Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZASTOJ U ISPORUCI Hrvatska privremeno obustavlja cijepljenje

23.01.2021. 10:44


Zbog zastoja u isporuci cjepiva protiv COVID-19 koji bilježi većina zemalja Europske unije, Hrvatska privremeno zaustavlja daljnje cijepljenje populacije prvom dozom, kako bi svi koji su već primili prvu dozu na vrijeme dobili i drugu dozu cjepiva i na taj način stekli imunitet. Potvrdio je to jučer ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, objašnjavajući da je Hrvatska prema prvotnim planovima svaki tjedan trebala primiti 18 kutija cjepiva, no u ponedjeljak bi u Hrvatsku trebalo stići deset kutija, što je nešto više od deset tisuća doza, ali i upola manje od dogovorene pošiljke. Kako je dodao, isporuka za sljedećih mjesec dana smanjena je za oko 30 posto. Prema Capakovim riječima, novo cijepljenje nije potpuno obustavljeno, ali u prvom redu ovisi o županijskim zavodima koji će sami izračunati s koliko doza cjepiva raspolažu.
Isto i u Poljskoj
– Mi ćemo trebati obustaviti, ali ako netko ima doza, može proširiti cijepljenje. Ali kako sada stvari stoje, moramo zaustaviti proširenje Pfizerovim cjepivom, rekao je Capak.
– Nismo zadovoljni dinamikom isporuke cjepiva. To je daleko od onoga što je bilo dogovoreno kod potpisivanja i kad smo ugovarali koliko ćemo cjepiva kupiti. Dodatno nam se otežava situacija što su nam se dale veće količine pa se smanjuju. To otežava provedbu plana cijepljenja jer moramo procijepiti sve koje smo cijepili prvom dozom. Uspjet ćemo to napraviti, s time da ćemo morati obustaviti nova cijepljenja jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom. Moderna je odstupila od doze koja je obećana, obavijestili su nas da će kasniti tjedan dana s novom isporukom. Nismo zadovoljni, ali možemo poticati Europsku komisiju koja je ugovarala s proizvođačima, što se radi kontinuirano. Molimo ih da nam isporuče što su obećali i količine koje su obećali, neki normalan dio što su obećavali. U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja jer nemamo u ovom trenutku Pfizerovog cjepiva koje čuvamo za docjepljivanje za drugu dozu. Čekamo polovicu drugog mjeseca za kad su obećali veće količine, mada po distribucijskoj listi to ne vidimo. Moderna je obećala da će u tjednu nakon 1. veljače isporučiti obećano, nešto više od 11 tisuća doza, možemo se nadati da će to biti tako. Imamo naznake da će nešto donacija koje su obećane od potresa stići od proizvođača Moderna pa ćemo to iskoristiti za daljnje proširenje populacije koja se cijepila prvom dozom, objasnio je Capak, ističući kako prema kontaktima s AstraZenecom koje ima, očekuje da će distribucija tzv. oxfordskog cjepiva početi vrlo brzo nakon registracije koja je najavljena za 29. siječnja. O ovom cjepivu, kako se može zaključiti iz Capakovih riječi, uvelike ovisi i veća procijepljenost populacije koja bi se prema sadašnjim očekivanjima trebala dostići do ljeta.
Europska komisija jučer je objavila kako će od Pfizera tražiti pojašnjenje mogu li se sljedeći tjedan očekivati zastoji u isporuci cjepiva protiv COVID-19 za zemlje Europske unije. Mnoge europske zemlje ovaj su tjedan zabilježile upola manji broj doza cjepiva koje su dobile od proizvođača u odnosu na ranije dogovoreni plan, a Italija je zbog toga najavila i poduzimanje pravnih koraka protiv Pfizera. Tako je Rumunjska dobila samo polovicu dogovorene količine, a ostatak bi, kako je istaknuo tamošnji ministar zdravstva Andrei Baciu, trebali dobivati zajedno s pošiljakama koje će pristizati do konca ožujka. Ista situacija zabilježena je i u Poljskoj, dok je češka vlada poručila da su proteklih tjedana dobili između 15 do 30 posto manje cjepiva od dogovorenog.
U Hrvatskoj je do jučer utrošena 64.951 doza cjepiva, a cijepljene su 55.204 osobe. Istovremeno, u Primorsko-goranskoj županiji prvom dozom procijepljeno je 4.970 osoba i 705 osoba drugom dozom.
– Procijepljeno je 2.860 zdravstvenih djelatnika, što je oko 60 posto zdravstvenih radnika koje treba procijepiti. Kod korisnika socijalnih ustanova i zaposlenih u njima procijepili smo 1.465 osoba te je postotak procijepljenih korisnika socijalnih ustanova prvom dozom oko 90 posto. Intenzivno nastavljamo s cijepljenjem osoba koje su cijepljene prvom dozom i to nam je zasad glavni posao. Sukladno planu cijepljenja koji će biti možda malo usporen zbog količina koje su nam dostupne, nastavit ćemo i s odgovarajućom minimalnom količinom procjepljivanja kroničnih bolesnika i djelatnika interventnih službi. Intenzitet svega toga ovisit će o količinama koje nam budu dostupne u ovih nekoliko ključnih i kritičnih tjedana, kazao je jučer ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.


