Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Oko učenika”

Autor: Valentina Mlađen

22.02.2010. 23:00
“Oko učenika”

Foto: Tomislav JERAK



Svečanim otvorenjem u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru započeo je 4. natječaj portala RivaOn za najbolju digitalnu fotografiju učenika srednjih škola Zadarske županije “Oko učenika”.
Na ovogodišnji natječaj, s temom Vrijeme, prijavilo se 64 učenika iz 13 srednjih škola Zadarske županije sa ukupno 189 radova. Između pristiglih radova stručno povjerenstvo, Saša Bonačić i Vladimir Ivanov odabralo je 30 najboljih učeničkih radova koji čine ovu izložbu. Nakon uvodne riječi ravnatelja srednje medicinske škole “Ante Kuzmanić” Davora Vidakovića o izložbi je nekoliko riječi rekao i idejni tvorac portala RivaOn profesor Edin Kadić.
Izložbu je službeno otvorio Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. On je otvarajući izložbu napomenuo kako je županija i ove godine osigurala dovoljno novca za školstvo i to ne samo za službeni dio nego su spremni podupirati i ovakve projekte kojima se školstvo podiže na jednu višu razinu. Otvorenju su prisustvovali i Rade Šimičević, predsjednik udruge ravnatelja Zadarske županije te Renata Vuksan iz Upravnog odjela Zadarske županije za društvene djelatnosti.
RivaOn je univerzalni portal, jedini svoje vrste u Hrvatskoj koji ove godine obilježava desetu godišnjicu svoga postojanja. Započeo je s jednom web stranicom, a sada svaka srednja škola Zadarske županije ima svoje redakcije i stranicu. Natječaj za najbolju digitalnu fotografiju “Oko učenika” održava se četvrtu godinu za redom, a ove godine je po prvi puta otvoren i natječaj za kratku priču. Natječaj za kratku priču otvoren je do 15. ožujka, a svoje radove mogu prijaviti svi učenici srednjih škola Zadarske županije.
Do sada je prijavljeno osamdesetak radova iako vremena ima još napretak, a kasnije će najbolje među njima birati stručna komisija. Najbolji će osvojiti prijenosno računalo. Natječaj kratke priče pokrenut je kako bi se učenike upoznalo s formom kratke priče osobito sada kada se sve više govori o potrebama pismenog izražavanja učenika koje će im biti potrebno i kod pisanja eseja pri polaganju državne mature.
– Vrlo često mi smo skeptični prema ovakvim projektima. No učenici žele raditi njih je samo potrebno motivirati i pokazati im kako nešto napraviti. Dokaz je i ovaj natječaj i broj od 189 prijavljenih fotografija, ali ne samo bilo kakvih fotografija, nego i izuzetno kvalitetnih fotografija, rekao je profesor Edin Kadić, idejni tvorac portala RivaOn.
U naredna dva mjeseca ova će izložba obići srednje škole naše županije. U svakoj školi radovi će ostati po tjedan dana, a za to vrijeme će posjetitelji RivaOn portala moći na stranicama portala glasovati za najbolja dva rada, dok će još dva rada biti odabrana po ocjeni stručnog povjerenstva. Najbolji radovi bit će proglašeni 6. svibnja 2010. godine na glavnoj svečanosti obilježavanja “10 godina RIvaOn”, a autorima će biti uručene nagrade digitalni fotoaparati pokrovitelja natječaja BenQ, a svaki prvonagrađeni osvojit će i dvd player. Svih trideset radova nakon proglašenja najboljih ići će na aukciju, a cjelokupan prihod ostvaren od prodaje namijenjen je humaniranoj akciji kao i do sada. Ovogodišnji prihod namjenjen je daljnjem liječenju i rehabilitaciji nesretno stradalih mladih plivača PK “Jadera”.
Glasovati možete na stranicama portala RivaOn www.rivaon.com.
 


 RADOVI NA NATJEČAJU


Maria Magdalena Bačić: Trapa; Daria Ugarković: Šetač u ogledalu vremena; Angelo Virag: Dio sekunde i Vremenski val; Lucija Plantak: Slatke uspomene; Filip Lozić: Globalni ubojica, Krugovi života i Vremeplov; Ivana Petković: Jesen u meni; Antonio Šestić: Vrijeme ljubavi; Ivona Lerga: Bezvremensko stanje; Antonia Meštrović: Iz dana u dan; Marija Perić: Sumrak u jesen; Edita Brčić: Žuto se nosi; Martina Vitlov: Vrijeme je za polazak i Zrcalna simetrija; Ana Štefulić: Vrijeme prirode; Nina Štulić: Lady sunshine; Domagoj Pedišić: Simetrija u plavom; Ena Kovačević: U vremenu; Inga Jurin:Golden age; Damira Piližota: Uhvati me i Užitak; Matea Stojić: Vremeplov; Petra Dilber: Vrijeme u rukama; Lucija Ivković: Usamljena duša; Marta Longin: Vrijeme je u mojim rukama; Lovre Torbarina: U sjeni prošlih vremena i Vremenski triptih; Ivana Orović: Iznad vremena