Bolje je imati jednu kvalitetnu, nego dvanaest loših izložbi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Iza članova udruge ZadArt teška je godina, a ni nova se ne čini boljom
Mi se u udruzi snalazimo na svakojake načine, te u realizaciju naših projekata redovito ulažemo osobna financijska sredstva. No, mi smo ipak realizirali kojih desetak izložbi u prošloj godini, kako bismo održali standard i ugled galerije koji smo gradili dugi niz godina, te našim sugrađanima ponudili vrhunski kulturni sadržaj, istaknuo je Džapo, na što se Franulović nadovezao i kazao kako je ZadArt jedna od rijetkih udruga i galerija koja nastoji zadržati visoke kriterije rada i probira umjetnika, često na vlastitu štetu
Marin GOSPIĆ/ ZL
S posljednje godišnje izložbe članova udruge ZadArt

Aldo Krizman, Adnan Dupanović, Vanda Jurković, Zvonimira Karavida,... To su samo neka od umjetničkih imena koji bi u ovoj godini, ako sve prođe prama planu, trebala izlagati najprepoznatljivijoj malog galeriji u Zadru – ZadArt. Iza članova Likovne udruge ZadArt duga je i teška godina, koja je bila prožeta neizvjesnošću i strahom. Kao i sve nezavisne udruge u kulturi, i oni su zbog pandemije koronavirusa na svojim projektima radili s knedlom u grlu, nadajući se kako im pandemija neće u zadnji čast pomrsiti planove.

Teška godina za kulturu

Stoga smo, uoči otvorenja prve ovogodišnje izložbe u galeriji ZadArt popričali sa Zoranom Džapom i Petrom Franulovićem, koji su za nas sumirali godinu iza nas, te nam pojasnili u kako teškim uvjetima rade.
- Kad govorimo o prošloj godini, ona je bila neobično teška i komplicirana. Prije svega, to je naravno posljedica koronavirusa, koji nas je isprovocirao i stavio u vrlo teški položaj jer nismo znali hoćemo li uspjeti realizirati svoje planove ili ne. Drugi razlog je nedostatak novca, s kojim već dugi niz godina imamo problema. To naravno nije samo naš problem, već i problem svih zadarskih udruga, kazao je na početku Džapo i podsjetio kako udruga već dugi niz godina za sve ljubitelje kvalitetne umjetnosti jednom mjesečno priprema izložbe renomiranih domaćih i stranih umjetnika.
- Preduvjet svake dobre izložbe je kvalitetno napisan i uređen katalog, što naravno puno košta. Ako nam na gostovanje dolazi priznat i uspješan umjetnik, on od nas očekuje da mu dobro napravljenim katalogom iskažemo poštovanje. Takav katalog puno košta, te bi mi prema našim procjenama trebali raspolagati s tri puta više sredstava nego što sada dobivamo od Grada da bi mogli ispuniti takva očekivanja. No, na stranu s birokratskim i financijskim problemima, i sami su umjetnici u zadnje dvije godine shvatili da ako se sami ne potrude predstaviti dionicima u kulturi i pristati na izmijenjene uvjete izlaganja radova, njihova umjetnost nikada neće ugledati svjetlo dana. Jer, ploviti se mora, i izlagati se mora, rezimirao je Džapo i napomenuo kako su i sami umjetnici došli do točke da svojim novcem djelomično podupiru realizaciju vlastitih izložbi.

Kako raditi bez novca?

