Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tražimo slobodu za Tihomira Purdu i poštovanje prema hrvatskim braniteljima

22.02.2011. 23:00
Tražimo slobodu za Tihomira Purdu i  poštovanje prema  hrvatskim braniteljima


Dovedeni smo u situaciju da ugledni hrvatski političari već poručuju braniteljima da se ne moraju bojati. Ima li u povijesti primjera da bi se morali bojati u svojoj državi oni koji su tu državu stvarali, branili i obranili?


Hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi nije mjesto u pritvoru.
On je branitelj koji je časno  i požrtvovno branio svoj grad  Vukovar i Republiku Hrvatsku 1991. godine.
Njegovo sadašnje uhićenje i  izvrgavanje ispitivanjima s  mogućnošću da ga se izruči u  zemlju iz koje je krenula osvajačka vojska znači pravno  nasilje i pokušaj opravdanja  agresije na Republiku Hrvatsku.
Tihomir Purda bio je žrtva  agresije, bio je zarobljen i  mučen. Njemu Hrvatska duguje zahvalnost i poštovanje.  Njemu svatko tko poštuje  ljudsko dostojanstvo i pravni  poredak treba priznati da je  bio žrtva onih koji gaze ljudsko dostojanstvo, razaraju civilizacijske stečevine i koji  preziru pravo.
Sve što se događa u vezi s  Tihomirom Purdom hrvatske  državne ustanove i hrvatska  javnost moraju shvatiti kao  opomenu i poticaj da prema  hrvatskim braniteljima promišljenim i pravednim potezima trebaju njegovati odnos  poštovanja i zahvalnosti.
Dovedeni smo u situaciju  da ugledni hrvatski političari  već poručuju braniteljima da  se ne moraju bojati. Ima li u  povijesti primjera da bi se morali bojati u svojoj državi oni  koji su tu državu stvarali, branili i obranili?
Pozivamo sve hrvatske  državne ustanove i nositelje  vlasti da na svim potrebnim  mjestima u Hrvatskoj i u svijetu poduzmu promišljene i  prijeko potrebne korake:  pravne, političke i diplomatske, kako bi se prekinulo ponižavanje svakog branitelja  koji je svoj život izložio obrani  slobode i suverenosti hrvatskoga naroda i države. Pozivamo i sve ljude dobre volje  da odlučnim i učinkovitim djelovanjem stanu u obranu slobode i ljudskog dostojanstva  Tihomira Purde, hrvatskog  branitelja. Pozivamo i tražimo  da se sve učini za njegovo  puštanje na slobodu.
Potpuno je neprihvatljivo  da Republika Srbija postavlja  zahtjev da joj se izruči  Tihomir Purda. Hrvatska je suverena i međunarodno priznata država pa je taj zahtjev  ignoriranje suverenosti Republike Hrvatske i svojevrstan  nastavak agresije. Cijela se  Hrvatska mora oduprijeti pokušaju takvog pravnog nasilja.
Matica hrvatska