Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mladima Centar, stipendije, krediti i povoljni stanovi

Autor: Nives Rogoznica

22.02.2009. 23:00
Mladima Centar, stipendije, krediti i povoljni stanovi

Foto: Zvonko KUCELIN



Rijeka ima Dom mladih, Split ima Kocku, Kutina MMC, Imotski Yumu, a Zadar – ništa. Otvaranje Centra mladih je naš prioritet, poručio je Nikola Turčinov
Zadarski SDP-ovc predstavili su izborni program politike prema mladima pod sloganom „Uključi se, ovo je i tvoj grad” i motom „Mladi su naša sadašnjost, a ne budućnost”.
– Mladi su u Zadru politički beskućnici. Nemaju životnog prostora. Sva naš trud kao oporbenih vijećnika nije uredio plodom. Beskućnici su i u svakodnevnom životu. Bore se za krov nad glavom. Grad Zadar nema studentsku ambulantu. To ćemo osigurati. Za to mora biti novca. Govorimo o Bolonjskom procesu, a Zadar nema ni jednu novoizgrađenu osnovnu školu, naši učenici idu u školu u tri smjene. Imamo tri srednje škole koje nemaju sportsku dvoranu u radijusu od 500 metara od dvorane Jazine. Jazine se neće rušiti! Nema tog idejnog rješenja kojem ova vlast može dati nagradu, pa da se Jazine ruše. Jazine ostaju, ne samo kao simbol Zadra, već i zbog praktičnih razloga. Jazine će se otvoriti za srednjoškolce bez naknade. Razina ovisnosti u Zadru je nedopustiva. Ova vlast izbjegava provesti edukaciju o spolno odgovornom ponašanju. Mi ćemo za to osigurati novac, kazala je kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Zadra Ingrid Antičević-Marinović.
Predsjednik Foruma mladih SDP-a na nacionalnoj razini, saborski zastupnik Davor Bernadić je upozorio na činjenicu da je 25 posto mladih nezaposleno.
– Školarine su u pet godina poskupjele pet puta. Roditelji nemaju novca kako bi svojoj djeci priuštili obrazovanje za zanimanje koje žele. Želimo biti društvo znanja, ali to ne potičemo. Vrata fakulteta treba širom otvoriti svima koji žele studirati. Hrvatska nema drugu šansu, kazao je Bernadić ističući kako je na državnoj razini, doduše, donesena Strategija nacionalnog djelovanja za mlade, ali kako u njezinih 90 mjera nisu uložena sredstva, niti su te mjere provedene, niti se napravila evaluacija.
– Oni koji su zadužili mlade do te mjere da je i nerođeno dijete već dužno 12.000 eura sigurno neće pomoći da se taj dug vrati, zaključio je Bernadić.
– Krov nad glavom za većinu mladih je nedostižan san. Iz godine u godinu se produljuje razdoblje koje mladi žive u roditeljskom domu. Financijski dostupni POS-ovi stanovi posljednji put su izgrađeni 2003. godine. Od tada se u gradskom proračunu svake godine izdvaja 8 milijuna kuna za poticanu stanogradnju, ali se ne gradi. To znači da neka bolja vremena na računu čeka 40 milijuna kuna, kazala je predsjednica zadarskog Foruma mladih Sandra Žganec.
Član zadarskog Foruma mladih Nikola Turčinov je upravo izgradnju POS-ovih stanova kako za prodaju, tako i za davanje u najam, istaknuo kao jednu od temeljnih odrednica SDP-ovog izbornog programa usmjerenog prema mladima.
– 22 posto stanovništva Zadarske županije su mladi u dobi do 15 do 29 godina, a u strukturi nezaposlenih mladi čine četvrtinu. Grad Zadar ima samo Odbor za mlade u kojem sjede ljudi stariji od 30 godina. Gradska se vlast tek sad sjetila osnovati Savjet mladih što najbolje govori o tome koliko im je to malo važno. Gradski program djelovanja za mlade nije donesen. O mladima ova vlast govori kao o problemu kojeg treba rješavati, a nama mladi trebaju biti partner koji daje sugestije gradskoj vlasti, kazao je Turčinov navodeći kako SDP-ov program uključuje izdvajanje većih sredstava iz gradskog proračuna za stipendiranje učenika i studenata, ali i otvaranje novih mogućnosti kreditiranja, poticanje funkcioniranja udruga koje se bave ostvarenjem programa alternativne i kulture mladih, donošenje Akcijskog plana za borbu protiv ovisnosti o alkoholu i drogama, te donošenje strategije zapošljavanja mladih.
-Rijeka ima Dom mladih, Split ima Kocku, Kutina MMC, Imotski Yumu, a Zadar – ništa. Prije dvije godine je DHM, nekadašnji Omladinski dom, dat na korištenje Sveučilištu, a mladima nije ostalo ništa. Otvaranje Centra mladih je naš prioritet. Centar mladih bit će prostor u kojem će djelovati udruge mladih, u kojem će se moći provoditi i kulturni programi i sportska natjecanja, pa i savjetovanje o zapošljavanju. Važno je da organiziranje tog centra dolazi od samih mladih, jer ništa što je nametnuto kod mladih ne bi dobro prošlo, kazao je Turčinov navodeći kako će za takav Centar biti mjesta u Novom kampusu, te kako bi u drugoj fazi podružnice Centra mladih trebale biti otvorene i u većim gradskim kvartovima.