Prva ovogodišnja izložba u galeriji ZadArt pripala Nevenu Tudiću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Umjetnik filozof predstavlja geometriju kao izraz slobode
Umjetnik nije opterećen nikakvom imitacijom ili potrebom da nešto preslika na platno ili da se umjetnošću referira na političku situaciju. Ovo je slikarstvo slobode, s obzirom da, kao poklonik njemačke klasične filozofije, inzistiram na terminu slobode. Potez rukom mora biti bez određenog stava, jer stav je uvijek problematična kategorija. Temeljno me interesira sloboda, a moja su djela moj način približavanja tom terminu i idealu, rezimirao je Tudić
Vedran SITNICA/ ZL
Neven Tudić prvi je ovogodišnji izlagač galerije ZadArt

Prvi ovogodišnji izlagač u galeriji ZadArt je Neven Tudić, diplomirani politolog i član HDLU-a Split, sa adresom u Brodarici kraj Šibenika, iza kojeg je dugogodišnja umjetnička karijera i niz zapaženih skupnih i samostalnih izložbi, od kojih izdvajamo instalaciju »Negacija negacije«, koja je bila izložena u Dioklecijanovoj palači 2015. godine, performans »Ispiranje mozga« iz 2017. godine, izložbu »Slike« održanu u Zadru 2018. godine, instalaciju »Ptica bez glave i repa« s Adria Art Annalea u Splitu 2018. godine i žiriranu izložbu na Slavonskom biennalu u Osijeku 2020. godine.
Tudić sam za sebe kaže kako je umjetnik filozof, koji svoju zaljubljenost u njemačku klasičnu filozofiju pretače na platno, jer kako kaže, bez filozofije nema niti umjetnosti. Umjetnik je za njega mehaničar, stručnjak koji zbilju pretače u umjetnost.
- Drugi put izlažem u galeriji ZadArt. Ova je izložba intervencija koja nije figurativnog izričaja, i govori kako je geometrija izraz slobode. Umjetnik nije opterećen nikakvom imitacijom ili potrebom da nešto preslika na platno ili da se umjetnošću referira na političku situaciju. Ovo je slikarstvo slobode, s obzirom da, kao poklonik njemačke klasične filozofije, inzistiram na terminu slobode. Potez rukom mora biti bez određenog stava, jer stav je uvijek problematična kategorija. Temeljno me interesira sloboda, a moja su djela moj način približavanja tom terminu i idealu. Otvaram prostor za definiranje samog uzroka koji presložim iz nekog filozofskog pojma, gdje je to što je samorađajuće i samooplemenjujuće uvjet slobode ili prevladavanja uvjeta. Promatranje uvjeta s kojima se svakodnevno susrećemo služi mi kao evidencija u radu, koja je produkt tvrdog odnosa prema zbilji i objektu koji analiziram, rezimirao je Tudić i dodao kako umjetnost ne može sagledati svoju involviranost u znanstvenu hiperprodukciju novoga.
- U vrtlogu je tih nametnutih operacija. Stoga će se morati potruditi da vlastitim promišljanjem znanosti sebe izvede iz začaranog kruga samodostatnosti i osposobi se za neponovljivost egzistencije. Kao i znanost, tako i umjetnost nužno mora zagrabiti u svoju neupitnost baziranu na vlastitim danim i postojećim sadržajima, zaključio je Neven Tudić o svojoj izložbi u galeriji ZadArt.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno