Promocija kulturne baštine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
biograd_plavi cvijet_posjet
Biograd ima priliku zaštititi i pokazati svoju kulturnu baštinu

Grad Biograd bit će sudionik projekta Heritech koji se provodi u Belgiji, a koji je usmjeren na očuvanje i promicanje kulturne baštine u 21. stoljeću na temelju suvremenih tehnologija.

Čitava Hrvatska ima veliki turistički potencijal kada je u pitanju kulturna baština koja je ponekad zapostavljena i nedovoljno eksponirana, pogotovo u manjim gradovima kakav je Biograd.

No stara gradska jezgra Biograda predstavlja upravo jedan dio takve skrivene baštine koja se kroz spomenuti projekt namjerava otrgnuti zaboravu. Točnije, njezino očuvanje i promicanje u okviru projekta temelji se na provedbi sustava upravljanja informacijama. Njegovi konkretni ciljevi su dvojaki. Hrvatska će dobiti podršku u očuvanju, upravljanju i promicanju svoje kulturne baštine u europskoj perspektivi i razvoju turističke djelatnosti, dok će Belgija prezentirati svoja iskustva u korištenju geol ICT za očuvanje kulturne baštine i promicanje razmjene znanja.

Projekt će se odvijati u tri faze od kojih će se u prvoj obaviti pripremne aktivnosti poput prikupljanja dostupnih podataka o starom gradu koji će, bude li nužno, biti digitalizirani i prevedeni na engleski jezik.

U drugoj fazi predviđeni su daljnji stručni zahvati na informatizaciji. Treća faza ovog projekta usmjerena je na izgradnju kapaciteta i prijenos znanja, uključuje posjet hrvatskih stručnjaka Belgiji gdje bi trebali nazočiti GIM radionicama te steći nova znanja o upravljanju baštinom te načinom rada HERITECH sustava, zatim kako napraviti 3D modele iz fotografije, ispravne vizualne rekonstrukcije, ažurirati karte i slično.

Projekt bi zatim, kako je predviđeno, trebao biti zaključen znanstvenim kongresom u Hrvatskoj te prezentirati postignuća i korist od projekta. Ukupna vrijednost ovog projekta koji je odobrila flamanska vlada procijenjena je na 139 tisuća eura, od čega udio Grada Biograda u tome iznosi oko 30-ak tisuća eura.

Ne treba posebno naglašavati da je neupitna korist od ovog projekta jer Biograd ima kulturnu baštinu koju treba očuvati i staviti u funkciju kulturnog turizma.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno