Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Narkomanski otpad u Galovcu!

Autor: Suzana Bandić

22.02.2009. 23:00
Narkomanski otpad u Galovcu!


Članovi udruge za suzbijanje zloporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika “Nada” jučer su organizirali akciju skupljanja infektivnog otpada u Galovcu. Samo inicijativa potekla je od nekolicine zabrinutih roditelja koji su primijetili odbačene šprice na nekoliko lokacija u mjestu, ali i zbog činjenice da u Galovcu ima čak 60 registriranih ovisnika.
Ovo je druga ovakva akcija udruge “Nada” od početka godine, no prva ikada organizirana na selu. Osim skupljanja infektivnog otpada na tri lokacije u napuštenoj, ruševnoj kući pokraj osnovne škole, na prostoru tzv. stare škole i na željezničkoj postaji gdje je pronađena jedna šprica, nekoliko praznih kutija tableta i upaljača, članovi Udruge održali su i kratko predavanje u crvki sv. Mihovila. Ivanka Ledenko, predsjednica udruge “Nada” obratila se okupljenim mještanima upozoravajući ih kako je postojanje infektivnog otpada u njihovom mjestu znak za alarm:
– Predrasuda je da se ovisnost događa nekom drugom. Danas je ovisnik netko iz susjedstva, a sutra bi to moglo biti vaše dijete, rekla je Ledenko pozivajući roditelje da se ne ustručavaju potražiti pomoć. Napomenula je kako je ovisnost prevelik problem da bi ga rješavali sami.
Svoja svjedočanstva iznijele su i dvije majke bivših ovisnika. Međutim, njihove priče su različite. Dok je jedna iznijela pozivitno svjedočanstvo o tome kako je spasila sina iz pakla droge na način da je tražila pomoć u uspjela ga smjetiti u komunu, te mu je danas bolje, druga je majka kroz suze ispričala svoju tragičnu priču.
Naime, usprkos borbi i činjenici da njezina kćer više ne konzumira droge nesretna je majka upozorila na posljednice koje droga ostavlja na psihu.
– Borila sam se s ovisnošću i uspjeli smo, ali droga je trajno oštetila psihu moje kćeri, rekla je majka Marija te upozorila posebice na opasnost od jeftinih sintetičkih droga kao što je esctasy.
Marija Ramov, koja u Udruzi daje psihološku podršku metaforički je rekla kako je borba s drogom kao borba sa sotonom. U početku sve izgleda lijepo, rekla je a potom ta djeca padnu na samo dno. – Osim borbe drugog načina za povratak nema, dodala je Ramov te napomenula kako treba reagirati brzo i hrabro, kako nada uvijek postoji.