Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

O radu načelnika najbolje govori podatak da se s njim bave pravosudni organi

22.02.2011. 23:00
O radu načelnika najbolje  govori podatak da se s njim  bave pravosudni organi


Vice Karaban je kazao da se raduje i riječima ministra Božidara Kalmete koji je na 20. obljetnici HDZ-a u Starigradu rekao da je HDZ otvorio borbu protiv korupcije te da neće imati ni minimum tolerancije prema onima kojima se ona dokaže


O radu načelnika  Općine Bibinje najbolje govori  to da se njim bave pravosudni  organi, poručili su članovi  HSP-a iz Bibinja na konferenciji za medije s temom “Presuda  načelniku Općine Bibinje Ninu  Šimuniću”. Petar Šimunić i Vice  Karaban, uz ostale čelnike  HSP-a iz Bibinja na početku  konferencije pročitali su presudu kojom je Nino Šimunić  nepravomoćno osuđen na 7  mjeseci zatvora.
– Na sudu u Splitu načelnik  Općine Bibinje osuđen je na 7  mjeseci zatvora zbog zloporabe  položaja i ovlasti te potpisivanja više putnih naloga na svoje  ime i ime drugih suradnika iako  na tim putovanjima nisu bili, a  da bi prikrio te fiktivne naloge i  troškove pribavio je više krivotvorenih hotelskih računa i  na taj način prisvojio 77 tisuća  kuna, pročitao je Karaban te  napomenuo kako to nisu njegove riječi, nego ono što je utvrdio sud.
– Nismo iznenađeni ovakvim  raspletom, dugi niz godina upozoravali smo na takve nepravilnosti. U općinskoj upravi događaju se stvari koje možemo  svrstati u rubriku “vjerovali ili  ne”, tragikomedije, kazao je  Karaban dodajući kako je  prošle godine visokopozicionirani djelatnik Općine Bibinje  osuđen na 14 godina zatvora  zbog pedofilije te da presuda  njemu i načelniku općine nanose nemjerljivu štetu svim  žiteljima Općine Bibinje.
Vice Karaban kazao je kako  se raduje i riječima ministra  Božidara Kalmete koji je na 20.  obljetnici HDZ-a u Starigradu  rekao da je HDZ otvorio borbu  protiv korupcije te da neće imati ni minimum tolerancije prema onima kojima se ona dokaže.
– Nemamo razloga ne vjerovati takvim riječima ministra  i svi ćemo pratiti rasplet situacije i hoće li to biti i u ovom  slučaju, poručio je Karaban.
Petar Šimunić, kandidat za  načelnika na prošlim izborima  podsjetio je kako je prošle godine, nakon što je podignuta  optužnica protiv aktualnog  načelnika, pet vijećnika HSP-a  zamrznulo rad u Općinskom  vijeću smatrajući kako je sam  taj čin dovoljan razlog da načelnik podnese ostavku.
– Već tada je načelnik izgubio  kredibilitet za djelovanje u  Općini Bibinje, ali ostali vijećnici, devet iz redova HDZ-a i  jedan iz HSS-a, su ostali podržavajući rad vijeća. O radu  načelnika najbolje govori da se  njim bave pravosudni organi, a  držim da su vijećnici suodgovorni za ono što se događa u  Bibinjama, tim više što neki  sjede već dva mandata u klupama. Koja je njihova zadaća  ukoliko bespogovorno i bez kritičkog razmišljanja dižu ruku za  svaku odluku načelnika.  Usuđujem se reći da devedeset  posto njih brani svoje sitne male interese, ne gledajući interese našeg mjesta, kazao je  Šimunić ističući da načelnik ne  podnosi izvješće o svom radu,  iako je to dužan činiti.
Podsjetio je kako su već 2009.  godine upozoravali na rasprodaju bibinjske zemlje, a rasprodaja se nastavila te je i ove  godine prodana jedna parcela  za koju se godinama najavljivalo kako će biti park u Bralića  borima.
– Početkom godine taj se  park malo odcijepio, jedna parcela je izdvojena i prodana privatnicima za njihove privatne  interese, kazao je Šimunić te  javno postavio pitanje vijećnicima i načelniku “koju korist od  te odluke ima Bibinje?”.
Za kraj su poručili da je očito  kako se nastavlja ono na što su  upozoravali posljednjih godina  te da su bili u pravu kada su  izašli iz vijeća, jer se obistinilo  ono što smo pretpostavljali, a to  su dokazali pravosudni organi.
– Ovo ne vodi na dobro i  podsjetit ću na riječi koje naša  Vlada ponavlja kao mantru  “nema nedodirljivih, državne  institucije moraju raditi svoj  posao” i mi očekujemo da se to  prenese na lokalne razine, konkretno našu općinu, kazao je  Šimunić.
 


Karaban: Ne komentiramo presudu




S obzirom da je presuda još uvijek nepravomoćna HSP-ovcima smo postavili pitanje i zbog čega su odlučili održati konferenciju?
– Mi ne komentiramo presudu, samo smo je pročitali. Nakon te presude, sudilo se za djelo iz 2005./06. godine, državna revizija za 2009. godinu utvrdila je iste nepravilnosti, kazao je Karaban i pročitao nalaze revizije u kojima stoji kako rashodi za reprezentaciju u iznosu od 177 tisuća kuna u evidenciji troškova se ne vidi svrha, korisnici niti gdje ih je tko koristio.
Naveli su i kako u Hrvatskoj postoje primjeri na kojima su dužnosnici razriješeni samo na temelju sumnje (potpredsjednik Vlade Damir Polančec), a ovdje se događa da se zloporaba položaja nastavlja i nikom ništa.
– Najvjerojatnije on sebe uvjerava da je jako moćan, jer očito ima jake mentore i sponzore. Neka se oni iznad njega upitaju koliko je to u statutu stranke kojoj pripada, poručili su HSP-ovci iz Bibinja dodajući kako će ovaj slučaj pratiti i dalje.


 


Nino Šimunić: O čovjeku trebaju suditi djela


Nakon konferencije  HSP-a kontaktirali smo i  Nina Šimunića, načelnika  Općine Bibinje koji nam je  kazao kako će o njegovom kredibilitetu suditi  birači na sljedećim izborima.
– Moj jedini komentar  na sve njihove tvrdnje je  da nam je proračun bio  1,1 milijun kuna, a sada  je 36 milijuna. Ljudi griješe, ni ja nisam savršen,  ali mislim da o čovjeku  trebaju suditi njegova  djela, kazao je Šimunić  ističući kako će odluku  donijeti sud.