Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vatra progutala 40 milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

22.02.2010. 23:00
Vatra progutala 40 milijuna kuna

Foto: Tomislav JERAK



Nakon što je vatra opustošila skladište i prodajni salon namještaja ukupne površine od 45oo metara četvornih, meterijalna šteta još se zbraja, a prema prvim procjenama riječ je o iznosu od vrtoglavih 40 milijuna kuna
Ne znam gdje mi je glava. Nisam u pitanju samo ja već i moji radnici, dobavljači… Tužno je sve ovo – rekao je danas Franc Avguštinčič, direktor tvrtke Buba d.o.o u čijem je vlasništvu salon namještaja Lesnina koji je gotovo u potpunosti izgorio u noći sa subote na nedjelju.
Nakon što je vatra opustošila skladište i prodajni salon namještaja ukupne površine od 45oo metara četvornih, meterijalna šteta još se zbraja, a prema prvim procjenama riječ je o iznosu od vrtoglavih 40 milijuna kuna. Iako su namještaj i prostor tvrtke, čiji temeljni kapital iznosi 545.400,00 kuna, bili osigurani u Triglav i Jadranskom osiguranju, Avguštinčič kaže kako se boji da od uplaćene premije osiguranja neće biti moguće namiriti svu štetu.
No, usprkos svemu, svi kupci koji su čekali na isporuku robe i uplatili avans, biti će obeštećeni, tvrdi Avguštinčič pozivajući se na tvrtku Lesnina d.o.o. koja, kako kaže, stoji iza njega i u ovim teškim trenucima. Koliko je takvih kupaca i o kojim iznosima je riječ nije znao odgovoriti obzirom da je sva dokumentacija tvrtke uništena u naletu vatrene stihije ili je, pak, natopljena vodom prilikom gašenja.
Međutim, zbog izvanredne i nezavidne situacije u kojoj se tvrtka našla nakon požara, upitna je sudbina njezinih zaposlenika kojih je u skladištu i salonu namještaja u Zrmanjskoj ulici bilo 30-tak.
– Planovi jesu da nastavimo naprijed, ali najvjerojatnije ne u ovolikom obimu. Pokušat ćemo naći neki manji prostor na području grada gdje bi za početak prebacili robu iz dva skladišta koju smo uspjeli spasiti. Nažalost, nemam još konkretnih planova, ali o svemu ću na sastanku već sutra poslijepodne porazgovarati sa zaposlenicima – kazao je Avguštinčič izbjegavši tako direktno odgovoriti na novinarska pitanja o tome hoće li zbog pretrpljenih gubitaka u zadarskoj Lesnini biti otkaza.
Podsjetimo, u subotu 10-tak minuta prije ponoći u skladišnom prostoru salona namještaja Lesnina buknuo je veliki požar koji se munjevitom brzinom širio te je u svega 20-tak minuta zahvatio i prodajni salon. Usprkos alarmu za požar, kiši te brzoj intervenciji zadarskih, biogradskih i benkovačkih vatrogasaca koji su se vatrenoj stihiji suprostavili svim raspoloživim sredstvima, vatra je izvojevala pobjedu ostavivši za sobom prah i pepeo. Takav razvoj situacije iznenadio je i Željka Šošu, prvog čovjeka zadarskih Javnih vatrogasnih postrojbi, koji je posvjedočio da su vatrogasci dali sve od sebe, no da su zapravo bili nemoćni jer je bila riječ o gorljivim materijalima unutar aluminijskih stijenki zidova, namještaju, podovima i slično. Sve to potvrdio je i sam vlasnik tvrtke, Franc Avguštinčič, koji još uvijek zbraja štetu.


 POŽAR PROUZROČIO TEHNIČKI KVAR


Zadarska policija izvijestila da su vještaci Centra za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” Zagreb, dovršili očevid na objektu Lesnine u Zrmanjskoj ulici u Zadru.
– Utvrđeno je da je uzrok požara kvar na elektroinstalacijama, odnosno kratki spoj na kabelu električne utičnice u skladištu – kazala je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.




 KONTAKT ZA KUPCE


Iz zadarske Lesnine svim svojim kupcima koji su naručili namještaj i uplatili avanse poručuju da se za sve informacije obrate u poslovnicu Lesnine d.o.o. Zagreb na telefon 01/2051-565, 01/2051-566, 01/2051-567, 01/2051-568.