Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kad bi nas mogao vidjeti odozgo, Dino bi bio najzadovoljniji

Autor: Irena Jurjević

22.02.2009. 23:00
Kad bi nas mogao vidjeti odozgo, Dino bi bio najzadovoljniji

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako masku smatraju vrlo uspjelom, Bokanjani se s uprizorenjem Dina Dvornika neće pojaviti na posljednjem danu festivala
Da je Danijela bila na karnevalu i iz ‘prve ruke’ vidjela našu masku, mislim da bi joj bilo drago, jer sve što smo napravili, napravili smo Dinu u čast. Uz njegovu glazbu smo živjeli i ostarjeli, poručili su Bokanjani nakon čijeg se defilea maske ‘Funk is not dead’ u nedjelju podigla prava medijska nevera.
– Htjeli smo odati počast Dinu Dvorniku, onakvu kakvu je zaslužio. Naša točka nije bila ismijavanje. Na njegovom sprovodu su kazali kako svi očekuju da on izađe iz lijesa i kaže kako nije mrtav. Mi smo napravili upravo ono što su i htjeli – Dino je izašao i kazao kako nas je sve zafrknuo. Pa i on sam je prije dvadesetak godina na splitskom festivalu, nakon što se gradom proširila priča kako je umro, na pozornicu donesen u lijesu nakon čega je iz njega iskočio i počeo pjevati. Jer, to je bio Dino. Duboko sam uvjeren da, ako nas je mogao vidjeti odozgo, da je najzadovoljniji od svih. Ipak, još jednom se ispričavam svima onima koji su se našli uvrijeđenima u njihovom neznanju, kazao je Enio Meštrović, predsjednik bokanjačke udruge ‘Bleke i konji’ koja je posljednjih mjeseci stvarala spornu masku.
Meštrović je kazao i to kako je o potezu Bokanjana obaviješten Dean Dvornik, no svi detalji mu nisu izneseni:
– Nikome nismo rekli sve detalje, jer se to drži tajnom do zadnjeg dana. I za prošlogodišnji ‘Let3’ nitko nije do zadnjeg trena znati što će točno biti. Deanu smo samo dali na znanje da ćemo uprizoriti lik njegovog pokojnog brata.
Ipak, s uprizorenjem Dina Dvornika Bokanjani se neće pojaviti na posljednjem danu festivala, kaže Meštrović.
Na karnevalskim kolima u nedjelju popodne jučer je primijećen jedan crnac. Radilo se, doznajemo, o stranom turistu koji se slučajno zatekao na Kalelargi, a koji je prihvatio poziv maškara kada je zasvirala pjesma Afrika:
– On se izvrsno uklopio u masku. Bilo je spontano, kao što je uvijek bilo u Dinovom životu, kazao je Meštrović.
Prošle godine Bokanjani su uprizorili grupu Let3, a svima u pamćenju ostali su karakteristični detalji poput ruža zataknuti u njihove stražnjice. Koliko je maska bila uspješnija, govori i to da je narednih godinu i pol dana slika njihove maske išla uz sve vijesti o Let3, kazuje Enio Meštrović:
– To je posao od dva mjeseca. Da bi maska bila uspješna, skidamo sve  – od glazbe, mimike, odjeće, pa do pokreta. Cilj nam je što ugodnije prikazati i što bolje se približiti originalu. Kao što smo to napravili i kod Let3 i Borata. To je jednostavno bila jedna priča, a ne ismijavanje, kazuje Meštrović te za kraj dodaje:
-Da smo toliko niski i zločesti, onda bi uprizorili cijelu familiju, i to u nekakvim lošim fazama njihovog života. Ali nismo se htjeli dirati u nikoga. Dina smo napravili veselog i na vrhuncu njegove slave, a ne na vrhuncu njegovog dna koji ga je zatekao dosta puta u životu.