Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Paškim kolom ispisano ime grada

Autor:

22.02.2009. 23:00
Paškim kolom ispisano ime grada

Foto: Šime STRIKOMAN



Velikom povorkom u kojoj su sudjelovali Gradska glazba Pag, Limena glazba iz Slovenskih konjica, članovi KUD-a “Družina” iz Paga, oko 200 malih i velikih Pažana u narodnoj nošnji te preko 400 maškara započeo je ovogodišnji  paški zimski karneval. Povorka je krenula s trajektnog pristaništa na Goliji, prošla je starom lukom Mandrač i preko Branimirove obale došla do Trg Petra Krešimira IV gdje se, nakon primopredaje ključeva grada, krenulo s karnevalskom feštom koja će trajati do srijede.
Karneval je ove godine bio obogaćen još jednim događajem – preko tisuću Pažana i Paškinja krenulo je u kolo  oblikujući riječ PAG, a iz helikoptera HRZ-a 93. zrakoplovne baze iz Zadra, iznad scene nastupio je fotograf Šime Strikoman  te fotografirao svoju 154. Milenijsku fotografiju.  Na Trgu je održan „Tanac po paški” , a folkloraši su izveli pučku dramu “Robinja”. Potom je uslijedio nastup klape Pag, pučkih pjevača, Vijolica i velikog pjevačkog zbora paške Osnovne škole.
Kao po starom običaju krenula je tradicionalna tombola,koja je dobitniku donijela kolut paškog sira te pravi komad pršuta.  Najboljim maškarama podijeljene su nagrade koje su bile izuzetno bogate, pa su tako oni najljepši pokupili sir, pršut, „tomižanu „ vina, kanistar piva, a male maškare po nekoliko kilograma slatkiša. Na štandovima uz trg bilo je obilje domaćih specijaliteta, ribe na gradele, pečenih i kuhanih školjki, paškog sira i vina, i to po vrlo povoljnoj cijeni.
Nakon zabave na središnjem paškom trgu, karnevalsko se veselje nastavilo u hotelu “Pagus” i disko klubu “Peti magazin.” Posljednji dan paškog karnevala je u srijedu, 25. veljače kada će se na spaliti mesopust Marko. Karneval su organizirali Grad Pag, Turistička zajednica i Centar za kulturu  i informacije Pag.