Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dječja igrališta Silbi, Zapuntelu i Ravi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.02.2010. 23:00
Dječja igrališta Silbi, Zapuntelu i Ravi

Foto: Zvonko KUCELIN



Na Zapuntelu se gradi dječje igralište kod sportskog terena u centru mjesta, u sklopu kojeg će biti postavljena velika penjalica, ljuljačka, tobogan, igračke na opruge, klupe i košare za smeće. U Zapuntelu je predviđena i sanacija odvodnje u uvali Jaz, na lokaciji Mostić, za koju je još potrebno izraditi projekt uređenja, govori Zekanović te pojašnjava da će radovi u Zapuntelu stajati 311 tisuća bez PDV-a
Za održavanje javnih površina i opreme na zadarskim otocima, Grad Zadar će ove godine utrošiti oko 2,3 milijuna kuna. Riječ je uglavnom o građevinskim radovima na Olibu, Silbi, Premudi i Istu te u Zapuntelu, Brguljama, Molatu, Veloj i Maloj Ravi i Malom i Velom Ižu, čijom će se realizacijom ispuniti više od 80 posto zahtjeva otočana.
Rekonstrukcija Donje ceste
Radovi na otocima, koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, započet će na proljeće, odnosno tijekom ožujka i travnja ove godine.
Prema riječima Jure Zekanovića, pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, najviše novca bit će utrošeno na otoku Olibu, gdje će se rekonstruirati Donja cesta prema crkvi uz polaganje vodovodne cijevi prema vodospremi u dužini od 300 metara. Vrijednost investicije procijenjena je na 420 tisuća kuna.
– Na Zapuntelu se gradi dječje igralište kod sportskog trena u centru mjesta, u sklopu kojega bit će postavljena velika penjalica, ljuljačka, tobogan, igračke na opruge, klupe i košare za smeće. Uz to, također u Zapuntelu, predviđena je i sanacija odvodnje u uvali Jaz, na lokaciji Mostić, za koju je još potrebno izraditi projekt uređenja, govori Zekanović te pojašnjava da će radovi u Zapuntelu stajati 311 tisuća bez PDV-a.
Prema planu, na Premudi će se betonirati put oko crkve kao i onaj na Krijalu. Uz to, uredit će se školsko dvorište i dječje igralište s dvostrukom ljuljačkom, toboganom, klackalicom i igračkama na oprugu. Za investicije na Premudi Grad Zadar će izdvojiti 300 tisuća kuna.
– U Velome Ižu ove godine betonirat će se prometnica Stara škola – Draganjac – Tampanjevo, dužine 150 metara. Predviđena je i sanacija šetnice iza hotela, koju je nevrijeme uništilo, te kupališta i mula ispred hotela. U mjestu će se sanirati i obalni zid u centru mjesta te betonirati ogradni zid na obilaznici, kaže Zekanović te nastavlja da će se za radove u Velome Ižu izdvojiti 226 tisuća kuna.
Uvaženi zahtjevi otočana
Na Silbi su planirane investicije u iznosu od 182 tisuća kuna. U taj iznos uračunato je završavanje rigola i kanala prema Mulu, uređenje prijelaza preko rigola kod zvonika, betoniranje puta od bunara prema zapadu i popravak ogradnog zida školskog dvorišta. Ove godine na Silbi će se fugirati stari dio Žaliću gdje će se proširiti i kolnik.
U Molatu će betoniranje Puta lokve stajati 167 tisuća kuna, dok će se na Brguljama za popravak bankine kod Mjesnog odbora izvoditi 14 tisuća kuna. Grad Zadar će ove godine 86 tisuća kuna izdvojiti za popravak ogradnog zida u centru mjesta kod škole i uređenje malog trga na Lukin dvoru.
– U Malome Ižu radit će se ove godine na dvije lokacije. U uvali Komaševa sanirat će se pločnik kod uljare što će stajati 82 tisuće kuna. Sanacija pločnika i podzida rive planirana je i u uvali Knež, za što će se izdvojiti 50 tisuća kuna, govori Zekanović.
Planirana su ulaganja i na Ravi. Tako će se u Maloj Ravi urediti dječje igralište, što će stajati 30 tisuća kuna. U Veloj Ravi uredit će se strmina na spoju stare i nove ceste te izraditi projekt javne rasvjete šetnice u dužini od 150 metara. Vrijednost tih investicija je 31 tisuća kuna.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić pojasnio je kako je ovogodišnji plan ulaganja utemeljen na zahtjevima otočana s kojima su predstavnici Grada Zadra nedavno razgovarali prilikom obilaska zadarskih otoka. Više od 80 posto zahtjeva otočana je uvaženo, kako bi zadarski otoci uistinu postali lijepo i ugodno mjesto za život.