Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prva faza obnove motela 35 milijuna kuna

22.02.2011. 23:00
Prva faza obnove motela 35 milijuna kuna


U obnovu motela trebat će uložiti dosta novca jer je sve osim zidova propalo. Za prvu fazu bi se uložilo 35 milijuna kuna za što bi se osigurali uvjeti visoke kategorije za 250 do 280 korisnika ovog rezidencijalnog hotela, odnosno doma za stare s ambulantom, fizikalnom terapijom i rehabilitacijom, unutarnjim i vanjskim bazenom. Ugovoren je dolazak Norvežana, studija je napisana, a kredit osiguran, govori Neven Bošnjak


Nakon nekoliko godina zatišja opet je  oživjela priča o devastiranom  motelu Plitvice smještenom  kod starog novog Masleničkog  mosta.
Motel Plitvice bi trebao postati rezidencijalni dom za starije osobe koji bi prvenstveno  koristili Norvežani, ali i ljudi  treće životne dobi iz Zadarske  županije i Hrvatske.
– U obnovu motela trebat će  uložiti dosta novca jer je sve  osim zidova propalo. Za prvu  fazu bi se uložilo 35 milijuna  kuna za što bi se osigurali  uvjeti visoke kategorije za 250  do 280 korisnika ovog rezidencijalnog hotela, odnosno  doma za stare s ambulantom,  fizikalnom terapijom i rehabilitacijom, unutarnjim i vanjskim bazenom. Ugovoren je  dolazak Norvežana, studija je  napisana, a kredit osiguran,  govori Neven Bošnjak iz Zagreba koji je ovaj projekt ponudio vlasniku motela Ivanu  Striki, hrvatskom iseljeniku iz  Australije, podrijetlom iz zadarskog Lovinca, koji je prije  12-13 godina kupio motel od  Hrvatskog fonda za privatizaciju, za iznos od 200.000 tadašnjih njemačkih maraka ili  za oko 800.000 kuna.
 – U drugoj fazi bi se unutar  tri-četiri godine izgradilo  80-ak kućica za smještaj još  300 korisnika. U konačnici bi  se osigurao visokokvalitetni  smještaj za gotovo 600 korisnika, a zaposlio bi se zasigurno  250 ljudi. Predstoji još definitivna odluka vlasnika Ivana  Strike, rekao je Neven  Bošnjak.
U Općini Jasenice ne žele  davati nikakve izjave dok ne  vide građevinske strojeve i  građevinske radnike, a načelnik Martin Baričević kaže da  im je u prvom redu u interesu  otvaranje novih radnih mjesta  i zapošljavanje ovdašnjeg stanovništva.
U vrijeme puštanja u promet novog starog Masleničkog mosta prije šest godina  je najavljivana mogućnost da  će se motel preurediti u dom  umirovljenika. Potom ga je  htio prodati, a za kupnju je bio  zainteresiran zadarski poduzetnik Ivan Jurjević, ali je  odustao. Na samom kraju  2009. godine preko agencije za  nekretnine motel se prodavao  za čak 2,7 milijuna eura.
Usprkos nastojanjima nismo uspjeli dobiti Ivana Striku,  koji u australskoj Canberri  ima zidarski biznis, ni njegova  brata Boru Striku koji u njegovo ime vodi poslove u Hrvatskoj, nije nam poznato je li  pored motela s kojeg pogled  puca i na željezni i na Radićev  Maslenički most te Novsko  ždrilo, još ucrtana trasa željezničke pruge koja je tu ucrtana još za vrijeme druge Jugoslavije.
 


Zgrada sa 118 soba




Motel Plitvice nalazi se na parceli od 53.965 metara četvornih, u funkciji  je oko 5.500 metara četvornih. Potpuno devastirana zgrada motela koja je  bila kategorizirana sa četiri zvjezdice, ima oko 4.200 metara četvornih  stambenog prostora, recepciju, 118 soba, cafe bar, disko, kuhinju,  hladnjače, market, sanitarne čvorove, frizerski salon, sobu za prijem  poslovnih partnera s ugrađenim kaminom, svlačionice, solarni sistem,  centralno grijanje, vanjski bazen… Objekt ima uporabnu dozvolu i potrebno  je potpuno, temeljito uređenje.


 


Motel devastiran i neobnavljan


Motel Plitvice između dva mosta preko Novskog ždrila je izgrađen sredinom osamdesetih godina proteklog stoljeća u sustavu Nacionalnog parka Plitvička jezera. Na početku Domovinskog rata u njemu su bili srpski pobunjenici da bi potom motel preuzeli pripadnici Unprofora. Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica koristila ga je Hrvatska vojska, ali i tzv. Rojsovi inženjerci koji su radili na autocesti. Nakon što je stari Maslenički most u Domovinskom ratu srušen, motel je postao neatraktivan, a u međuvremenu je i devastiran. Oko motela se vodio i sudski spor i to zbog zemljišta na kojemu se motel nalazi, a na koje su pravo vlasništva polagali pojedini žitelji općine Jasenice. Kad je Ivan Strika kupio motel i okolno zemljište, vojska ga je napustila, a objekt do sada nije obnavljan.