Smirujuća situacija
Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj bilježi konstantan pad pa su tako jučer zabilježena 643 nova slučaja zaraze, a ukupan broj aktivnih slučajeva bio je 3.321. Među njima je 1.518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. Preminule su 32 osobe, prosječne dobi 76,9 godina, s puno komorbiditeta, među kojima su i dvije mlade osobe u dobi od 28 godina, koje su imale autoimunu i malignu bolest. Najvišu incidenciju novih slučajeva ima Sisačko-moslavačka županija s 428 novih slučajeva u 14 dana na 100 tisuća stanovnika, a najnižu Istarska sa 114,5 slučajeva. U PGŽ-u jučer je zabilježeno 49 novih slučajeva zaraze, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminule su dvije osobe.
– Nastavlja se smirujuća situacija koja je rezultirala s 49 novooboljelih i 67 ozdravljenih pa se broj aktivnih slučajeva smanjuje i iznosi 689. Broj laboratorijskih testiranja sukladno smanjenju broja kontakata i brzine širenja zaraze se smanjuje na 462 obrađena uzorka, a udio pozitivnih je 10,6 posto što je također na razini ovog epidemijskog vala u kojem smo došli do smirivanja širenja zaraze nakon parcijalnog lockdowna. Broj ljudi na liječenju u bolnici se smanjio na 56 ljudi, a moram podsjetiti da je u najtežim trenucima taj broj iznosio 168 pacijenata na liječenju u riječkoj bolnici te se i po tom pitanju nadamo smirujućem trendu. Na respiratoru se u KBC-u Rijeka liječi dvoje ljudi, a preminule su dvije osobe. Nažalost, broj smrti nakon kraće pauze u kojoj nije bilo smrtnih slučajeva još uvijek je nešto što nas zabrinjava, no nadamo se da će se i te brojke smanjiti sa smirivanjem epidemije. Također, udio oboljelih starijih osoba je nešto veći i on se kreće oko 30 posto, no nema ozbiljnijih žarišta u stacionarnim ustanovama, objasnio jučer Mićović.


Mutacije virusa
Govoreći o novim sojevima virusa koji prijete ponovnim pogoršanjem situacije s kretanjem pandemije u svijetu, ravnateljica Klinike za zarazne bolesti Alemka Markotić kazala je kako soj iz Velike Britanije, prema sadašnjim saznanjima, nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali je i dalje ozbiljna prijetnja za zdravstveni sustav.
– Ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sustav ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa, nego zbog bolesti i infekcije. Jasno da su se cijela Europa i znanstvenici složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih. Očito je da se virus ne ponaša kao njegova braća, drugi koronavirusi, nego je skloniji mutacijama. Kako radimo represiju na njega cjepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promjene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti iznimno oprezni, još uvijek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijeta i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cjepiva u prometu djeluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebat će to dalje pratiti, pojasnila je Markotić.




»Dodatno nam se otežava situacija što su nam dali veće količine pa ih smanjuju. To otežava provedbu plana cijepljenja jer moramo procijepiti sve koje smo cijepili prvom dozom
Krunoslav Capak


64.951
doza cjepiva utrošena do jučer, a cijepljene su 55.204 osobe u Hrvatskoj


PFIZER I MODERNA
U ovom trenutku nema Pfizerovog cjepiva koje čuvamo za docjepljivanje za drugu dozu, čeka se polovica veljače kad su obećali veće količine. Moderna je obećala da će u tjednu nakon 1. veljače isporučiti obećano, nešto više od 11 tisuća doza.


Zatvaraju se COVID-odjeli na ginekologiji i na Zametu
Odlukom Kriznog stožera KBC-a Rijeka, od ponedjeljka se zatvara COVID-odjel otvoren u dijelu Klinike za ginekologiju i porodništvo 4. prosinca. Odluka o zatvaranju jednog COVID-odjela donesena je zbog sve manjeg broja pacijenata oboljelih od COVID-19 kojima je potrebno bolničko liječenje, poručili su jučer iz riječke bolnice.
Krajem mjeseca prestat će s radom i COVID-ambulanta u makrocentru Zamet koja je od studenog prošle godine vikendima radila kao dodatni dijagnostički centar za sve osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom.
– COVID-ambulanta na Zametu je otvorena kao dodatni kapacitet u koji su dolazile osobe pod sumnjom na bolest gdje su se mogle napraviti i dodatne pretrage. Do prije 15 dana ambulanta je dnevno imala oko deset pacijenata i oko 30 pacijenata koji su se savjetovali telefonom. S obzirom da je prošli vikend zabilježen samo jedan fizički dolazak i deset telefonskih upita, COVID-ambulanta na Zametu s 1. veljače prestaje s radom, kazala je pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.


Istarski stožer zatražio da neovisno donosi odluke
Istarski Stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera da od 1. veljače neovisno donosi odluke o mjerama, ali i da se već sada obustavi zabrana rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara. No, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i dalje ne otkriva hoće li doći do popuštanja protuepidemijskih mjera od 1. veljače.
– Premijer je najavio sastanak o mjerama koji će biti u nedjelju. Bit će tu članovi Stožera, nadležni ministri i unaprijed ne mogu ništa reći i najaviti jer to bi značilo da je taj sastanak samo formalnost, a on to nije, kao što nikad nije ni bio, rekao je Božinović novinarima.
Šef Stožera civilne zaštite PGŽ-a Mladen Šćulac jučer je objasnio zašto je Nacionalnom stožeru poslan prijedlog o produljenju mjera za županiju do 18. veljače.
– Mjere su produljene jer čekamo i rezultate cijepljenja. To su mjere koje su bile usmjerene na smanjenje broja starijih osoba u javnom prijevozu u vršnim satima. Koincidiralo je da su škole prešle na online nastavu, no namjera tih mjera je da ne ugrožavamo starije osobe dok traje procjepljivanje. Ovisno o situaciji kakva bude 18. veljače, vidjet ćemo hoćemo li te mjere produljiti ili ne. Ako situacija bude povoljna, produljivanja neće biti, izjavio je Šćulac.