Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svake godine u Zadarskoj županiji od ginekoloških karcinoma umre 20 do 25 žena

23.01.2021. 09:53


Dan mimoza, odnosno Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove će se godine obilježiti bez podjele grančica mimoza, cvijeta koji simbolizira borbu protiv ovog karcinoma od kojeg svake godine u Hrvatskoj umre oko 110 žena.
Premda je zbog epidemioloških mjera nemoguće održati ovu već tradicionalnu javnozdravstvenu akciju Lige protiv raka Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar koja bi bila 14. po redu, itekako vrijedi ukazati na važnost sprječavanja i ranog otkrivanja te liječenja ove maligne bolesti, pri čemu je poseban naglasak na redovitim preventivnim pregledima kojima se tumor može otkriti na vrijeme, tako spriječiti njegov razvoj, a zatim i smrtni ishod.


Važnost edukacije
Rak vrata maternice u 99,7 % slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Zbog toga je važno informirati i educirati žene o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice.
– Svake godine u Zadarskoj županiji od ginekoloških karcinoma umre 20 do 25 žena. Ginekološki karcinomi čine oko 11 % kod svih žena umrlih od raka. Među ginekološkim karcinomima, najučestaliji po smrtnosti je rak jajnika, zatim rak tijela maternice, a na trećem mjestu je rak vrata maternice. Žene umrle od raka jajnika i raka tijela maternice su u 95 % slučajeva starije od 50 godina, saznajemo od dr. Ljilje Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljice Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar i koordinatorice Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju.
Nastavlja da je od raka vrata maternice u posljednjih 20 godina u Zadarskoj županiji umrlo 70 žena, prosječno godišnje tri do pet žena, a u 25 % slučajeva bile su mlađe od 50 godina.
– Redovitim ginekološkim pregledima ova vrsta raka može se otkriti na vrijeme i uspješno liječiti i, kako kažu stručnjaci, ni jedna žena u današnjem svijetu moderne medicine ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice, upozorava dr. Balorda.


Poboljšanje statistike
Papa-test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Uzorak stanica zatim se šalje u citološki laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom. Papa-test ponajprije služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice.
U liječenju i prognozi bolesti razlikuju se dva oblika raka vrata maternice, invazivni i neinvazivni, neinvazivni se još naziva i »carcinoma in situ«.
– Od invazivnog raka vrata maternice svake godine imamo 10 do 15 novih slučajeva oboljelih žena, a od toga ih je 47% mlađe od 50 godina. Međutim, kada govorimo o početnom neinvazivnom raku vrata maternice, tzv. »carcinoma in situ« svake godine imamo pet do deset novih oboljelih žena. Nasreću, posljednjih desetak godina ovaj je broj u padu. Od 2000. do 2010. godine broj novooboljelih od »carcinoma in situ« kretao se od 20 do 40 novih žena svake godine. Jako je važno naglasiti da su žene oboljele od neinvazivnog, »carcinoma in situ« u 89 % slučajeva mlađe od 50 godina, otkriva dr. Balorda.
U usporedbi s drugim županijama u 2019. godini, stopa umrlih od raka vrata maternice u Zadarskoj županiji manja je od prosjeka Republike Hrvatske te se nalazi na 13. mjestu (Zadarska županija 4,7/100.000, a RH 5,4/100.000). Najveće su stope bile u Ličko-senjskoj (13,5/100.000), Koprivničko-križevačkoj (12,8/100.000), Šibenskoj- kninskoj (10/100.000) i Varaždinskoj županiji (9,4/100.000), dok u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj županiji nisu imali nijednu ženu umrlu od raka vrata maternice.




Sve dobne skupine
Stopa novooboljelih od raka vrata maternice u 2018. godini, zadnjoj dostupnoj godini po Registru za rak RH. u Zadarskoj županiji bila je veća od prosjeka RH i iznosila je 20/100.000. Stope su bile veće jedino u Požeško-slavonskoj (32/100.000), Dubrovačko-neretvanskoj (23/100.000) i Ličko-senjskoj županiji (22/100.000).
– S javnozdravstvenog stajališta, od iznimne su važnosti redoviti odlasci na ginekološke preglede za sve dobne skupine žena. Učestalost pregleda ovisit će o tome jesu li prethodni nalazi bili uredni ili ne te će svaka žena u dogovoru sa svojim ginekologom odabrati plan pregleda prema dobi i prema prethodnim nalazima, govori dr. Balorda.
Kada je riječ o mlađim dobnim skupinama, edukacija o odgovornom spolnom ponašanju kod mladih od iznimne je važnosti, uz cijepljenje protiv najučestalijih skupina HPV virusa kod mladih školskog uzrasta, a sve u dogovoru sa svojim liječnicima školske medicine.
Za one mlade koje nisu više u sustavu školstva i za sve ostale zainteresirane, u Zavodu za javno zdravstvo u Službi za epidemiologiju postoji Ambulanta za spolno prenosive bolesti gdje se mogu anonimno i besplatno testirati, kao i dobiti savjete o očuvanju reproduktivnog i spolnog zdravlja.
Testiranje na HPV sastoji se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa (HPV). Postupak prilikom testiranja na HPV sličan je onom kod Papa-testa. Tipovi visokog rizika glavni su rizični čimbenik nastanka premalignih stanja i raka vrata maternice. Međutim, pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti.
Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 


Povezanost s HPV-om
Tipovi 16 i 18 najrizičniji su tipovi HPV-a za razvoj premalignih promjena i raka vrata maternice. Virus HPV-a prenosi se kožnim kontaktom u području genitalija te će većina osoba tijekom života biti zaražena ovim virusom. Većina nosilaca HPV-a ne zna da je zaražena s obzirom na to da virus obično ne izaziva simptome. Infekcija HPV-om može godinama biti u stanju mirovanja, klinički neaktivnom stadiju, a da pri tome ne uzrokuje bolest. Nakon više godina mirovanja može se aktivirati i postepeno izazvati promjene na sluznici. Važno je naglasiti kako kondom ne pruža potpunu zaštitu od infekcije HPV-om.
Kod većine osoba infekcija će proći spontano zahvaljujući djelovanju našeg imunosnog sustava. Ipak, kad je riječ o malom broju žena, infekcija će trajat niz godina (10 do 15 godina) te uzrokovati premaligne promjene vrata maternice, a ako se na vrijeme ne liječi, i rak.
Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te one počnu nekontrolirano rasti zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a.


Najnovija saznanja
»Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Naime, stručnjaci prim. dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice i Neda Ferenčić Vrban, dr. med., podijelit će najnovija saznanja o preveciji i liječenju raka vrata maternice na online konferenciji kojoj se putem Cisco web platforme putem pozivnog linka https://upuz.webex.com/upuz/onstage/g.php… možete priključiti danas, u subotu, 23. siječnja u 11 sati.
Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnertsvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.«
Hrvatska liga protiv raka


»S javnozdravstvenog stajališta, od iznimne su važnosti redoviti odlasci na ginekološke preglede za sve dobne skupine žena. Učestalost pregleda ovisit će o tome jesu li prethodni nalazi bili uredni ili ne te će svaka žena u dogovoru sa svojim ginekologom odabrati plan pregleda prema dobi i prema prethodnim nalazima«
Ljilja BALORDA