Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Četiri podmornice za četiri zemlje bivše Jugoslavije

Autor: Siniša Klarica

22.02.2009. 23:00
Četiri podmornice za četiri zemlje bivše Jugoslavije

Foto: Siniša KLARICA



Šest podmornica klase “Una” izgrađeno je sredinom osamdesetih u Splitu za bivšu JRM. Podmornice su duge 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra. Puni deplasman ovog ratnog broda iznosi 87,6 tona
Vojska Crne Gore donirat će četiri podmornice tipa Una zemljama bivše SFRJ. To je za podgoričke Vijesti potvrdio načelnik Generalštaba vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić.
– Mi raspolažemo s 4 podmornice tipa “Una” i naša je ideja više nego dobronamjerna, odnosno da sve četiri podmornice budu pretvorene u muzejske eksponate. U tom pravcu smo razgovarali s Udruženjem podmorničara u Srbiji, s Udruženjem podmorničara u Sloveniji i nedavno smo vodili razgovore s predstavnicima Generalštaba vojske Republike Hrvatske. Naša je ideja da sve četiri države dobiju po jednu ovakvu podmornicu kao muzejski eksponat. Podmornica 911 “Tisa” bi ostala u Tivtu u budućem Nautičkom muzeju “Porto Montenegra”, jedna bi podmornica išla u Beograd tamošnjem Udruženju podmorničara, a po jedna u Sloveniju i Hrvatsku, rekao je viceadmiral Samardžić.
Šest podmornica klase “Una” izgrađeno je sredinom osamdesetih u Splitu za bivšu JRM. Podmornice su duge 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra. Puni deplasman ovog ratnog broda iznosi 87,6 tona. Podmornice su namjenski građene da u slučaju rata do talijanske obale prevezu podmorske diverzante i tajno polože manja minska polja. Slovenija je navodno za jednu takvu podmornicu već odredila mjesto u Tehničkom muzeju u Pivki. Unatoč dugogodišnjoj tradiciji u gradnji podmornica, izumu torpeda, Hrvatska ratna mornarica odustala je od podmorničarske komponente. Nedavno je rashodovala svoju jedinu podmornicu ovog tipa, Velebit i izvukla je na suho u ratnoj luci Lora u Splitu, nakon što su najvjerojatnije propali planovi za njenom obnovom i prodajom.