Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Premijerku čuvali specijalci, uhićena četiri prosvjednika

22.02.2011. 23:00
Premijerku čuvali specijalci,  uhićena četiri prosvjednika


Među uhićenima je i organizator prosvjeda Ivan Pernar. Interventna policija zagradila je sve prilaze trgu na kojem su Vlada i Sabor


Prosvjed za  rušenje Vlade kojeg je organizirao Ivan Pernar i njegov pokret za slobodu okupio  je tristotinjak prosvjednika  na rubovima Markova trga.  Do Markova trga nije se  moglo jer je jučer oko podneva, sat vremena prije  najavljenog početka prosvjeda, policija zagradila sve prilaze trgu na kojem su Vlada i  Sabor, a prilaze su štitili  pripadnici interventne policije. U želji da dođe do  Markova trga, Pernar je u  13.25 preskočio policijsku  ogradu nakon čega ga je  policija odmah uhitila. Zbog  istog je razloga uhićeno još  troje prosvjednika, a protiv  njih će biti pokrenut prekršajni postupak, saznajemo  iz Policijske uprave zagrebačke. Među privedenima je i  prosvjednik koji je stekao  nadimak “čovjek ovca” jer je  bio odjeven u prsluk sličan  ovčjem runu, a prije nego što  će pokušati preskočiti policijsku ogradu vikao je “Jadranka, budi moj pastir”.
Zahtjevi pokreta
Prosvjedovali su mahom  mladi ljudi, studenti, netom  završeni studenti, nezaposleni, uz podršku pokojeg penzionera, a prosvjed je najžešći  bio iz smjera Kamenitih vrata. Tamo se zbio pokušaj  proboja policijske blokade, a  tamo je Pernar održao i svoj  govor. Ustvrdio je da je onaj  koji je donio zabranu okupljanja na Markovu trgu sad  u austrijskom zatvoru, a Vlada nije legitimna niti je ikad  bila jer je izbore dobila ukradenim novcem.
Temperamentni Pernar  pročitao je i zahtjeve svog  pokreta za slobodu. Među  njima su nacionalizacija banaka u stranom vlasništvu,  otpis dvije trećine duga koje  građani i tvrtke imaju prema  bankama, promjena monetarne politike, smanjenje poreza, redistribucija kapitala  tako da nije sve u rukama  kapitalista i klerika te ukidanje televizijske pretplate.  Pernar je bio prekidan  bučnim i burnim skandiranjem. Od Vlade i Jadranke  Kosor se tražilo da odu, traže  se i izbori, klicalo se “HDZ  lopovi”, “Jadranka, pederu”,  “hrvatska policija mito i korupcija” kojoj je istodobno  upućen poziv i da se pridruži  prosvjednicima. Pernar je,  časak prije nego što će krenuti preko ograde, zaključio  “slobodu nam nitko neće dati,  za slobodu se treba boriti”.
Nema posla
Prosvjednici su se nakon  toga preselili u Ćirilometodsku ulicu, a nakon uhićenja  Pernara usmjeravao ga je  ponajviše Tomislav Kosić, nezaposleni otac dvoje djece  koji sa suprogom i djecom  živi od 2.500 kuna. “Plaćam  odvoz smeća 70 kuna svaki  mjesec, a nemam što baciti u  smeće”, kazao je Kosić.
  Nakon što su kod Kamenitih vrata prosvjednici  pjevali “zovi, samo zovi”, u  Ćirilometodskoj su zapjevali  “Suzu za zagorske brege”,  Vladu ispratili pjesmom  “Beži Janke, beži Jankec, cug  ti bu pobegel”, a otpjevali su i  “Moju domovinu”.
Među prosvjednicima bio  je i 31-godišnji Franz Lukić,  automehaničar s položenim  majstorskim ispitom, rođen u  Frankfurtu, odrastao u Münchenu, zadnje dvije godine  pokušava se vratiti u Hrvatsku. “Nema posla, a što je  najgore pomaže me baka koja ima 78 godina”, kazao nam  je Lukić.
Prosvjedovao je i akademik  Vlatko Silobrčić. “Tragično je  da imamo tako nesposobnu  Vladu koja uz svu svoju nesposobnost tako dugo ostaje  na vlasti. U normalnim okolnostima Sabor bi trebao smijeniti ovakvu Vladu, a kod  nas će još Vlada smijeniti  Sabor”, kazao je Silobrčić.
 Prosvjedovao je i mladi  par, ekonomistica i iniženjer  prometa. Ona je završila fakultet prije dvije godine. Posla nema, radi honorarne  poslove, a “htjela bih nešto  sigurno, da mogu zasnovati  obitelj”. Prosvjed je okončan  oko 15 sati, pred policijskom  blokadom u Matoševoj ulici.
 


Ustavni sud šest godina šuti




“Što više čeka Ustavni sud?”, komentirala je jučer SDP-ova zastupnica  Ingrid Antičević Marinović činjenicu da teče već šesta godina otkako je u ime  SDP-a podnjela zahtjev za ocjenom ustavnosti zabrane okupljanja na  Markovom trgu, a Ustavni sud još šuti o tome.
Zastupnica SDP-a jučer je izjavila kako u ladicama Ustavnog suda prašinu  skuplja čak 12 SDP-ovih tužbi i zahtjeva za ocjenu ustavnosti.
– Kada je HDZ-ova većina prije šest godina greškom donjela ovu zabranu  okupljanja sa samo 76 glasova u Saboru, Ustavni sud je odmah reagirao i  poništio zakon. HDZ ga je ponovo izglasao s dovoljnom većinom, ali Ustavni  sud sada o samoj suštini te apsurdne zabrane šuti već šest godina. Očito im  je jasno da ne mogu naći opravdanje za ostanak na snazi takve zabrane, pa  zato mudro šute, naglašava Antičević-Marinović.
U SDP-u su uvjereni da je odugovlačenje Ustavnog suda da riješi njihov  zahtjev dokaz o sprezi Banskih dvora i Ustavnog suda.
– Pravo na okupljanje jedno je od temeljnih ljudskih i političkih prava  zagarantiranih Ustavom. Kako Ustavni sud može sebi dozvoliti da tolike  godine ignorira upitnu ustavnost zabrane okupljanja na Markovom trgu, pred  institucijama hrvatske države – pita se Antičević-Marinović.
(N. B.)