Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

USKORO USELJENJE »Svjetlo« i Udruga za autizam imat će svoje mjesto u Mocirama

23.01.2021. 10:50


Znam da Centar Mocire napokon ide svome kraju i da će doista vrlo skoro uslijediti i preseljenje Osnovne škole Voštarnica i Dječjeg vrtića Latica i to me beskrajno veseli, ali što se tiče naših korisnika, nitko nas još uvijek nije kontaktirao. Nisu nas zvali ni iz Ministarstva, a niti iz Grada. Mi smo vjerovali i nadali se da će i korisnici okupljeni u našu udrugu izgradnjom i završetkom Centra Mocire tamo naći svoj prostor, tim više što se jako dobro zna u kakvom se prostoru već destljećima nalazimo. Znam da postoji dio zgrade koji je predviđen za školu, dio za vrtić, a u tom trećem dijelu zgrade mislim da ima dovoljno prostora za udruge. Kad kažem udruge pri tom ne mislim na urede za rad udruge, već prvenstveno na naše korisnike, naglasila je Irena Palčić predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i autizmom Svjetlo koja skrbi o 30-ak korisnika koji su stariji od 21. godine i okupljeni u klubu Tim svakog radnog dana u tjednu po četiri sata.
Njihovo je jedino utočište i dom, mali prostor koji im je davno ustupio Caritas Zadarske nadbiskupije.


Posljednjih godina sve više djece s autizmom
Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar je rekao kako još nije u potpunosti upoznat s onim što se sve u Centru namjerava napraviti dodajući, kako je još prije dvije godine bio u resornom Ministarstvu gdje se razgovaralo o problemima s kojima se susreću obitelji djece koja imaju poremećaj iz spektra autizma te da u njihovoj udruzi vjeruju kako bi se u Centru punog naziva – Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire, mogao naći bolji, suvremeniji i primjereniji prostor i za njihove korisnike jer, kako je naglasio Armanini, posljednjih je godina došlo do velikog povećanja broja djece s ovom dijagnozom. Inače, Udruga za autizam Zadar broji između 110 i 120 članova od kojih je između 40 i 50 djece s autizmom.
Što se pak, tiče Udruge za Down sindrom Zadarske županije, predsjednica Suzana Periša je rekla kako njima doista novi prostor nije potreban jer je ovaj postojeći za sada, dovoljno velik i prilično primjeren za sve njihove potrebe.
Njihova udruga broji preko 100 članova i nisu u pitanju samo roditelji, već i drugi ljudi – prijatelji koji žele pomagati, a djece s Down sindromom je 36-ero i to od malih beba pa do 35. godine života.


Otvorena vrata svima
Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH Marija Pletikosa objasnila je kako je budući prostor Centra za pružanje usluga u zajednici u nadležnosti i vlasništvu RH kao osnivača ustanove i u njemu nije uobičajeno, niti je moguće, osigurati prostor za organizacije civilnog društva. Ali, možda je došlo do nesporazuma jer je državna tajnica Marija Pletikosa nedvojbeno naglasila kako će Centar Mocire pružati sve potrebne usluge za sve korisnike, članove udruga koje trenutno djeluju na području Zadarske županije kao i sve druge korisnike koji trebaju usluge iz sustava socijalne skrbi.
– Na ovaj način komuniciramo od samog početka stoga, moram priznati da ne razumijem izjave pojedinih predstavnika udruga, zaključila je državna tajnica Marija Pletikosa.
Podsjećamo, Grad Zadar zajedno s Odjelom za socijalnu skrb Grada oprema vrtić, školu oprema Ministarstvo obrazovanja, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike svoj dio.




Zaposlit će se 40 ljudi
No, na konkretno pitanje – znači li to da će svoje prostore u Centru dobiti i članovi odnosno, korisnici ovih zadarskih udruga, državna tajnica Marija Pletikosa je odgovorila da će svakako za tu djecu i mlade biti mjesta jer će Centar pružati djeci s teškoćama u razvoju, usluge psihosocijalne pomoći, rane intervencije i integracije, ali će pružati socijalne usluge i odraslim osobama s invaliditetom kao što su osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s poremećajem iz autističnog spektra i osobe s tjelesnim oštećenjem i to uslugu privremenog smještaja, poludnevnog i cjelodnevnog boravka, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške te uslugu pomoći u kući.
Planirano je da Centar započne s radom početkom ove godine, a posao bi moglo pronaći 40 ljudi.