NAUTIČKI TURIZAM Za luku u Sv. Filipu i Jakovu 50, a u Sv. Petru 100 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Prepoznat kao vrlo perspektivan u Zadarskoj županiji
Luka u Sv. Filip i Jakovu u koju će se uložiti oko 50 milijuna kuna ima svu potrebitu dokumentaciju i Županijska lučka uprava Zadar je pred objavljivanjem drugog javnog natječaja za izdavanje koncesije. Luka u Sv. Petru je u Urbanističkom planu uređenja obalnog pojasa naselja Sveti Petar, a procijenjena vrijednost ulaganja je 100 milijuna kuna. Za izgradnju luke u Turnju postoji situacijsko rješenje, naglasio je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov
Simulacija nove, impozantne luke u Sv. Filipu i Jakovu

Zbog brojnih prirodnih potencijala kojima Hrvatska raspolaže, poput razvedene obale i reljefnih obilježja, nautički turizam jedan je od najperspektivnijih oblika hrvatskog turizma.
- Nautički turizam na području Općine Sveti Filip i Jakov je u razvojnim počecima te bilježi stalan porast broja plovila i noćenja. Problem se javlja u njegovoj sezonalnosti jer je ukupno 80 posto noćenja nautičkih turista ostvareno u špici sezone, od lipnja do rujna, kazao je načelnik Zoran Pelicarić - Peco.

Očuvanje prirode i okoliša

Upravo iz tog razloga, kaže on, Općina ulaže u razvoj i unaprjeđenje brodskih luka i pristaništa, modernih luka koje će biti namijenjene tranzitnom pomorskom prometu, ali i domicilnom stanovništvu.
- Luka u Sv. Filipu i Jakovu ima svu potrebnu dokumentaciju i Županijska lučka uprava Zadar je pred objavljivanjem drugog javnog natječaja za izdavanje koncesije. Luka u Sv. Petru je u UPU-u obalnog pojasa naselja Sveti Petar, dok za izgradnju luke u Turnju postoji situacijsko rješenje, naglasio je Pelicarić.
Principi dugoročnog razvoja nautičkog turizma koji uključuju upravljanje sustavom nautičkog turizma, očuvanje prirode i okoliša, kvalitetu i konkurentnost, gospodarsku valorizaciju i slično, odrednice su na kojima se ovaj oblik turizma zasniva.
- Naglasak se stavlja na nužnost pronalaženja kompromisa između potrebe za očuvanjem prirodnog prostora i potrebe za gospodarskim razvojem, rekao je Pelicarić.

Vaterpolo bazen unutar luke

Luka otvorena za javni promet lokalnog značaja u Sv. Filipu i Jakovu vrijedna oko 50 milijuna kuna obuhvaća dio luke za nautičke vezove u tranzitu, dio luke koji bi obuhvatio vezove za prihvat turističkih i izletničkih brodova, brodskih linija javnog prijevoza te prihvat ribarskih brodova u tranzitu i dio luke za komunalne vezove.
- Uz suglasnost i uz suradnju sa Županijskom lučkom upravom ishođena je lokacijska dozvola i pripremljena sva potrebna projektna dokumentacija. Prvi pokušaj za dodjelu koncesije nije bio uspješan, ŽLU uskoro ide u novi natječaj, najavio je Pelicarić.
Prema UPU-u obalnog pojasa u naselju Sv. Petar je predviđena realizacija luke otvorene za javni promet lokalnog značaja i luke posebne namjene - luke nautičkog turizma procijenjene vrijednosti oko čak 100 milijuna kuna.
- Unutar područja luke otvorene za javni promet predviđen je i prostor za smještaj vaterpolo bazena koji se alternativno može koristiti za privez plovila tijekom zimskog razdoblja, istaknuo je Pelicarić.
U skladu s odredbama Prostornog plana Zadarske županije određen je najveći dozvoljeni kapacitet luke otvorene za javni promet lokalnog značaja, iznosi 300 vezova na način da se osigura dovoljan broj vezova za potrebe domicilnog stanovništva.

Dva spoja na Jadransku magistralu

- Najveći dozvoljeni kapacitet luke nautičkog turizma iznosi 200 vezova koji su predviđeni za plovila duljine 10 do 25 metara, navodi Pelicarić.
Površina namijenjena za smještaj brodova na kopnu (suhi vezovi) okvirnog je kapaciteta od 56 plovila.
- Na površini luke nautičkog turizma planirana je gradnja novih objekata lučke podgradnje i nadgradnje, kao i ostalih objekata koji su u neposrednoj gospodarskoj, prometnoj ili tehnološkoj svezi s osnovnom djelatnošću luke, istaknuo je Pelicarić.
Uređena morska plaža bit će pristupačna svima pod jednakim uvjetima s kopnene i morske strane uključivo i osobama s poteškoćama u kretanju, većim dijelom uređenog i izmijenjenog prirodnog obilježja, te infrastrukturno i sadržajno uređen kopneni prostor neposredno povezan s morem, označen i zaštićen s morske strane.
- U prometnom rješenju šireg prostornog obuhvata načelno su predviđena dva spoja na Jadransku magistralu, zaključio je Pelicarić.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)