Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Podsjećanje na individualne sudbine proizašle iz Prvog svjetskog rata

23.01.2021. 10:30


Gimnazija Jurja Barakovića u sljedeće će dvije godine provoditi projekt pod nazivom »Reconstructing individual fates in World War I«.
– Tema projekta je podsjećanje na individualne sudbine proizašle iz Prvog svjetskog rata. Projektni zadaci naših učenika i nastavnika u prvom dijelu izvedbe bili su da naprave virtualnu izložbu na ovu temu. Naši učenici napravili su dva prezentacijska osvrta i to: » Prvi svjetski rat u Zadru » i » Razdoblje prvog svjetskog rata u Hrvatskoj«. Virtualna izložba bit će prezentirana na našim web stranicama. U originalnom hodogramu projekta bile su već planirane mobilnosti učenika i nastavnika i to u prosincu i siječnju. Međutim, kako je novonastala situacija promijenila tijek projekta, putovanja su odgođena za najranije svibanj 2021., ovisno o situaciji s COVID-om. Planirana je mobilnost 30 naših učenika i učenica i 10 nastavnika tijekom projekta, rekao nam je Nino Mencl, prof. i voditelj ovog projekta.
Dodao je kako se projekt provodi unutar programske aktivnosti KA2 i uključuje sljedeće zemlje i škole partnere: Erich-Gutenberg-Berufskolleg des Kreises Herford in Bünde Wirtschaft und Verwaltung iz Njemačke, Colegiul National iz Rumunjske, Agrupamento de Escolas de Aveiro iz Portugala, Lycée Eugène Woillez iz Francuske, te Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra.
– U prvoj fazi napravili smo također diseminacijski materijal koji je svojevrsna prezentacija Erasmus+ i Comenius projekata koje smo imali dosada kao škola. Ponosni smo na činjenicu da je ovo našoj Gimnaziji, od 2013. godine, četvrti Erasmus projekt, i radujemo se daljnjoj suradnji, planiranim projektima i novim iskustvima. Pojasnio je kako je virtualna stranica tek u izradi te bi uskoro trebala ići na web stranicu škole.
– Budući smo već imali projekt vezan uz II. svjetski rat u kojem smo obradili II. svjetski rat, sad smo za temu odabrali I. svjetski rat. Svi sudionici I. svjetskog rata su već odavno umrli te smo mogli samo razgovarati s djecom i unucima onih koji su sudjelovali u tom ratu, rekao nam je Mencl dodajući kako je smisao projekta svojevrsno upozorenje da se ovako nešto ne ponovi. I ostali sudionici u projektu bavit će se istom temom i pričama vezanima uz svoje zemlje.
Mencl je pojasnio kako prvi sastanak svih partnera očekuje u svibnju te su svi Erasmus projekti izvrsna prilika za učenike kroz koje mogu ostvariti nova prijateljstva te im uspomene ostaju za cijeli život.


»Naši učenici napravili su dva prezentacijska osvrta i to: » Prvi svjetski rat u Zadru » i » Razdoblje prvog svjetskog rata u Hrvatskoj«. Virtualna izložba bit će prezentirana na našim web stranicama. Planirane su mobilnosti učenika i nastavnika i to u prosincu i siječnju. Međutim, kako je novonastala situacija promijenila tijek projekta, putovanja su odgođena za najranije svibanj 2021.«
Nino MENCL