Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nelegalni kamenolom “zatrpale” druge teme

Autor: Ivana Burica

22.02.2010. 23:00
Nelegalni kamenolom “zatrpale” druge teme

Foto: Adam VIDAS



Odmah na početku sastanka koji je trajao oko sat i pol vremena istaknuo sam da neću i da nemam ovlasti komentirati kamenolom dok je u tijeku procesuiranje tog predmeta te da institucije rade svoj posao, kazao je Jerolimov. U nastavku sastanka nitko od mještana nije inzistirao na toj temi
Načelnik Općine Preko Ante Jerolimov sazvao je u subotu zbor mještana Sutomišćice na koji se odazvalo šezdesetak mještana. Tema zbora mještana, organiziranog u skladu sa Statutom Općine Preko te na poticaj zainteresiranih mještana bila je “Aktualna situacija u Općini Preko s posebnim naglaskom na Sutomišćicu”.
Prema informacijama koje smo dobili od predsjednice MO Sutomišćica Jadranke Selak, zbor mještana očekivano je otvoren temom nelegalnog kamenoloma iznad Sutomišćice oko kojeg se vodi sudski spor. Selak nas je informirala da je načelnik o kamenolomu rekao samo jednu rečenicu te da u nastavku sastanka nitko od mještana više nije inzistirao na spominjanju te teme.
Iskopano 135.000 kubika kamena?
Potvrdio nam je to i sam načelnik Ante Jerolimov.
– Odmah na početku sastanka koji je trajao oko sat i pol vremena istaknuo sam da neću i da nemam ovlasti komentirati kamenolom dok je u tijeku procesuiranje tog predmeta te da institucije rade svoj posao, kazao je Jerolimov.
Podsjetimo da je vijest o nelegalnom kamenolomu iznad Sutomišćice u javnost procurila nakon što je u travnju 2009. godine na youtubeu objavljen videouradak “Sutomišćica u zaleđu” na kojem se jasno vidi da je brdo iznad Sutomšćice koje je još 2004. godine bilo prekriveno šumom u dobroj mjeri raskopano i pretvoreno u kamenolom. Kamenolom se navodno počeo širiti od 2006. godine, a do lani je njegova površina narasla na dvije velike iskopine. Površina prve na katastarskoj čestici 6947 je 16.943 četvorna metra plus suhozid površine 485 četvorna metra, a druge, na katastarskoj čestici 7562, 9.333 četvorna metra.
Prema nekim procjenama u kamenolomu je iskopano 135.000 kubika kamena. Ako se ta količina pomnoži s cijenom kubika kamena kupljenog u legalnom kamenolomu čija cijena iznosi 90,91 kunu, dobije se iznos od 12,2 milijuna kuna.
Na spomenutom videu vidi se da kamen iz kamenoloma odvoze kamioni u vlasništvu tvrtke Heres d.o.o te se sugerira da je kamen iskorišten za nasipanje marine u Sutomišćici kao i za proširenje Trajektne luke Preko. Time je kao sudionik ove nelegalne priče izravno prozvana Općina Preko.
Uskoro nakon objavljivanja videouratka Sutomošćicu je posjetio rudarski inspektor, a potom i predstavnici nadležnih institucija među kojima i USKOK-a.
Uskoro ležeći policajci
Što se tiče ostalih tema na zboru mještana, od Jadranke Selak doznajemo da se govorilo o dosad realiziranim kao i o aktualnim projektima i problemima na području Sutomošćice.
– Sastanak je protekao bez ikakvih incidenata i na zadovoljstvo svih nazočnih. Načelnik je bio izuzetno susretljiv i raspoložen da se svi problemi stave na stol. Mještani su upozorili na neke probleme kao što je često neprimjereno brza vožnja u centru mjesta te potrebu postavljanja ležećih policajaca, zatim na mul pored marine kojemu je potrebno izgraditi stube te na često poplavljivanje područja između marine i predjela Vrulje. Načelnik je odmah obećao da će se stube na spomenutoj rivi što prije izgraditi te je također mještane informirao da se već godinu dana radi na traženju uzroka i rješavanju problema poplava ispred kuća na potezu marina – Vrulje. Također, nakon što je policija mjesec dana snimala promet kroz Sutomišćicu, jer odluku o ležećim policajcima donose oni, načelnik Jerolimov u subotu je Sutomišćane mogao obradovati viješću da će ležeći policajci biti postavljeni, kazala je Jadranka Selak.
Načelnik Ante Jerolimov mještane Sutomišćice izvijestio je i o ulaganjima Općine Preko u to mjesto u posljednjih šest i pol godina, koliko dugo je on načelnik. Tako se moglo čuti da je Općina u ovo mjesto u tom razdoblju uložila 16 milijuna kuna koji su utrošeni u završetak mjesne vodovodne mreže, realizaciju dijela kanalizacijskog sustava, obnovu riva, uređenje predjela Vrulje te izradu UPU-a naselja, DPU-a mjesnog groblja i druge dokumentacije.