Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Unics je veliki favorit

Autor: Roman Morović

22.02.2009. 23:00
Unics je veliki favorit

Foto: Zvonko KUCELIN



Porazom od Cibone Zadrani su se oprostili od mogućnosti osvajanja kupa Krešimira Ćosića već u polufinalu. Dosta grešaka, izgubljenih lopti u napadu, izgubljen duel u skoku, slaba obrana na ključnim Ciboninim igračima razlozi su zbog koji Zadar u nijednom trenutku nije imao osjetniju rezultatsku prednost (najviše +1). Zagrepčani su cijelo vrijeme kontrolirali utakmicu i tako se, barem malo, osvetili Zadru za dva poraza u NLB ligi ranije ove sezone.
– To je bila jedna naša jako loša izvedba i cijela je momčad odigrala vrlo loše. Cibona je držala konce igre u svojim rukama i cijelo vrijeme dominirala. Mi smo se nekoliko puta približili, ali Cibona je jednostavno taj dan bila bolja i zasluženo pobijedila – priznaje Hrvoje Perić.
Gorak okus Kupa
Ono što je sigurno nakon ovog kupa je da je to natjecanje izgubilo na važnosti. Znalo se to i prije, ali svi su se nekako trudili isticati da je kup bez obzira što ne nosi euroligaške bodove, još uvijek vrlo važno, prestižno natjecanje. Posjeta publike i zanimanje javnosti ipak odaju da to i nije baš tako. Uz sve to, ni kvaliteta prikazane košarke nije bila na zadovoljavajućoj razini.
– Nažalost, istina je da je kup izgubio na vrijednosti, a što se kvalitete tiče mislim da treba uzeti u obzir da je prevladala nervoza na sve tri utakmice. Sve momčadi su došle s uvjerenjem da mogu osvojiti trofej tako da se na igri osjetila posljedica te nervoze. Nama sigurno ostaje gorak okus gledati kako Cibona slavi na Višnjiku. Imali smo najveću želju osvojiti taj trofej i zaista smo vjerovali da to možemo, ali to je tako u sportu. To treba što prije zaboraviti i okrenuti se izazovima koji su pred nama.
Previše promjena u momčadi
Na toj polufinalnoj utakmici najbolje se moglo vidjeti da je nemoguće promijeniti igru momčadi preko noći. Zmago Sagadin puno radi s igračima, uvježbava nove akcije, radi na obrani i skoku. No, neke se stvari jednostavno ne mogu promijeniti u tako kratkom vremenu.
– Sigurno da je selekcija ove momčadi više ofenzivna, ali mislim da se obrana može i mora poboljšati, a to se može postići samo radom i treningom. Ipak, treba malo vremena da nam sjednu neke stvari i da se prilagodimo na novi sistem rada koji od nas traži trener Sagadin. Isto tako, sigurno je da će ovi novi igrači izmijeniti sliku momčadi i trebat će još malo vremena da se uskladimo.
Momčad Zadra doživjela je puno promjena ove sezone, možda i previše za sezonu u kojoj se lovi plasman u Euroligu. Nakon odlazaka Garnetta, Dixona i Ivanova došao je samo Farmer i to tek prije desetak dana, a ovih dana momčadi bi se trebala priključiti i dvojica novih igrača (vidi okvir). Sve to moralo je utjecati na rezultate.
– Ove sezone se dosta toga promijenilo. Nažalost, i najbolji planovi se ponekad izjalove. No, moramo nastaviti tražiti rješenje dok ne nađemo najbolje. Što se tiče prilagodbe novih igrača, svi mi moramo dati svoj maksimum da bi momčad imala što bolji rezultat. Na njima je isto tako da se pokušaju što brže uklopiti u sustav i ulogu koju trener od njih zahtjeva.
Mislima u Beogradu
Prvi novi izazov koji stoji pred Zadrom gotovo da nije mogao biti teži. Gostovanje kod svježeg osvajača ruskoga kupa Unicsa (pobijedili CSKA i Dinamo Moskvu) jedno je od najtežih gostovanja Zadra ove sezone. Iako su Zadrani u 3. kolu Eurokupa u Krešinom domu pobijedili rusku momčad, ovo će bez sumnje biti jedna sasvim drugačija utakmica.
– Njihovi posljednji rezultati dovoljno govore o njihovoj snazi. Iako smo ih u Zadru pobijedili mislim da je Unics u ovoj utakmici, u svojoj dvorani apsolutni favorit. Sigurno da im je nakon osvojenog kupa, poraslo i samopouzdanje, ali mi idemo gore rasterećeni i napravit ćemo sve što možemo da pokušamo iznenaditi. Svjesni smo da su nam šanse za prolaz u drugi krug minimalne, pa nam možda i ta rasterećenost malo pomogne, ali Unics je tu ipak veliki favorit.
Plan puta kaže da su Zadrani rano jutros doputovali u Kazan gdje će sutra odigrati utakmicu, a potom se u srijedu vratiti u Hrvatsku, pa preko Zagreba put Beograda gdje ih u petak očekuje važna utakmica NLB lige protiv FMP-a.
– Očekuje nas naporan put, ali što je tu je, i drugim momčadima je tako. Nama je najbitnija utakmica u petak protiv FMP-a, jer smo još uvijek u punoj utrci za to četvrto mjesto i plasman na Final Four. Četiri su kola do kraja, a na nama je da u svakoj utakmici damo svoj maksimum i pokušamo pobijediti. Puno nam je važnija ta utakmica u petak u Beogradu nego ova sutra u Kazanu – zaključio je Perić.


