Ni jedna pandemija ni pošast ne mogu zaustaviti Riječ

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Predstavljen prvi broj časopisa Književne udruge Ludens
Autor: 
Ideja o pokretanju studentskoga časopisa postojala je od samih početaka Književne udruge Ludens. Ipak, ona se do ove godine nije realizirala, ponajprije zbog smjene generacije studenata. Kad se udruga ponovno okupila, ovaj put u novom sastavu, pokretanje časopisa činilo se kao logičan nastavak djelovanja Udruge. Zamislili smo taj časopis kao svojevrsnu platformu na kojoj će se studenti moći kreativno izraziti poezijom i kratkom pričom, ali i objavljivati svoje stručne i znanstvene radove, započinje Glavinić i ističe da su vjerovali da će to dodatno motivirati studente i potaknuti ih na sudjelovanje u takvom vidu izvannastavnih aktivnosti
Tina TOPIĆ
Dodatna motivacija za rad i stvaranje

Nedavno je predstavljen prvi broj časopisa Književne udruge Ludens, pokrenut pri Odjelu za kroatistiku i Odjelu za rusistiku Sveučilišta u Zadru i zamišljen kao platforma na kojoj će se studenti moći kreativno izraziti i na kojoj će moći objavljivati svoje stručne i znanstvene radove, recenzije iz područja književnosti, jezika, filma, ali i interdisciplinarnih veza s drugim znanostima (humanističke, društvene i sl.), kao i veza s likovnom i scenskom umjetnošću.
- Osim stručnih radova, dio je časopisa namijenjen i svima onima koji i sami kreativno stvaraju - poeziju i kratku priču. Jedan je od ciljeva, također, omogućiti povezivanje srodnih područja interesa unutar cijele regije te se kao takav natječaj odnosio i na radove studenata i izvan RH. Uistinu smo sretni i ponosni što smo u ovakvim (ne)prilikama povezanim s pandemijom COVID-19 uspjeli iznjedriti prvi broj časopisa i što smo tako potvrdili da ni jedna pandemija ni pošast ne mogu zaustaviti Riječ koja je i u ovom broju časopisa dokazala da se stvarnost osjeća, da se promatra i doživljava svijet i kada je dobro i kada tako nije. Trudili smo se u časopis uvrstiti što više radova i tako na jednom mjestu okupiti najbolja studentska ostvarenja, kako ona stručna i znanstvena, tako i umjetnička, navodi uredništvo i dodaje da su časopis upotpunili i drugim rubrikama kako bi konačnom izgledu dali poseban okvir.

Ideja od samih početaka

Motivirani studentskim ostvarenjima, ali i željom da se čuje njihova Riječ, uz pomoć recenzenata, recenzentica i ostalih stručnih suradnika i suradnica pred donose ovaj časopis za koji vjeruju da će naći mjesto u svačijim rukama, bez obzira na sve okolnosti i prepreke koje se na tom putu nađu.
Mirna Glavinić, članica uredništva, ispričala nam je o ideji pokretanja, procesu stvaranja, ciljevima, kao i o budućim planovima Udruge. Naime, ideja o pokretanju studentskoga časopisa postojala je od samih početaka Književne udruge Ludens.
- Ipak, ona se do ove godine nije realizirala, ponajprije zbog smjene generacije studenata. Kad se udruga ponovno okupila, ovaj put u novom sastavu, pokretanje časopisa činilo se kao logičan nastavak djelovanja Udruge. Zamislili smo taj časopis kao svojevrsnu platformu na kojoj će se studenti moći kreativno izraziti poezijom i kratkom pričom, ali i objavljivati svoje stručne i znanstvene radove. Zamisao je bila povezati srodna područja interesa unutar cijele regije pa se objavljeni natječaj odnosio i na radove studenata unutar granica RH, ali i izvan. U više se navrata pokazalo da studenti Odjela za kroatistiku i Odjela za rusistiku pišu zbilja dobre radove pa se činilo bitnim kreirati prostor u kojemu će napisano moći podijeliti s drugima, ponajprije studentima, započinje Glavinić i ističe da su vjerovali da će to dodatno motivirati studente i potaknuti ih na sudjelovanje u takvom vidu izvannastavnih aktivnosti.

