Draga, velika Mira Furlan

Slika korisnika isikiric
Moždani udar
Autor: 
Draga Kate iz Velog mista, koja mi sa smiješkom kaže "divni ste" sastala se sa sestrom smrti, sklopila oči i probudila se u bezgraničju, u bezvremenu. Sklopiš kapke očiju ograničenosti i otvoriš kapke očiju u bezgraničnosti
Arhiva NL

 

S divnom glumicom, Mirom Furlan, rukovao sam se u Zagrebu osamdesetih godina 20. stoljeća. Gledao sam je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u ulozi Anabelle, u predstavi Šteta što je kurva, u režiji Georgija Para. Dramu je napisao John Ford koji je živio u Engleskoj od 1586. do 1640. godine. Miru sam s rodicom Silvanom čekao na izlazu za glumice i glumce. Darovao sam joj čokoladicu Životinjsko carstvo. Mira se nasmiješila i rekla: »Kako ste divni!« I to je to.
Volio sam za vrijeme studiranja teologije u Zagrebu, bauljati po zagrebačkim kazalištima. Gutao sam literaturu o kazalištu, filmu. Kako bih shvaćao prirodu teatra čitao sam, čitao, čitao. Za razumijevanje fenomena, nikad nije dovoljno učenja. Učenjem se podupire mišljenje i stječu se argumenti. Bez učenja argumenti postaju gola sila i bahatost. Nekako su mi u to vrijeme kazalište i teologija bili kao dragi sestra i brat. Teatar je podupirao moje kritičko mišljenje i otvarao moj um prema novome i nepoznatome, a stvarnome. Uživao sam u glumačkim bravurama Rade Šerbedžije, Krešimira Zidarića, Pere Kvrgića. Šjor Kvrgić i šjora Lela Margitić su nam jednom gostovali na satu vjeronauka u Gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru.
Velika Mira Furlan, studirala je svoje uloge, a to je naporan rad uma, duše.
Avaj, mnogi su ju napadali da nije dobra Hrvatica. Ne udara se dovoljno u hrvatska prsa. Odlepršala je iz hrvatskog gnijezda. Prvo i najbitnije je biti čovjek.
Draga Kate iz Velog mista, koja mi sa smiješkom kaže »divni ste« sastala se sa sestrom smrti, sklopila oči i probudila se u bezgraničju, u bezvremenu. Sklopiš kapke očiju ograničenosti i otvoriš kapke očiju u bezgraničnosti.
Mira nije živjela propise spola, nacije. Kompleksna, znala je kako je teško, ali najvrednije biti slobodan. Slobodne su mi misli dok se sjećam šjore Mire sa čežnjom za bezgraničnim susretom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (6 glasova)