 SVATKO MOŽE IMATI LOŠ DAN


S obzirom na odlazak Ivanova i još uvijek nedovoljno oporavljenog Macuru, trener Sagadin protiv Cibone je bio primoran koristiti Hrvoja Perića na poziciji četvorke. Iako mu ta pozicija nije strana, mladi Dubrovčanin ipak preferira “tricu”. Sasvim sigurno da će tako i biti čim se u potpunosti vrati Jere Macura te kada dođe najavljeno pojačanje na poziciji četvorke.
– Moja prirodna pozicija je trica iako mi ni četvorka nije strana. Ipak, u petak jednostavno nije bio moj dan. Nisam zadovoljan kako sam odigrao, ali teško je sada očekivati od bilo kojeg igrača da svaku utakmicu igra na najvišoj razini. Svatko može imati loš dan, u petak je bio moj i ja se nadam da će ih do kraja sezone biti što manje. To je neizbježno, ali ja ću dati sve od sebe da ih bude što manje – kaže Perić.




 PARTIZAN, BOSNA, BUDUĆNOST


I u ostalim zemljama regionalne lige igrane su završnice domaćih kupova. Srpski kup Radivoja Koraća pripao je Partizanu koji je prvo u četvrtfinalu pobijedio Vojvodinu (87:58), potom u polufinalu Hemofarma (83:67) da bi u finalu nadigrao vječne rivale Crvenu zvezdu s uvjeljivih 80:65. U BiH kup je osvojila sarajevska Bosna savladavši u finalu Široki sa 73:64, dok je u Crnoj Gori Budućnost je očekivano lako u finalu nadigrala Mogren s 89:70. Završni turnir srpskoga kupa igrao se u Nišu, onog BiH u Mostaru, a crnogorskoga u Danilovgradu. Finale slovenskoga kupa u Laškom jučer su igrali ljubljanska Union Olimpija i iznenađenje Elektra koja je u polufinalu izbacila NLB ligaša Krku. Zanimljivo je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja gdje se igra Final Four kupa, a ne Final Eight. Završni turnir s osam momčadi igra se, između ostalog, u Italiji, Španjolskoj, Srbiji, Turskoj, Francuskoj, pa čak i u Sloveniji, a organizacija turnira u većini slučajeva povjerava se manjim sredinama s ciljem popularizacije košarke. S obzirom na trenutačno stanje u kupu Krešimira Ćosića možda ne bi bilo loše kada bi se sličan recept primijenio i u Hrvatskoj.