Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Promocija kulturne baštine

Autor: Jelica Farkaš

22.02.2010. 23:00
Promocija kulturne baštine


Ukupna vrijednost ovog projekta koji je odobrila flamanska vlada procijenjena je na 139 tisuća eura, od čega udio Grada Biograda u tome iznosi oko 30-ak tisuća eura
Grad Biograd bit će sudionik projekta Heritech koji se provodi u Belgiji, a koji je usmjeren na očuvanje i promicanje kulturne baštine u 21. stoljeću na temelju suvremenih tehnologija.
Čitava Hrvatska ima veliki turistički potencijal kada je u pitanju kulturna baština koja je ponekad zapostavljena i nedovoljno eksponirana, pogotovo u manjim gradovima kakav je Biograd.
No stara gradska jezgra Biograda predstavlja upravo jedan dio takve skrivene baštine koja se kroz spomenuti projekt namjerava otrgnuti zaboravu. Točnije, njezino očuvanje i promicanje u okviru projekta temelji se na provedbi sustava upravljanja informacijama. Njegovi konkretni ciljevi su dvojaki. Hrvatska će dobiti podršku u očuvanju, upravljanju i promicanju svoje kulturne baštine u europskoj perspektivi i razvoju turističke djelatnosti, dok će Belgija prezentirati svoja iskustva u korištenju geol ICT za očuvanje kulturne baštine i promicanje razmjene znanja.
Projekt će se odvijati u tri faze od kojih će se u prvoj obaviti pripremne aktivnosti poput prikupljanja dostupnih podataka o starom gradu koji će, bude li nužno, biti digitalizirani i prevedeni na engleski jezik.
U drugoj fazi predviđeni su daljnji stručni zahvati na informatizaciji. Treća faza ovog projekta usmjerena je na izgradnju kapaciteta i prijenos znanja, uključuje posjet hrvatskih stručnjaka Belgiji gdje bi trebali nazočiti GIM radionicama te steći nova znanja o upravljanju baštinom te načinom rada HERITECH sustava, zatim kako napraviti 3D modele iz fotografije, ispravne vizualne rekonstrukcije, ažurirati karte i slično.
Projekt bi zatim, kako je predviđeno, trebao biti zaključen znanstvenim kongresom u Hrvatskoj te prezentirati postignuća i korist od projekta. Ukupna vrijednost ovog projekta koji je odobrila flamanska vlada procijenjena je na 139 tisuća eura, od čega udio Grada Biograda u tome iznosi oko 30-ak tisuća eura.
Ne treba posebno naglašavati da je neupitna korist od ovog projekta jer Biograd ima kulturnu baštinu koju treba očuvati i staviti u funkciju kulturnog turizma.