Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Oko crkve Sv. Martina ne smije biti zid smutnje

Autor: Branko Božić

22.02.2010. 23:00
Oko crkve Sv. Martina ne smije biti zid smutnje


Ne bih želio da ogradni zid oko crkve te sama njezina obnova budu kamen smutnje i spoticanja jer nam zaista nikome to ovog trena ne treba. Zato predlažem da se za petnaest dana ponovno nađemo ovdje na zboru mještana i da konačno ovo pitanje zajednički skinemo s dnevnog reda, zaključio je Stojić
 Obnova i restauracija mjesne župne crkve Sv. Martina iz 17. stoljeća, koja je upravo u tijeku, bila je glavna tema proširenog sastanka Mjesnog odbora Ljubač i Župnog vijeća. Sastanak je vodio predsjednik MO-a Martin Stojić u zgradi Osnovne škole, a u njegovu su radu aktivno sudjelovala i dvojica ljubačkih vijećnika u ražanačkom Općinskom vijeću Josip Dušević i Ivan Dušević Roko.
Župnik nikog nije obavijestio
Kako se moglo na samom početku iz rasprave zaključiti koplja su se lomila kako i na koji način obnoviti ogradni zid oko crkve te iz kojih izvora za taj zahvat osigurati financijska sredstva. Po riječima Milana Perkovića, člana Župnog vijeća određeni broj mještana je za to da se postojeći stari i derutni ogradni zid ukloni i da se na njegovu mjestu podigne novi kameni zid dok se određeni broj mještana izjasnio da zid ostane i da ga se primjereno obnovi, što je naznačeno i u projektu obnove.
– Mi ćemo o ovom pitanju razgovarati s mjesnim župnikom don Antom Ivančevim i zadarskim konzervatorima pa ćemo vidjeti što oni kažu o svemu tome. Premda obnovom i restauracijom župne crkve nije obuhvaćena obnova trga ispred crkve, mi se moramo dogovoriti kako i na koji način pristupiti tom poslu, rekao je Milan Perković.
Vijećnik Ivan Dušević Roko je nadalje ustvrdio da je on za obje opcije zida oko crkve, dodavši da ako se bude gradio novi zid, mora se oformiti povjerenstvo koje će prikupljati novac i voditi brige o njegovu trošenju.
– Naš svećenik je krenuo u ovaj posao, a da takoreći nikog od nas u mjestu nije obavijestio. To je zaista nedopustivo, rekao je Dušević.
Član Župnog vijeća, građevinski poduzetnik Srećko Jordan, inače jedan od podnositelja ponude za izvođenje radova na župnoj crkvi pojasnio je da je po projektnoj dokumentaciji i po ugovorenoj cijeni svih radova vrijednih između 350 i 400 tisuća kuna, izvođač radova dužan obnoviti sporni zid i to po uputama konzervatora.
Jure Perković je upozorio nazočne da se ovdje radi o velikom zahvatu u Ljupču, ustvrdivši da bi mještani trebali znati više što se sve planira uraditi i koliko će to stvarno u konačnici koštati.
– Naš župnik ne može biti nedodirljiv. Trebalo nas je na transparentan način upoznati sa svim vezanim za ovaj projekt. Riječ je o sredstvima koje smo mi zajedno s našim iseljenicima te dobrotvorima prikupili pa bi valjda bilo logično da znamo kako se troše. Ja sam za to da se na temu obnove župne crkve žurno sazove zbor mještana i da se na taj skup pored ostalih obavezno pozovu naš župnik i predstavnici zadarskog Konzervatorskog odjela, zaključio je Perković.
Šetnica 10 milijuna kuna
Ivica Stojić, predsjednik ljubačkog Mjesnog odbora, išao je korak dalje, kazavši da se po njemu sve oko obnove župne crkve radi stihijski te se zapitao što to po ovom pitanju radi Župno vijeće.
– Zar je moguće da mi u Ljupču za sve što radimo i gradimo moramo uvijek sami namicati sredstva? Gdje su u ovom slučaju naša Općina, Zadarska nadbiskupija, Županija, Ministarstvo kulture i ostali, upitao je Stojić, ustvrdivši da je rasprava bila konstruktivna, dodavši da se mora više komunicirati i razgovarati o ovoj kao i ostalim sličnim mjesnim temama.
– Ne bih želio da ogradni zid oko crkve te sama njezina obnova budu kamen smutnje i spoticanja jer nam zaista nikome to ovog trena ne treba. Zato predlažem da se za petnaest dana ponovno nađemo ovdje na zboru mještana i da konačno ovo pitanje zajednički skinemo s dnevnog reda, zaključio je Stojić.
U nastavku se raspravljalo o izgradnji dužobalne šetnice na potezu od gostionice Roko do lokaliteta “Provala” u ukupnoj dužini od oko tisuću metara. Po onome što se moglo čuti za ovaj projekt vrijedan oko 10 milijuna kuna izrađen je idejni projekt i on će uskoro biti dan mještanima na javni uvid. Budući da je ovdje riječ o izuzetno važnom projektu za daljnji svekoliki razvoj ljubačkog turizma, rečeno je da bi se o njegovoj provedbi trebalo hitno razgovarati s vodstvom općine Ražanac i načelnikom Dragutinom Miočićem.
S obzirom da se Ljupču te susjednim mjestima, Ljubačkim Stanovima, Podvršju, Krnezi i Radovinu upravo provode radnje glede nove katastarske izmjere, a da vlasnici parcela zbog učestalih i dugotrajnih kiša nisu bili u mogućnosti adekvatno obaviti predviđene poslove na terenu, na kraju sastanka je dogovoreno da se Općini Ražanac i riječkom Geodetskom zavodu, uputi zamolba da se let zrakoplova i zračno snimanje, dogovoreno za 1. ožujka, prolongiraju najmanje za desetak dana.