Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U prve dvije godine otkriven 61 slučaj raka dojke

Autor: Elza Radulić-Toman

22.02.2009. 23:00
U prve dvije godine otkriven 61 slučaj raka dojke


Žene su se u početku slabo odazivale i to iz raznoraznih razloga, a nerijetko iz neznanja ili, pak, kako su mnoge same priznale, zbog straha da im se ne otkrije bolest! Trebale bi se žene, zapravo, voditi znanjem da je riječ o preventivi i to onoj koja im može spasiti život. Jer, ranim otkrivanjem ove opake bolesti, što je i cilj programa, moguće je izlječenje


Nakon nešto više od dvije godine, koliko traje Nacionalni program ranog otkivanja raka dojke, ovih dana iz Zavoda za javno zdravstvo kreću pozivi za preglede po drugi put i to ženama koje su bile pregledane među prvima, na početku ovoga programa. Tako će biti trajno; svake dvije godine žene će se pozivati na nova snimanja mamografom. Ovih dana pozive u tome drugom ciklusu programa mogu očekivati žene u cijeloj našoj županiji, koje su rođene 1956., 1957. i 1958. godine. Ukupno rođenih te tri godine ima 4.400. U sklopu Nacionalnoga programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je obuhvatio sve žene u dobi od 50 do 69 godina života, u protekle nešto više od dvije godine iz zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo na kućne adrese žena poslano je 28.335 poziva za besplatno mamografsko snimanje dojki.
Smanjiti smrtnost
Nakon što se vratilo nešto više od 8.000 poziva, oni su i po drugi put poslani tim “izgubljenim” ženama, a od ukupno vraćenih poziva nije se konačno odazvalo 5.670 žena. One su nepoznate, odselile, ne žive u Hrvatskoj ili su umrle. Ipak, pozivu na snimanje se odazvalo ukupno 14.480 žena. Podaci govore da se u Zadru odazvalo u prosjeku 68,5 posto pozvanih, a u nekim godištima taj je postotak iznosio i preko 75 posto, a to Zadar svrstava na treće mjesto u Hrvatskoj po uspješnosti ovoga programa. Neka uspješnija godišta, pak, Zadar stavljaju čak na drugo mjesto. Taj uspjeh u prvome redu valja zahvaliti doktorici Anđelki Gverić, epidemiologinji zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo koja koordinira ovaj cijeli program. Ona je bila uporna, tražila je žene preko medija, liječnika obiteljske medicine, ginekologa, preko patronažnih sestara koje su odlazile na teren i doslovno kucale ženama na vrata, objašnjavajući im koliko im je važno mamografsko ili ultrazvučno snimanje dojki. Dr. A. Gverić sa svojim timom uspjela je ženama čak i osigurati besplatni prjevoz do Zadra, brodovima i autobusima.
Danas se govori o uspjehu akcije, ali nije tako bilo u početku, a niti cijelu prvu godinu, jer su se žene slabo odazivale i to iz raznoraznih razloga, a nerijetko iz neznanja ili, pak, kako su mnoge same priznale, zbog straha da im se ne otkrije bolest! Trebale bi se žene zapravo voditi znanjem da je riječ o preventivi i to onoj koja im može spasiti život. Jer, ranim otkrivanjem ove opake bolesti, što je i cilj programa, moguće je izlječenje.
Važno je znati da je rak dojke u Hrvatskoj pa tako i u Zadarskoj županiji u stalnome porastu, isto kao i smrtnost, pa je osnovni cilj ovoga nacionalnog programa što ranije otkriti bolest i time smanjiti smrtnost od raka dojke za čak 25 posto nakon pet godina provođenja programa. Takva su i iskustva iz zemalja koje su ranije od nas krenule s istim programom. Otkrivanje raka u kasnijim fazama umanjuje šansu preživljavanja, dovodi do veće smrtnosti i slabije kvalitete života.
Zastrašujuće brojke
Tijekom malo više od dvije godine trajanja ovoga programa u Zadru je otkrivena 61 novooboljela žena od raka dojke! Štoviše, u obradi je još nekoliko sumnjivih nalaza. Naravno, važno je i u kojim stadijima su otkriveni ti novi slučajevi. Čak 54,2 posto ih je u tzv. nultom ili prvom stadiju, kada je bolest potpuno izlječiva. U drugome stadiju zatečena je bolest kod 26,2 posto žena, dok je već u trećem i četvrtom stadiju bilo po 9,8 posto bolesti. Koliko je značio ovaj program zorno pokazuje i podatak iz Onkologije zadarske bolnice, koji govori da su 2005. godine prva dva stadija iznosila tek 20 posto novootkrivenih karcinoma dojke. Treba kazati da u Zadru i njegovoj županiji godišnje umre na desetine žena, a pretprošle godine oboljela je 41 žena. Za lanjsku godinu još nema podataka, ali, primjerice, 1997. godine ih je umrlo upola manje, kasnijih godina broj je svake godine rastao.
Ovo su zaista zastrašujuće brojke i događaju se tu pored nas i sasvim je nerazumljivo kada se žene ne odazivaju pozivima za preglede, koji mnogima znače i doslovno život.
Dr. Anđelka Gverić ističe da se žene i same mogu javiti za pregled, da ne moraju čekati poziv, osobito one koje ne spadaju u promatrane skupine, dakle, mlađe od 50 i starije od 69 godina, jer rak dojke se pojavljuje i u drugim dobnim skupinama pa i vrlo mladima. Zadrankama takav pregled ne stvara probleme, jer postoje u bolnici dva mamografa, kao i kod dvije privatne ginekološke ambulante. To znači da uopće nema čekanja, nema uputnica, besplatno je. Samo se treba javiti. Osim toga svaka žena se može javiti i informirati o svemu oko programa, snimanja, oko svega vezanog uz ovu tešku bolest i na besplatnome telefonu 0800200157 u zadarskome Zavodu za javno zdravstvo.