Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Škraping u ožujku

Autor: Boris Kupčak

22.02.2010. 23:00
Škraping u ožujku


Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude
Jedan od najzanimljivijih adventure događaja ove godine u Zadarskoj županiji je zasigurno “Škraping-Pašman Revival 2010.” godine, a više o samom događaju zainteresirani će imati priliku čuti danas u 19 sati na tribini u sklopu “Morskog utorka” u Gradskoj knjižnici Zadar.
– Nakon vrlo popularnog trekkinga u svijet hrvatskih adrenalinskih sportova ušao je škraping – trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni začetnik je Josip Tomić, atletski stručnjak i voditelj kluba AK Soline iz Biograda na Moru.
Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britke stijene, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke, najavljuju organizatori.
– Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima, najavili su organizatori.
Prošle godine ova avantura je organizirana na otoku Ugljanu pod nazivom ‘Škraping New Dimension’, a većina natjecatelja je zatražila povratak Škrapinga na otok Pašman. Sama utrka će se održati 6. ožujka 2010. Na tribini će škraping predstaviti idejni začetnik Josip Tomić te Danijel Katičin, načelnik Općine Tkon, i Robert Lukačić, ravnatelj JKU Prvenj, a sudjelovat će i glasnogovornica Ilirije i voditeljica prodaje Ilirija hotela Jasmina Kulaš te Marijana Prtenjač.
Danijel Katičin, načelnik Općine Tkon, kazao nam je da se očekuje više od 200 natjecatelja.
– Do sada se prijavilo 170 ljudi, a očekujemo da će biti i više natjecatelja. Utrka se boduje u dvije kategorije, ultra u trekking i light u planinskoj kategoriji. Mogu reći da idemo na kvalitetu, a ne kvantitetu, kazao je Katičin.


 RJEŠAVANJE NESUGLASICA


Ove godine će se organizirati dva slična događanja Škraping na Pašmanu koji organiziraju Općina Tkon i JK Prvenj te Škrapina koja će na Ugljanu 1. svibnja organizirati Udruga TRS. Kako su prošle godine u organizaciji sudjelovali zajedno, ove godine su se među organizatorima pojavile nesuglasice te je događaj organiziran i na Ugljanu, ali pod drugim nazivom. Danijel Katičin, načelnik Općine Tkon, kazao nam je da se radi na rješavanju nesuglasica.