Kao i mnoge druge zadarske udruge i ZadArt godišnje raspolaže sa siromašnim iznosom sredstava koje dobiju od Grada. Ove im je godine situacija još neizvjesnija, jer su im financijska sredstva smanjena sa 25 na 20 tisuća kuna. Također im nepoznanicu predstavlja i rok do kada će taj novac dobiti, jer bez financijskog pokrića stupaju u nove projekte.
- Mi se u udruzi snalazimo na svakave načine te u realizaciju naših projekata redovito ulažemo osobna financijska sredstva. Naši grafički suradnici, koji nam tiskaju kataloge, ipak su naš najveći izdatak. No, mi smo ipak realizirali kojih desetak izložbi u prošloj godini, kako bismo održali standard i ugled galerije koji smo gradili dugi niz godina te našim sugrađanima ponudili vrhunski kulturni sadržaj, istaknuo je Džapo, na što se Franulović nadovezao i kazao kako je ZadArt jedna od rijetkih udruga i galerija koja nastoji zadržati visoke kriterije rada i probira umjetnika, često na vlastitu štetu.
- Nastojimo se odmaknuti od politike i čimbenika koji mogu ometati naš rad i fokus skrenuti s umjetnosti. Esencija umjetnosti i ono što se treba vidjeti na umjetninama, u takvim situacijama prečesto pada u drugi plan. Mi svojim potezima nastojimo fokus držati na umjetnosti. Jesmo li u tome uspjeli ili ne, to je na našim posjetiteljima i kritičarima da ocjene. Prolazimo kroz vrlo teško razdoblje, jer nam je cilj i dalje biti mjestom okupljanja kvalitetnih umjetnika, jer u gradu fali malih nezavisnih galerija, koje su lišene utjecaja s viših instanci. Rijetka smo galerija koja se na ovakav način bavi umjetnošću i svoja vrata otvara umjetnicima svih provenijencija, od akademskih umjetnika, do djece i umjetnika amatera, rezimirao je Franulović, dok se Džapo požalio kako zbog nedovoljno financijskih sredstava dolaze u situaciju da im umjetnici odbijaju suradnju, jer nisu u mogućnosti isproducirati kvalitetan katalog njihovih radova.

Okupljalište za ljubitelje umjetnosti

- Mi imamo želje i načina da to uradimo, ali nemamo novaca da ih platimo. Mi smo se 15 godina mučili od ove galerije napraviti kvalitetan prostor, koji će ugošćivati afirmirane i kvalitetne umjetnike. No, nama su ruke zavezane te se nalazimo u pat poziciji, jer se nalazimo na prekretnici. Naša je galerija daleko poznata po cijeloj Hrvatskoj te smo realizirali niz kvalitetnih i zapaženih suradnji s vrhunskim domaćim i stranim umjetnicima. Ovdje bez srama i zadrške izlažu umjetnici svih provenijencija, od performera i amatera do akademskih umjetnika. Žele ovdje izlagati, jer naša galerija ima svoje ime i prezime, tj. ugled. No, ona bi taj ugled brzo mogla izgubiti, ako se nastavi sadašnji odnos prema kulturi i umjetnosti, istaknuo je Đžapo, na što je Franulović kazao kako se ne može iz ničega stvoriti nešto dobro.
- U prošloj je godini kod nas izlagao veliki broj umjetnika, koji rade raznolikim formama i motivima. Uspjeli smo realizirati i našu tradicionalnu skupnu godišnju izložbu članova udruge. Zbog pandemije koronavirusa propao nam je mali dio već ugovorenih izložbi za koji smo već dovršili i kataloge te je za nas to bio veliki financijski udar. Po prvi smo se puta susreli s pojavom da su umjetnici zbog straha od pandemije odbijali prisustvovati vlastitim otvorenjima, pa i realizaciji same izložbe, rekao je Franulović.

Zadržati ugled

- Prošle smo se godine mučili ostvariti zacrtane projekte. Za ovu godinu već smo pripremili dvanaest izložbi, te se nadam da ćemo ih što više realizirati. Grad nam pomaže, ali nedovoljno. Na kocki je naš rejting i ugled koji smo stvarali dugi niz godina. Na svim projektima trudimo se zajedno raditi i sve do u tančine raspraviti, jer želimo da svi naši potezi budu iskorak prema boljem, ili barem potez kojim ćemo zadržati trenutačni ugled galerije, objasnio je Džapo, s kojim se složio i Franulović te su za kraj poručili da unatoč tome što su ponekad prisiljeni popustiti uvjetima oko njih, čvrsto stoje iza teze je pravilo da je bolje imati jednu kvalitetnu, nego dvanaest loših izložbi.
- Nikad ne bježimo od izlaganja radova učenika ili umjetnika amatera, jer su one vrlo dobro posjećene. Na njima uvijek vlada pozitivna atmosfera, jer slavimo umjetnost u svojoj najčišćoj formi, zaključio je Džapo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno