Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Duda varalica ili stvarni korak naprijed

Autor: Šime Ćurko

22.02.2010. 23:00
Duda varalica ili stvarni korak naprijed

Foto: Filip BRALA



Je li Zadar u praskozorje proljetnog dijela Prve HNL zaista podigao igru na višu razinu vidjet će se već u subotu u Šibeniku
Zadar kakav je bio u drugih 45 minuta na prijateljskoj utakmici s Hajdukom u Polači već dugo nismo vidjeli. Splićani su bili pritisnuti na svoju polovicu terena odakle su imali i problema s iznošenjem lopte. Svega dvije akcije, obje brzog i opasnog Mirka Oremuša, bile su sve od “bilih” čijoj krizi igre i rezultata kao da nema kraja.
Osjećaj u drugom poluvremenu je bio takav da se samo čekao gol Zadra. Momčad sa Stanova dočekala je ne jedan nego dva pogotka, uspjeli su u razdoblju od desetak minuta (70 do 80 minuta) Zadrani uz dva pogotka jednom zatresti i gredu. Istina, nije to bio dvoboj za bodove, Zadar i Hajduk odigrali su tek trening utakmicu nakon koje i jedni i drugi teško da su mogli doći do velikih zaključaka. Za Zadar je trenutačno najvažnije da su nakon neuvjerljivih pripremnih utakmica (premda rezultati i nisu tako loši) dobili dozu samopouzdanja.
Dvojba Ćurjurić
– Pobjeda protiv Hajduka, makar u prijateljskoj utakmici, uvijek nam vraća dobru atmosferu. Svakako da možemo izaći iz ove utakmice zadovoljniji nego Hajduk – rekao je Dalibor Zebić nakon dvoboja na polačkoj Bićini. Zebiću i njegovi igrači mogu se samo nadati da je Hajduk kojim slučajem nije bio obična “duda varalica”. Je li zaista riječ o tome ili je Zadar u praskozorje proljetnog dijela Prve HNL zaista podigao igru na višu razinu, vidjet će se već u subotu u Šibeniku na gostovanju kod trećeplasirane momčadi Prve HNL.
Zebića, a to je i sam naglasio, treba zabrinuti prvo poluvrijeme. U tih 45 minuta vidjelo se sve ono negativno što Zadrane prati posljednjih mjeseci. U napadu izolirani Terkeš i Santini, u igri prema naprijed neprimjetni bokovi, vezna linija koja nije mogla izdržati pritisak napadački orijentiranih splitskih veznjaka, ali i što je novije prirode, nesigurni Antonio Ježina. Zadarski je vratar krivac za prvi, a Ježininim propustom Zadar je za malo primio i drugi gol. Pogreške se mogu pripisati i teškom terenu, premda ni u Prvoj HNL Zadrane neće čekati tepih. Zebić je utakmicu počeo s Banovićem i Jerbićem kao dvojcem na zadnjem veznom, a ispred njih je gurnut Surać koji je trebao “hraniti” loptama Terkeša i Santinija. No, Suraću ta uloga nije najbolja, kapetanu je lakše sebe pronaći u destrukciji negoli u kreaciji.
Tako se ponovila gotovo stalna Zebićeva dvojba, Ćurjurić da ili ne. S Ćurjurićem u momčadi Zadar izgleda opasnije prema naprijed, ali Zebić tvrdi i suzdržanije u obrani. Sve ostalo, Zebić je očito već odlučio.
Santini bez pratnje
– Momčad koja je igrala u prvom poluvremenu vrlo vjerojatno bit će u prvih jedanaest protiv Šibenika. Jedina promjena o kojoj trenutačno je na relaciji Banović – Ćurjurić – dodao je Zebić koji ne može biti zadovoljan ni lijevom stranom zadarske obrane na kojoj je Tomislav Čuljak imao dosta problema u prvom poluvremenu.
Najzadovoljniji nakon Hajduka Zebić može biti suradnjom Terkeša i Santinija koji su jedan drugom asistirali za golove. Pomogla im je i nesigurna splitska obrana, no pokazalo se i koliko s jednim aktivnijim veznjakom Terkeš i Santini mogu napraviti prema naprijed. Ostaje problem nesuradnje Santinija s ostatkom momčadi ili bolje bi bilo reći obrnuto, momčadi sa Santinijem. Naime, brojne lopte koje Santini odnese zahvaljujući svojoj visini i uopće fizičkoj dominaciji nema tko primiti. Da se nađe netko tko bi takve situacije mogao iskoristiti Zadar bi bio daleko opasniji po protivnički gol.
U Polači je prvi put za Zadar nastupio Davor Piškor koji je s Ćurjurićem imao ulogu povučenog napadača ili prednjeg veznog. Piškoru su se otvorile dvije-tri izgledne situacije u kojima je bio korak ispred protivnika, ali u konačnici završni pas je izostao. Dakako, 20-ak minuta, koliko je Piškor proveo u igri, premalo su za bilo kakvu ocjenu njegovih trenutačnih vrijednosti.


 POČELA UTRKA ZA LICENCIJE


Prema pisanju službene internet stranice Prve HNL Odjelu za licenciranje klubova HNS-a s molbom za izdavanjem licence za natjecanje u Prvoj HNL u prvenstvu 2010./2011. obratilo se 20 klubova. Uz aktualnih 16 prvoligaša, među njima i Zadar, molbe su podnijela četiri kluba Druge lige: Split, Hrvatski dragovoljac, Solin i Mosor. Kako bilo s licencijama posljednje plasirani klub Prve HNL automatski će izgubiti pravo sudjelovanja u Prvoj HNL u prvenstvu 2010./2011.
Kriteriji za licenciju su sportski, infrastrukturni, kriteriji administracije i stručnog osoblja te pravni kriterij. Klubovi koji ne dobiju licenciju mogu do 15. travnja podnijeti žalbu uz dokaze da su u međuvremenu ispravili i dopunili dokumentaciju, odnosno da su ispunili određeni kriterij zbog kojeg im je licencija u prvom stupnju bila odbijena. Žalbeno tijelo Odjela za licenciranje HNS-a po podnijetim žalbama donijet će konačne odluke najkasnije do 1. svibnja.




 DESET UTAKMICA BEZ PORAZA


Utakmica s Hajdukom bila je 11. od početka priprema za proljetnu polusezonu. Ne pamtimo kad su Zadrani odigrali toliko utakmica, baš kao što se ne sjećamo da deset dvoboja u nizu nisu izgubili. Zanimljivo, jedini poraz Zadranima u proteklom su razdoblju nanijeli klupski juniori.
Zadar na pripremama
Zadar – Zadar (juniori) 0:1
Zadar – Mosor 1:1
Raštane – Zadar 1:1
Zadar – Primorje 2:2
Zadar – Interblock 1:0
Zadar – Istra 1961 0:0
Zadar – Segesta 4:0
Zadar – Junak 0:0
Zadar – Split 0:0
Solin – Zadar 1:2
Zadar – Hajduk 2:1


 I U POLAČI ZIDOVI UZ IGRALIŠTE


Iako je Polača na Bićini dobila lijep nogometni objekt ni tamo se nije vodilo računa o opasnostima koje nose betonski zidovi u blizi linije igrališta. Iako zaštita takvih zidova, koji okružuju gotovo sve nogometne terene u Zadarskoj županiji, traži određena financijska sredstva, nema veće cijene od ljudskog života. Svaki dvoboj igrača u blizi takvih zidova vraća sliku onoga što se dogodilo Hrvoju Ćustiću. Tornado se još jednom sjetio Hrvoja skandiravši njegovo ime u 24. minuti, a odgovorni bi se trebali sjetiti nešto napraviti i po pitanju sigurnosti.