Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odana počast herojima Domovinskog rata

23.01.2021. 10:18


Obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene akcije Maslenica ‘93 umjesto poniznosti i pijeteta za čak 127 junaka, hrvatskih vitezova koji su položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku i slavljeničkog prisjećanja na pobjedničku akciju, prekretnicu Domovinskog rata u kojoj je spojen hrvatski sjever sa hrvatskim jugom, obilježio je protokol.
Sjena protokola započeta na Gradskom groblju Zadru, kad je zbog znakovlja na pripadnicima IX. bojne HOS-a predsjednik Zoran Milanović napustio program obilježavanja te povukao načelnika Glavnog stožera OSRH i sve vojne zapovjednike, nažalost se nastavila i na svojevrsnom svetom mjestu natopljenom hrvatskom krvlju, mjestu pijeteta i poniznosti, kod spomen obilježja za 27 poginula pripadnika 3. GBR Kune u Kašiću.


Ništa nije sveto
Netko je iz protokola nositeljima zastava ratnih postrojbi rekao da se desetak metara odmaknu od spomen križa, među njima i zastava 4. gardijske brigade Pauci. Uslijedila je reakcija pripadnika i zapovjednika Pauka, a u smirivanju situacije uključio se i Ante Deur, legenda obrane Vukovara, otac osmero djece. Sve se primirilo i protokol je mogao započeti.
Položena su tri vijenca. Prvi su položili Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Vlade RH, te Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zajedno s državnim tajnicima Darkom Nekićem i Šimom Mršićem, zamjenikom ravnatelja police Željkom Pršom.
Drugi vijenac su u ime hrvatskih županija i gradova položili zadarski župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković, predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović, zadarski gradonačelnik Branko Dukić i benkovački dogradonačelnik Tomislav Klarica.


Poklonimo se domovini
Treći vijenac su položila izaslanstva ratnih postrojbi u Domovinskom ratu i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svijeće su zapalili roditelji i rodbina poginulih branitelja.
Molitvu odrješenja je predvodio o. Ivo Topalović, vojni kapelan u vojarni Zemunik. Čitali su se stihovi pjesme Borisa Marune, hrvatskog pjesnika i publicista rođenog na velebitskom Podpragu iznad Jasenica.
Odavanje počasti uz visoke vojne počasti nastavilo se kod Zelenog hrasta i spomen obilježja 4. gbr Pume »Poklonimo se domovini«, te kod spomen obilježja križa na sjevernoj strani Masleničkog mosta. Odavanju počasti pridružili su se na načelnik Posedarja i Jasenica, Ivica Klanac i Martin Baričević.
Kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom otkriveno je spomen obilježje poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću iz Sv. Petra, pripadniku 134. brigade HV-a. Molitvu odrješenja je predvodio vlč. Ivan Blaževac, vojni kapelan u Vojarni u Karlovcu.




Erik Colić, s 20 godina dao život za Hrvatsku
U organizaciji Udruge 134. brigade, 4. gardijske brigade Pauci i roditelja poginulog branitelja na poseban način je odana počast poginulom hrvatskom vitezu Eriku Coliću iz Svetog Petra. Veseli i dobroćudni mladić svoj mladi život na Oltar domovine je položio 29. siječnja 1993. u oslobodilačkoj akciji Maslenica u Kašiću, kada je imao tek 20 godina i 20 dana. Erik je bio oličenje hrabrosti, tako je i poginuo na prvoj crti.
Erik Colić nije čekao poziv na kućnu adresu, već je u obrambeni Domovinski rat pristupio dragovoljno sa samo 17 godina iako su mu u Biogradu govorili da je premlad. Junak Svetog Petra i Domovinskog rata Erik, časnički namjesnik, danas bi imao tek 51 godinu, obitelj, djecu. Iza njega su ostali roditelji i dvije sestre. U centru Svetog Petra kod istoimene crkve podignuto spomen obilježje.
Erik Colić, rođen 9. siječnja 1973. godine u Francuskoj tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik 134. brigade HV, domobranske bojne Biograd. Bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.
Spomen ploču uz visoke vojne počasti s puno emocija otkrili su roditelji Mladen i Jasna Colić koji su u ljetu 1991. ostali i bez sina Đina, koji je preminuo na brodu. Hrvatsku zastavu im je uručio ministar obrane Mario Banožić. U izaslanstvu Općine bili su Igor Pedisić, predsjednik Vijeća, i Renata Batur, načelnica općinskog stožera Civilne zaštite.