Unatoč suši kvaliteta lunjskog ulja izuzetna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
lun_maslinici
Alenka FESTINI
Neka stabla maslina u Lunu stara su preko tisuću godina

Čak 15 maslinara s područja Luna na Pagu dalo je uzorak svoga maslinova ulja za ocjenjivanje u povodu manifestacije Dani maslina, koja će se krajem veljače održati u Zadru.

Svi ti maslinari članovu su Udruge "Lunski maslinari", koji nastavljaju tradiciju svojih predaka i, kako kažu, proizvode izvrsno maslinovo ulje.

- Mi u Lunu imamo doista vrlo dobro maslinovo ulje. To potvrđuje i što su maslinari s našeg područja u posljednjih sedam godina dobili niz priznanja te zlatnih, srebrnih i brončanih medalja za kvalitetu maslinova ulja na nekoliko međunarodnih susreta maslinara, gdje je bila velika konkurencija, kaže Želimir Badurina, predsjednik Udruge, a ujedno i vlasnik uljare u Lunu.

Dobra podloga

On je istaknuo da maslinari i ove godine očekuje dobre rezultate.

- Istina, zbog ljetne suše je ovogodišnji urod maslina bio gotovo dvostruko manji nego lani. Randman ulja bio je oko 10 posto. Točnije, u prosjeku je od 100 kilograma maslina proizvedeno oko 10 litara ulja, kaže Badurina.

Ovogodišnja sezona na Lunu donijela je oko 12.000 litara friškog maslinova ulja, što je oko 30 posto manje nego lani. Na sreću, plod je bio dobar pa je tako kvaliteta ulja izuzetno visoka.

Lunjski maslinari kažu da je to bilo za očekivati, budući da maslina sorte oblica, koja je i najrasprostranjenija na otoku, u prosjeku dobro urodi tek svake druge ili treće godine. Ovogodišnja berba nije najbolja po kvantiteti, ali je zato dobra po kvaliteti, ističu maslinari.

Lunjsko maslinovo ulje jedno je od najkvalitetnijih u Hrvatskoj, tvrdi vlasnik uljare "Lun" Želimir Badurina, ističući da je to zbog izuzetno dobre podloge u lunjskim maslinicima.

Hladna prerada

- Pod tim mislim na šume divljih maslina koje imamo na koje se cijepi domaća sorta oblica. Ta podloga maslinu čini otpornijom i dugovječnom. Neka stabla na Lunu stara su preko tisuću godina, objašnjava Badurina.

Inače, gotovo svi lunjski maslinari ulje proizvode u uljari Želimira Badurine. Njegova uljara izvrsno je opremljena, a rezultati su velike količine dobroga ulja.

- Ulje se proizvodi takozvanom hladnom preradom, a prosječna temperatura prerade je do 27 Celzijevih stupnjeva, što rezultira visokom kvalitetom maslinova ulja, kaže Badurina.

Maslinari nerijetko znaju reći da na kvalitetu ulja itekako utječe prerada. Naime, što je temperatura prerade niža, to je, kažu, i maslinovo ulje znatno kvalitetnije.

Lunjski se maslinari ne boje konkurencije na manifestaciji Dani maslina.

- I ove godine očekujemo izvrsne rezultate te vjerujemo da će nekoliko naših ljudi dobiti koju medalju ili plaketu, kažu maslinari.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno