Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oživljavanje običaja iz ne tako davne prošlosti

Autor: Mile Marić

22.02.2009. 23:00
Oživljavanje običaja iz ne tako davne prošlosti

Foto: Mile MARIĆ



KUD Branimir će provesti još nekoliko tečajeva na kojima bi se tkalo vunom i upoznalo lokalnu zajednicu s vrijednostima i kvalitetom te korištenjem vune koja se na žalost baca kao nešto što nije potrebno
U subotu se u Vatrogasnom domu Benkovac u maloj prostoriji okupilo društvo ljubitelja tkanja na tkalačkom stanu, a među njima se osim odraslih članica mogao vidjeti i mlađi dio ženske populacije. Osim njih za tkanje je bio zainteresiran i muški dio populacije, tako da je prvi dio tečaja tkanja zaista uspio, a nakon njega kako smo doznali, slijedi i još nekoliko drugih tečajeva.
Dragica Rogić iz Otočca koja u Pučkom otvorenom učilištu Dr. Ante Starčević drži tečajeve tradicijskih zanata, a ujedno je voditeljica folklornog društva Otočac, već jedanaest godina je i osnivač i voditelj Udruge Gačanka koju također vodi i koja se bavi očuvanjem tradicijskih zanata.
– Na poziv Ksenije Čirjak iz KUD-a Branimir Benkovac koja je izrazila želju za suradnjom s Udrugom Gačanka, danas smo postavili tkalački stan i započeli prvi od tečaja tkanja na tkalačkom stanu. Prvi je tečaj na temu tkanja bijelog platna na tradicijskom tkalačkom stanu. To je tkanje koje se koristilo za izradu narodne nošnje na području Like, ali isto tako i na području Bukovice i Ravnih kotara. Uči se postavljanje prediva na tkalački stan i osnove početnog tkanja. Potrebno je da svaka polaznica istka jedan metar platna kako bi svladala osjećaj usklađenosti rada ruku i nogu. Iz mog osobnog iskustva i provedenih tečajeva u nekoliko županija sličnog karaktera, tkanje nakon tečaja jednostavno zaživi, a što nas najviše raduje jest da ga prihvaćaju jednako mladi i naravno stariji kod kojih naviru uspomene iz djetinjstva na vrijeme tkanja na tkalačkom stanu. Tri tečaja tkanja vunom na području Zadarske županije provedena su u KUD-a Gradina iz Polače, jednako kao na području Gračaca, Lovinca, Otočca i Gospića gdje su zaživjeli, kaže Rogić.
Vesna Matešić, predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih društava Zadarske županije “Baština” istaknula je da zajednica okuplja 33 KUD-a, od 44 registrirana. Svrha i cilj osnivanja zajednice bila je zapravo zajednička briga i davanje adekvatne pomoći u očuvanju tradicijske kulture i identiteta na području naše županije.
– Želimo pružiti stručnu pomoć u radu i djelovanju KUD-ova, a da se ne bi dogodilo da se uplete nešto što nije tradicija i kultura hrvatskog naroda. KUD Branimir je zaista primjer rada i prenošenja tradicijske kulture na mlađe naraštaje. Poznato je da do Domovinskog rata na našem području nije bilo KUD-ova; što je uzrok tome, svima je poznato. No, usprkos zatiranju svega hrvatskog, tako i hrvatske narodne kulture i hrvatskih narodnih običaja, našli smo način kako očuvati tradicijsku baštinu, a kroz ovakve tečajeve i edukativne seminare ćemo ih oživjeti, ističe Matešić.
– Nećemo u Europu ući kao narod željan pogodnosti i rada, nego ćemo toj Europi pokloniti, sačuvati i obogatiti s najvrednijim što imamo, naš identitet, kulturu i način života.
– KUD Branimir će provesti još nekoliko tečajeva na kojima bi se tkalo vunom i upoznalo lokalnu zajednicu s vrijednostima i kvalitetom te korištenjem vune koja se na žalost baca kao nešto što nije potrebno te je izgubila svoj položaj koji joj pripada kroz povijest odijevanja. Drugi tečaj planiran je za proljeće na temu tkanja s vunom. Ulaz na tečaj je slobodan, a osim žena za tečaj su zainteresirani i muškarci. Kroz godinu dana projekt tkanja bi mogao iznjedriti jednu izložbu ili reviju kao spoj tradicijskog i suvremenog – istaknula je Ksenija Čirjak koja je ujedno zahvalila ljubiteljima tradicijske kulture tkanja na tkalačkom stanu, ali i svojim gostima Vesni Matešić i Dragici Rogić.