunikacija postojala ili mogla postojati aplikacija koja mijenja boju glasa govornika. Također, Radman je predložio da se pribavi i dokumentacija o uvjetima za podizanje kredita u HBOR-u, a na koncu je napomenuo kako neke institucije podatke o kontaktima čuvaju godinu dana, a SOA čak i i više. Spomenuo je i kako se u sličnim slučajevima dolazilo i do podataka o osobi koja je mobitel kupila, mjestu gdje ga je kupila i slično, a sve to, kako je istaknuo, spomenuo je u kontekstu rasvjetljavanja i raskrinkavanja »Margetića«. Tanja Budimir Gulan, koja brani trećeoptuženog Pavića, složila se s prijedlozima kolega te je za sada predložila još samo ispitivanje njezina branjenika.


Oštećenik još na brodu
Sam oštećenik nije nazočio na jučerašnjoj prvoj raspravi u ovom slučaju jer je, kako je to kazao njegov odvjetnik John Matek, on trenutačno na brodu te se iskrcava tek početkom lipnja.
– Protivim se dokaznim prijedlozima branitelja okrivljenih jer služe odugovlačenju postupka, ustvrdio je Matek, a u tome ga je podržao i Bogatić tvrdeći kako se pokušava »zamagliti« postojeće dokaze.


»Govor zamjenika općinskog državnog odvjetnika Dragana Bogatića je nedopustiv jer predstavlja kršenje presumpcije nevinosti
Boris Jukić, odvjetnik Ante Kurtovića


– Idu u pravno zamagljivanje identiteta osobe Antonija Margetića, a on je Ante Kurtović. To proizlazi iz zapisnika o prepoznavanju provedenog na zakonit način. Oštećenik je u tom prepoznavanju nedvojbeno pokazao na Kurtovića. A on je i do sada imao dodirnih točaka sa zakonom, pa mu ovakav modus operandi, s obzirom na njegovu inteligenciju, nije stran, rekao je Bogatić koji je Tužiteljstvo zastupao i u ranijem Kurtovićevu predmetu, odnosno aferi Leasing. Na tu njegovu izjavu burno su reagirali svo troje branitelja okrivljenih.


Ometaju rad suda
– Sutkinjo, ovo nije način na koji se razgovora. Namjerno se zbog prisustva medija dižu tenzije, što je nepotrebno. Svaki je predmet zaseban, usprotivila se Budimir Gulan, a potom se referirao i Jukić.
– Govor državnog odvjetnika je nedopustiv jer predstavlja kršenje presumpcije nevinosti, iznio je Kurtovićev branitelj.
Zadnju riječ prije zaključenja jučerašnje rasprave imala je sutkinja Zubčić. Pozivajući se na članke zakona kazala je kako su međusobna prebacivanja optužbe i branitelja oštećenika s jedne te branitelja okrivljenih s druge strane zapravo ometanje rada suda. Kazala je kako će o svim dokaznim prijedlozima kao predsjednica Sudskog vijeća odlučiti te ih dostaviti pismenim putem zajedno s datumom novoga ročišta, koje će zakazati ovisno o odluci i vremenu koje je potrebno za eventualno provođenje predloženih dokaznih prijedloga.


Trećeoptuženi Pavić preselio u Zagreb
Predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Danijela Zubčić je optužene upozorila na obavezu obavještavanja suda o promjeni adrese sve dok traje sudski postupak, a za Kurtovića i Topalija to vrijedi za slučaj da budu pušteni iz istražnog zatvora. Trećeoptuženi Pavić već je promijenio adresu pa je na jučerašnjem ročištu kazao kako više ne prebiva u Kožinu, već u Zagrebu, gdje ovaj maturant gimnazije trenutačno i radi. Što se, pak, Kurtovića, brodskog mehaničara tiče, on je kazao kako ne radi jer je u pritvoru te da je do tada povremeno radio, dok je Topali, koji inače živi u Bibinjama, sutkinji kazao kako je on vlasnik građevinske tvrtke i pečenjarnice, te da je te poslove i vodio do pritvaranja u istražni zatvor u Zadru.