Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za asfaltiranje cesta 3,5 milijuna kuna

Autor: Mile Marić

22.02.2009. 23:00
Za asfaltiranje cesta 3,5 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



S projektom asfaltiranja nerazvrstanih cesta Grad Benkovac je krenuo i ove godine, a jedno od 40 mjesta na području grada Benkovca je i Raštević. No, osim u Rašteviću u tijeku je postavljanje asfaltne mase u još šest naselja, a sredstva za tu namjenu iznose 3,5 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Erstić


Ovih dana u Rašteviću su se mogli vidjeti brojni kamioni Varaždinskih cesta koji su “okupirali” selo. U razgovoru s mještanima Raštevića saznajemo da su u tijeku radovi na asfaltiranju seoskih puteva u pojedinim zaseocima. Pojedini dijelovi sela prije rata bili su asfaltirani, a neki ne.
Ovih dana u tijeku su radovi na asfaltiranju nerazvrstanih cesta do svakog zaseoka. Postavljao se asfalt na dijelu seoskog puta koji vodi do obiteljske kuće Dragana Jurjevića, koji nam u kratkom razgovoru izražava zadovoljstvo što je konačno i njegova kuća povezana s ostatkom svijeta novim asfaltnim slojem i što neće više morati voziti po makadamskom putu.
Prolazeći kroz mjesto zapazili smo da je postavljanje novog asfaltnog sloja kao i uvijek do sada pobudilo veliko zanimanje mještana. Njihovi komentari su uvijek isti – započinju seoskim pitanjima da bi završili na svjetskoj politici i, naravno, recesiji.
S obzirom da je asfaltiranje puteva u Rašteviću samo dio ukupnog plana asfaltiranja cesta na benkovačkom području, gradonačelnik Mirko Erstić istaknuo je da je Grad Benkovac protekle godine financirao asfaltiranje 25 km cesta i šest malonogometnih igrališta.
– S projektom asfaltiranja nerazvrstanih cesta Grad Benkovac je krenuo i ove godine, a jedno od 40 mjesta na području Grada Benkovca je i Raštević. No, osim njega u tijeku je postavljanje asfaltne mase u još šest naselja. Stoga nam je osnovni cilj da nerazvrstane ceste koje su još uvijek makadamske budu asfaltirane. U Prijedlogu odluke o početku postupka javne nabave za sanaciju nerazvrstanih prometnica u naseljima na području grada Benkovca ove godine odobrena su sredstva od tri i pol milijuna kuna plus PDV, istaknuo je gradonačelnik Mirko Erstić.
O novim projektima u 2009. godini benkovačko Gradsko poglavarstvo donijelo je jednoglasnu odluku, usvojilo odluke kojima se sredstva osiguravaju u proračunu Grada Benkovca, a to su odluke o financiranju: uređenja okoliša crkve Male Gospe u Benkovcu u vrijednosti milijun i pol kuna, uređenja okoliša crkve u Korlatu u vrijednosti 200 tisuća kuna, asfaltiranja i izgradnje igrališta u naseljima na području grada Benkovca u vrijednosti 250 tisuća kuna, nabave autobusnih nadstrešnica za naselja na području grada Benkovca u visini 400 tisuća. Uredit će se i javne površine kod pošte i oko zgrade na Trgu hrvatske mladeži, što će stajati 200 tisuća kuna, izgradnja mrtvačnice u Vukšiću stajat će 500 tisuća kuna, dok će izgradnja fekalne kanalizacije u Ulici don Mate Klarića i Knezova Šubića Bribirskih koštati milijun kuna.
Prihvaćeni su prijedlozi odluka koji se odnose na projekte koje financira Grad Benkovac uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a među njima su: sanacija nerazvrstanih cesta na području grada Benkovca – Radašinovci – Vidikovac u visini 1,7 milijuna kuna, rekonstrukcija javne rasvjete u visini 710 tisuća, sanacija divljih odlagališta komunalnog i građevinskog otpada u osam naselja – u visini 900 tisuća kuna, sanacija divljih odlagališta komunalnog i građevinskog otpada za tri naselja u visini 890 tisuća kuna, sanacija divljih odlagališta komunalnog i građevinskog otpada za tri naselja u vrijednosti 670.800 kuna, nabava komunalne opreme za skupljanje komunalnog otpada u visini 393 tisuće kuna.