Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Cijepljenje protiv bjesnoće obvezno za pse

Autor:

22.02.2009. 23:00
Cijepljenje protiv bjesnoće obvezno za pse

Foto: Zvonko KUCELIN



Odaziv vlasnika životinja na cijepljenje je dobar, a nedavno smo krenuli i s cijepljenjem od kuće do kuće pa bi sve životinje trebale biti “pokrivene”, rekao je Tomislav Vrčić, ravnatelj Veterinarske stanice Zadar


Od početka godine pa do kraja ožujka u veterinarskim stanicama provodi se akcija cijepljenja životinja, posebice kućnih ljubimaca protiv bjesnoće. Tijekom akcije, koju inicira Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodnog gospodarstva, cijepljenje je nešto povoljnije nego inače pa će tako vlasnici za cjepivo za svoje ljubimce izdvojiti oko 130 kuna. Cijepljenje protiv bjesnoće obvezno je za pse, a cijepljenje mačaka i mesojeda iz porodice kuna se preporučuje. Ako s istim životinjama vlasnici odluče otputovati u inozemstvo, tada je i za njih cijepljenje obvezno.
 – Odaziv vlasnika životinja na cijepljenje je dobar, a nedavno smo krenuli i s cijepljenjem od kuće do kuće pa bi sve životinje trebale biti “pokrivene”, rekao je Tomislav Vrčić, ravnatelj Veterinarske stanice Zadar.
On je podsjetio vlasnike pasa da njihovi psi moraju biti i čipirani pa je i to kroz ovu akciju cijepljenja povoljnije. Naime, ako do ožujka odlučite cijepiti i čipirati svoga psa, za to ćete izdvojiti ukupno 188 kuna, dok samo čipiranje košta oko 80 kuna.
Vrčić nam je još rekao da se vide rezultati cijepljenja, jer u posljednjih nekoliko godina nisu imali zabilježen slučaj bjesnoće na zadarskom području. Dodao je da je prije nekoliko godina zabilježen jedan slučaj bjesnoće kod divljih životinja na podvelebitskom području.
Jedina zaštita za životinje, posebno za pse i mačke jest cijepljenje protiv bjesnoće. Odgovornim ponašanjem i cijepljenjem svojih ljubimaca vlasnici ujedno štite i sebe jer ako se ljubimci zaraze a nisu cijepljeni, mogu ugroziti i svog vlasnika.
U Hrvatskoj bjesnoće ima kod šumskih životinja, a zahvaljujući cijepljenju vrlo rijetko se javlja kod domaćih životinja. Posljednji slučaj bjesnoće kod čovjeka u Hrvatskoj zabilježen je 1964. godine.


 BJESNOĆA




Bjesnoća – rabijes, lyssa – smrtonosna je bolest središnjeg živčanog sustava koju uzrokuje virus rabijes, rabdovirus iz porodice Lyssavirus. Bjesnoća je ponajprije bolest životinja, a kod nas najčešće obolijevaju lisice, koje su i prirodni rezervoar bolesti. Bjesnoća se na čovjeka može prenijeti ugrizom ili kontaktom sline bijesne životinje sa sluznicama očiju, nosa ili ranama na koži.
Inkubacija u svih životinjskih vrsta najčešće traje od dva do osam tjedana. Ovisno o nizu čimbenika, to vrijeme može biti kraće ili duže, a sama bolest traje jedan do sedam dana nakon čega životinja ugiba. Izražena su tri stadija bolesti; prodromalni, kad su životinje potištene i uplašene, traje tri dana, ekscitacijski i paralitički.