Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nema kaznene odgovornosti Šeksa

22.02.2011. 23:00
Nema kaznene odgovornosti Šeksa


Kao što je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio prije nešto više od mjesec dana, Državno odvjetništvo jučer je priopćilo da “nema osnova za sumnju kako postoji kaznena odgovornost Vladimira Šeksa za stradavanje civilnih osoba srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tijekom 1991. godine”. Priopćenje koje Šeksa oslobađa odgovornosti za zločine, za koje ga svojim izvješćima terete Inicijativa mladih za ljudska prava i Amnesty International, izdalo je jučer Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.
– DORH će izdati priopćenje u kojemu će navesti da razlozi koje Amnesty International navodi kao dovoljne za pokretanje istrage nisu nikakvi valjani razlozi već jedna perfidna zloćudna konstrukcija, rekao je Šeks prošlog mjeseca u Dnevniku 3.
Taj Šeksov istup njegovi su kolege iz opozicije tumačili kao pritisak na pravosuđe, a intervjui koje je dao nakon toga izazvali su javnu sablazan zbog tvrdnji da su novinari koji pišu o tome “psi, hijene i pirane”. Na koncu, osječko tužiteljstvo ipak je izdalo priopćenje.
Prema priopćenju osječkog tužiteljstva, u ispitivanju osnovanosti navoda iz izvješća dviju nevladinih organizacija prikupljene su obavijesti od 13 osoba koja imaju saznanja o tim stradavanjima civila, provedeni su uvidi u spise županijskih tužiteljstava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu, te u spise vojnog tužiteljstva u Osijeku. U tim spisima, naime, već su provedene ili se još provode “izvidne i istražne radnje” koje imaju cilj utvrditi sve okolnosti civila čije stradanje Amnesty i Inicijativa mladih imputiraju Šeksu. No, iz svih pregledanih materijala i provedenih razgovora osječko tužiteljstvo nije našlo dovoljno dokaza za daljnje postupanje protiv Vladimira Šeksa.