Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za novo lice obale u Dragama 24,6 milijuna kuna

24.01.2020. 12:00


U Dragama su jučer započeli radovi na uređenju obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača koji zajednički provode Županijska lučka uprava i Općina Pakoštane. Obred blagoslova je predvodio don Ivan Jordan, župnik.
– Riječ je o mega projektu čija vrijednost iznosi oko 24,6 milijuna kuna ili preko 20 milijuna kuna bez PDV. Uskoro kreće i druga faza radova nakon što Zadarska županija raspiše natječaj za luku posebne namjene. Procijenjeno vrijeme izvođenja radova je 15 mjeseci. Za vrijeme turističke sezone radove ćemo prekinuti na tri mjeseca, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar
U uvali Dugovača izvodit će se radovi koji obuhvaćaju dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove.
– Započeli su radovi na prvoj fazi radova na uređenju obale u dužini oko 40 metara, širine sedam metara, koja će služiti da pristaju veći brodovi u obalnom linijskom prijevozu te manji kruzeri koji bi trebali gravitirati ovoj luci. Bit će i preko 80 komunalnih vezova, kazao je Škibola.


Županijska lučka uprava u »ofanzivi«
Županijska lučka uprava trenutno radi obale i luke na čak osam lokacija u županiji, između ostalog na Silbi, u Tkonu, Mrljanima, Dragama.
– Izvodimo i radove na sanaciji obale u Pakoštanima koji će se završiti za dva do tri mjeseca. Dakle trenutno imamo osam gradilišta, a radovi su vrijedni oko 200 milijuna kuna, zaključio je Davor Škibola.
Izvoditelj radova je renomirana zagrebačka tvrtka PGP d.o.o., dok će uslugu stručnog nadzora građenja voditi tvrtka Sto posto prirodno d.o.o. Zagreb, a kao glavni nadzorni inženjer imenovan je dipl. ing. građ. Igor Pukec. Kao voditelj projekta građenja odabran je dipl. ing. građ. Nikša Marković, ispred tvrtke IN – Stria d.o.o. Zagreb.


»Općina Pakoštane će u luku uložiti četiri milijuna kuna, Zadarska županija dva milijuna dok će ostatak sredstava osigurati ŽLU i resorno ministarstvo
Milivoj Kurtov




– Drage su zasigurno jedino mjesto na moru koje nema niti jednog metra četvornog rive. Mi smo odradili sve infrastrukturne poteze, kanalizaciju, struju, vodu, a sada u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, Zadarskom županijom i Ministarstvom mora prometa i infrastrukture kreće onaj dio pomorske infrastrukture, naglasio je Milivoj Kurtov, načelnik, te je nastavio:
– Općina Pakoštane će u luku uložiti četiri milijuna kuna, Zadarska županija dva milijuna dok će ostatak sredstava osigurati ŽLU i resorno ministarstvo. Prostor je povoljan za marinu, dubine su dovoljne, nekih 13 metara dubine je na mjestu gdje je predviđena marina, objavio je Kurtov.


Šetnica širine tri metra
Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa predviđen je na sjevernom dijelu uvale. Na spomenutoj poziciji planira se realizacija privezne obale u smjeru sjeverozapad – jugoistok, duljine oko 38 metara. Isto tako i privezni gat za obostrano pristajanje, kod kojeg je unutrašnja obala duljine 45 metara, te vanjska pristanišna obala. Na istočnom dijelu uvale izgradit će se komunalni vezovi.
– Na ovom dijelu, ispod postojeće javne ceste prema moru, planirana je mjesna riva, kao javni prostor od posebnog značaja za mjesto Drage. Ukupna duljina mjesne rive iznosit će oko 280 metara. Širina hodnog dijela obalne šetnice iznosi tri metra, a s istočne strane planiran je i kontinuirani zeleni pojas širine dva metara, navodi Milivoj Kurtov.
Pored navedenih na otvaranju radova nazočili su župan Zadarske županije Božidar Longin sa svojim zamjenikom Šimom Mršićem i pročelnicima, Danijela Vulim, direktorica TZO Pakoštane, predstavnici izvođača radova i nadzora, bivši i sadašnji predsjednik MO Drage, Mile i Zvonimir Stojanov, općinski službenici, mještani i drugi.