Kreativno izražavanje

Časopisom su, u najužem smislu, kazuje Glavinić, nastojali obuhvatiti sve one radove, stručne, znanstveno-popularne, istraživačke, na temu slavenskih književnosti i jezika. Zastupili su i radove koji su na neki način propitivali veze s drugim nacionalnim književnostima i jezicima, kao i ispitivali suvremene tendencije i pristupe u književnosti i jeziku.
- Također, s obzirom na to da je časopis zamišljen i kao platforma za kreativno izražavanje, objavljenim smo natječajem pozvali sve studente i studentice da podijele svoju poeziju i kratku priču. Zaprimili smo velik broj pjesničkih uradaka te smo ih nakon pomne selekcije uvrstili u časopis. Zastupljeni su radovi u časopisu tematski zbilja vrlo raznoliki, od istraživanja anglizama na društvenim mrežama i u govoru mladih, analiziranja stihova starih hrvatskih pisaca, problematiziranja ženskoga pisma, iščitavanja distopijskih romana do novih čitanja regionalnih i ruskih klasika. Osim toga, časopis sadrži dva intervjua, s Nadom Topić i Dinkom Krehom, koje su vodili članovi našega uredništva, saznajemo od Glavinić.
Promocija je protekla u ležernoj i motivirajućoj atmosferi, a započela je predstavljanjem časopisa prisutnim studentima i studenticama. O časopisu su govorile, naglašava Glavinić, njihove drage profesorice, doc. dr. sc. Ana Gospić Županović i izv. prof. dr. sc. Miranda Levanat-Peričić te dvije studentice, koje su doduše u međuvremenu diplomirale i postale magistre, Tamara Tomić i Sunčica Vlajić.

Uređivanje Zbornika

- Profesorice su se osvrnule na osobitosti časopisa, dok su studentice ponudile uvid u cjelokupan proces objavljivanja časopisa, od same ideje do realizacije. Nakon predstavljanja časopisa, nastavili smo s druženjem uz domjenak u organizaciji Odjela za kroatistiku i Odjela za rusistiku Sveučilišta u Zadru, prepričava Glavinić i zaključuje da je promocija bila predivna.
Premda je vrlo teško planirati u ovakvoj nestabilnoj epidemiološkoj situaciji, otkriva Glavinić, mogu potvrditi da će uskoro krenuti raditi i na drugom broju časopisa.
- S obzirom na to da su neki članovi uredništva u međuvremenu diplomirali, novi će broj izaći u novom uredničkom sastavu, ali ideja iza časopisa ostaje ista. Time ćemo osigurati nastavak izlaženja časopisa, ali i angažirati nove članove Književne udruge Ludens koji će nastaviti s djelovanjem i kad neki od nas diplomiraju. Također, u završnoj smo fazi uređivanja Zbornika radova s Međunarodnih studentskih konferencija održanih 2014., 2015. i 2017. pa se nadamo još jednoj promociji, zaključuje Glavinić lijepim najavama.
Na koncu, od srca zahvaljuju svima koji su uz vlastite akademske obveze izdvojili svoje vrijeme i utkali dio sebe u stranice časopisa.

Otvaranje dijaloga

Književna udruga »Ludens« okuplja studente Odjela za kroatistiku i rusistiku te studente srodnih studijskih grupa s ciljem organizacije različitih kulturno-umjetničkih programa poput književnih večeri, književnih debata, književnih susreta, projekcija filmova te studentskih konferencija. Jedan od glavnih ciljeva udruge je otvaranje dijaloga među studentima različitih godina studija, pružanje informacija potencijalnim studentima te suradnja sa sličnim organizacijama na Sveučilištu te šire.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno