Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Situacija može lako izmaći kontroli

Autor: Velimir Brkić

22.02.2009. 23:00
Situacija može lako izmaći kontroli

Foto: Velimir BRKIĆ



Bibinjsko općinsko čelništvo predvođeno načelnikom Ninom Šimunićem, predsjednikom OV-a Brunom Bugarijom i članom Općinskog poglavarstva Ivanom Šimunićem jedinstveno je u svojevrsnoj borbi za obranu, tvrde, bibinjskog vlasništva, bibinjske djedovine
Ne želimo uzurpaciju našeg zemljišta. Bibinjci su oduvijek znali braniti svoju obitelj, vjeru i domovinu, svoje vlasništvo. Ni u snu nećemo dozvoliti da nam se otme 17.000 metara četvornih zemljišta u k.o. Bibinje koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno Općine Bibinje. Situacija u Bibinju dostiže stupanj uzavrelosti i vrlo brzo može izmaći kontroli, jednoglasno prosvjeduje općinsko čelništvo Općine Bibinje koje se jučer, u nedjelju okupilo na lokaciji iznad Bibinja, kod Petrine.
Na spornom zemljištu koje se po općinskom Prostornom planu vodi kao poljoprivredno, (ne)ovlašteno se teškom mehanizacijom započelo ravnati, pripremati za buduću, nama nepoznatu namjenu. Bibinjsko općinsko čelništvo predvođeno načelnikom Ninom Šimunićem, predsjednikom OV-a Brunom Bugarijom i članom Općinskog poglavarstva Ivanom Šimunićem jedinstveno je u svojevrsnoj borbi za obranu, tvrde, bibinjskog vlasništva, bibinjske djedovine.
– Umjesto da smo sa svojim obiteljima na nedjeljnoj svetoj misi mi moramo na ovaj način upoznati naše Bibinjce, ali i širu javnost da ćemo svim zakonskim pravnim sredstvima zaustaviti radove na ovih 17.000 metara četvornih metara našeg zemljišta bez znanja Bibinjaca, bez znanja općinske vlasti. Bibinjci se pitaju zašto anarhija u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj u koju su utkani životi i životi hrvatskih branitelja, kaže Nino Šimunić argumentirajući svoje riječi sa Zakonom o naknadi o denacionalizaciji zemljišta.
– Želimo smanjiti tenzije i uzavrelu situaciju u Bibinju koja samo što ne proključa. Putem pravnog zastupnika poduzeli smo sve predradnje da se ovo zemljište “za vike vikova” uknjiži u vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno u vlasništvo Općine Bibinje. Nećemo dozvoliti nikome, pa ni tada, da oduzme i uzurpira bibinjsko. Kad bi svi započeli s uzurpacijom gdje bi nam bio kraj. Kako smo znali 1991. godine stati na branik domovine znat ćemo i danas obraniti i zauvijek zaustaviti devastaciju, uzurpaciju i otimačinu. Neka se ostave “ćorava posla”, poručuje načelnik Šimunić ne želeći zasada imenovati navodnog uzurpatora zbog, kaže, moguće neželjene reakcije žitelja Bibinja.
Po jednoj narodnoj predaji Bibinje je nastalo na vrhu brda iznad današnje lokacije, točnije u Bibinjskom polju na obroncima brežuljka. Danas se centar tog lokaliteta naziva Petrina po crkvici Sv. Petra iz osmog stoljeća. Zbog kuge koja je tada harala, narod se s Petrine preselio u današnju postojbinu na poluotočić uz more.
– Na općinskim, odnosno mjesnim funkcijama sam još od 1978. godine. I u to vrijeme je bilo pokušaja uzurpacije ovog zemljišta koje smo uspješno zaustaviti. Štoviše, ovo je oduvijek bila bibinjska zaštitna zona za stambenu izgradnju, istaknuo je Bruno Bugarija, dok se općinskom čelništvu kod Petrina pridužuje sve veći broj žitelja Bibinja.
Jučer oko podneva situacija umalo da nije izmakla kontroli. Bibinjce očekuju burni naredni dani. A zbog nedjelje i neradnog dana za komentar ove cijele situacije nismo mogli dobiti od nadležnih državnih institucija. A kako je bibinjsko starohrvatsko selo Petrina pripadalo župi Dračevac, komentar o ovoj imovinsko-pravnoj zavrzlami iz istih razloga nismo bili u mogućnosti dobiti ni od nadležnih iz Zadarske nadbiskupije.
Bilo kako bilo, Bibinjci zasigurno neće odustati od pravne i ine bitke za ovo “njihovo” zemljište u sastavu k.o. Bibinje, tvrde, ni pod koju cijenu.